Forbrugernes ønsker om bæredygtighed, lavt klimaaftryk og velsmag er samlet i én fødevare – østers fra Vadehavet. På Danmarks Østersfestival kan man opleve nogle af Europas bedste kokke trylle med denne superfood og selv smage på retterne for et beskedent beløb.
En af deltagerne ved festivalen er 26-årige Emilie Qvist Kjærgaard. Hun repræsenterer ifølge René Redzepi, der fik tre Michelinstjerner mandag, fremtidens kokkekunst. Emilie Qvist Kjærgaard er blandt andet kendt fra tv-programmet Madnørderne på DR1 og åbnede tidligere på året sin egen restaurant Medvind i Hanstholm, hvor hun lægger vægt på at bruge lokale råvarer i sæson. Hun stiller op til konkurrencen Årets Østerskok sammen med Simon Basballe, souschef på restaurant Lyst i Vejle, der fik sin første Michelinstjerne i denne uge.
Kokkene fra Medvind og Lyst får skarp konkurrence til titlen som Årets Østerskok af Steffen Villadsen, gastronomisk chef for Molskroens restauranter. Villadsen har allerede afsløret, at han vil arbejde med østers og satay-sauce inspireret af asiatisk kogekunst på festivalen.
Nicolaj Møller fra den meget roste restaurant Treetop i Vejle kommer også med en ret med noter af østen, nemlig østers med wasabi og agurk. Det er anden gang, han deltager i konkurrencen, første gang sluttede han som nummer to, denne gang går han efter førstepladsen, og med en læretid på den nærliggende Schackenborg Slotskro har han en klar hjemmebanefordel.
Nicolas Min Jørgensen fra restaurant Agger Darling stiller op i konkurrencen ’det salte køkken’, men der vil også blive kåret vindere i ’det søde køkken’ og for østers i smørrebrød. Gæster kan smage på alle retterne for 40 kroner per hapser.
Foruden de danske deltagere kommer der kokke fra en række europæiske lande heriblandt Tim Boury, restaurant Boury med to Michelinstjerner, Marcelo Ballardin fra restaurant OAK med en Michelinstjerne, Eric Ivanidis fra restaurant DOOR 73, Bruno Timperman fra Bistro Bruut, Edoardo Pellicano fra restaurant Maos med en Michelinstjerne, Nino Rossi, restaurant Qafiz og Lele Usai, restaurant Il Tino – begge med én Michelinstjerne.
Dommerpanelet består af en perlerække af kokke heriblandt Rasmus Munk fra Alchemist med to Michelinstjerner, Eric Vildgaard fra Restaurant Jordnær med to Michelinstjerner), Thorsten Schmidt fra Restaurant Barr og Kenneth Toft Hansen fra Svinkløv Badehotel og Guldvinder af Bocuse d’Or 2019. Fra Tyskland kommer en af landets mest ansete kokke Robert Stolz med en Michelinstjerne på skulderen. I dommerpanelet sidder også Selina Juul, Stop Spild Af Mad, og radio- og tv-værten Felix Smith.
Emilie Qvist Kjærgaard fra restaurant Medvind. Foto: Emma Sejersen
Konkurrencen bliver kyndigt kommenteret af Andrea Petrini, en af verdens mest indflydelsesrige madanmeldere og præsident for den franske del af ’Verdens 50 bedste restauranter’, samt den anerkendte madanmelder Svend Rasmussen.
Vidste du, at man kan finde stillehavsøsters langs den danske vestkyst? Arten er invasiv, så vi gør i virkeligheden miljøet en stor tjeneste ved at smovse på den delikate spise: Invasive østers er populære som aldrig før