Sødemidlet aspartam har i årevis været i søgelyset for at være både kræftfremkaldende og medvirkende til for tidlige fødsler.
Derfor har den europæiske organisation for fødevaresikkerhed, Efsa, igen haft sødemidlet under lup for at be- eller afkræfte mistanken. Og der er ikke noget at komme efter, konkluderer Efsa i en meddelelse, udsendt efter en briefing i Bruxelles tirsdag formiddag. Det skriver Ingeniøren i dag.
Eksperterne er kommet frem til, at aspartam er sikkert at indtage i de doser, fødevareindustrien i dag bruger for at søde f.eks. sukkerfri sodavand og saftevand.
Det er især sødemidlets nedbrydningsprodukter som methanol, der er blevet undersøgt i denne første store risikoanalyse af midlet.
Eksperterne har samlet forskning sammen både om aspartam i sig selv, men også disse nedbrydningsprodukter, som er blevet testet både på mennesker og dyr.
I dag ligger grænsen for, hvad man højst anbefaler som dagligt indtag, på 40 mg pr. kg kropsvægt. Dog skal patienter, der lider af Føllings sygdom holde sig under, da de ikke så godt tåler bestemte aminosyrer i det hele taget.
Endvidere afviser panelet, at Aspartam skulle kunne skade hjernen, nervesystemet eller have konsekvenser for indlæringen. Hvad angår gravide, afviser eksperterne også, at Aspartam skulle være skadeligt, i følge Ingeniøren.
Eksperterne begrunder blandt andet konklusionen med, at nedbrydningsprodukterne også findes i andre madvarer i dag, f.eks. i frugt og grønt, og at Aspartam i den sammenhæng er en mindre synder.
Andre forskere mener så, at indtagelsen af de kunstige sødemidler kan udløse en ekstra appetit, således at forbrugerne – når dagen er omme – har indtaget flere kalorier, end hvis de havde drukket en almindelig sukkersødet sodavand. Almindeligt sukker er nemlig med til at give en god mætningsgrad – en effekt som sodavand med kunstige sødemidler ikke har.