
Slagter Lampe, der i dag ledes af Steen Lampe, der er 3. generation i slagterfamilien, er flyttet ud i nyt pølsemageri uden for Haderslev.
Slagter Lampes historie går tilbage til 1939, hvor Ernst Lampe etablerede sin slagterforretning i Haderslev. Tre generationer boede ovenover slagterforretningen og Steen Lampe, der er 3. generation af Lampe familien, kørte varer ud til kunderne på budcykel som 12-årig. Selvom Steen er vokset op tæt på røgeovne og modningsrum, var det ikke en selvfølge, at han skulle overtage forretningen, men interessen for pølser voksede og i dag er det passionen for pølserne, der driver værket.
25 år med pølsehåndværket i fokus
Steen Lampe har været med i 25 år og blev oplært i familievirksomheden. Efter endt læretid tog han til Bayern og var hos familien Weiss, en anerkendt pølsemager. Tyskerne har om nogen tradition for pølseproduktion, og Steen kom hjem med ny viden og entusiasme til at gå ind i driften af slagterforretningen sammen med sin far.
Det er blevet til mange pølser siden den tid, og forretningen og sortimentet er udvidet betydeligt.
– Det var hårdt slid på trang plads og efterspørgslen voksede, så vi besluttede at flytte forretningen fra mit barndomshjem til adressen på Kløvervej i Haderslev, hvor vi for alvor fik plads til udvikling af flere pølsetyper og en kapacitet, der fulgte med tiden, fortæller Steen Lampe og fortsætter:
– Slagterfaget ligger dybt i os alle. Vi benytter den dag i dag stadig de gamle opskrifter fra min farfars tid, bruger vores håndværksmæssige viden til udvælgelsen af kødet og sammensætter selv vores krydderiblandinger.
Håndværket bliver holdt i hævd, de store spegeskinker saltes og modnes på gammeldags maner og pølserne får tid til at modnes i flere uger.
– Kunsten er at give spegepølsen den tid den skal have, det er i modningsrummet efter røgningen at den unikke smag opstår, her kan du ikke fremskynde processen, påpeger Steen Lampe.
Gennem årene har Slagter Lampe da også vundet adskillige medaljer for sit håndværk og den gode smag, og det bruges aktivt i dagligdagen.
– Vi sender løbende vores produkter til bedømmelse i udlandet for at få et professionelt kvalitetstjek af vores pølser, det holder os skarpe på det høje kvalitetsniveau. Kvalitet betyder alt, og det sikrer at vores kunder får det samme gode produkt hver gang, udtaler Steen Lampe.

Godt rustet til fremtidens efterspørgsel
Slagter Lampes sortiment spænder vidt fra traditionelle spegepølser og pålægspølser til grillpølser, tapas og brunchpølser. Der eksperimenteres med nye smagsvarianter og nye pølseprodukter. Sidste skud på stammen er skiveskårede spegepølsevarianter og en helt ny serie af økologiske spegepølser, der er lavet af dansk økologisk gris og bærer mærket ”Anbefalet af Dyrenes beskyttelse”.
Der er en øget efterspørgsel på bæredygtige produkter, og det nye pølsemageri uden for Haderslev, der blev taget i brug sidste år, har givet Slagter Lampe endnu flere udviklingsmuligheder. Steen ser således lyst på fremtiden:
– Vi er godt rustet til fremtiden med et nyt og mere bæredygtigt pølsemageri, hvor vi sparer energi, CO2 og vand i forhold til vores gamle faciliteter, og vi har masser af gode ideer til nye produkter, slutter han.