• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceTopØkologi og bæredygtighed18. 08. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Social bæredygtighed i køkkenet på Nørrebro

FoodserviceTopØkologi og bæredygtighed18. 08. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Hos vinder af Kantineprisen 2021, Social Cantina Nbro på Nørrebro, er bæredygtighed mere end bare kødfrie dage.

Kvaliteten af råvarerne er en vigtig faktor hos Social Cantina, hvor der er en ugentlig dag med henholdsvis fisk og kød på menuen.

Da Landbrug og Fødevarer sidste uddelte Kantineprisen 2021, var det Social Cantina Nbro fra Nørrebro, der blev kaldt på scenen. De blev hædret for at skabe en kantineoplevelse i top, når det kommer til både faglighed og smagsoplevelse. Derudover udmærker de sig ved deres sociale vinkel ved at tage udsatte unge under deres vinger i køkkenet.

Konceptet Social Cantina blev skabt af Michelin-kok Mathias Holt, der åbnede den første afdeling i Brønshøj i 2017. Allerede året efter vandt Brønshøj-afdelingen Kantineprisen, og samme år åbnede Nørrebroafdelingen hos BBU – Borgercenteret for børn og unge på Nørrebro. I dag er Mathias Holt gået nye veje, men det gennemarbejdede koncept består, og mindst én ny Social Cantina vil snart se dagens lys.

Økologisk verdenskøkken

I køkkenet er store madoplevelser i højsædet og økologi en kæphest. Med en økologiprocent i omegnen af 95 procent er det en umulighed at holde prisen nede ved en buffetservering og derfor holder køkkenet sig til at servere én dagens ret. Madspild er et fokusområde, ligesom tilgangen til store smagsoplevelser er, hvorfor køkkenet fermenterer overskudsvarer, modner og ryger kødprodukter og sågar slynger deres egen honning fra et lille bistade på toppen af den gamle kontorbygning i hjertet af Nørrebro. Tre dage om ugen står den på retter uden kød, én dag med fisk og én dag med en klassisk kødret. Det er typisk om torsdagen, hvor husets personale arbejder længe.

Holdet bestående af fire kokke i en flad struktur uden køkkenchef serverer et sted mellem 160 og 180 retter i kantinen, som de selv har istandsat, så den passer til konceptet og skaber liv i det gamle kontorlokale. Der er mange faggrupper hos BBU, blandt andet sagsbehandlere og de kan selv få syn for sagen, når de visiterer unge til et ophold i det moderne verdenskøkken hos Social Cantina.

– De unge, der bliver faciliteret af sagsbehandlere og rådgivere her i huset, er måske lidt for meget på gaden, kan ikke passe deres skolegang, er skoletrætte eller står måske i et skoleskifte, fortæller Frederik Stormoen.

– Det er ikke hårde kriminelle, men gode drenge og piger, som har behov for hjælp. Vi tilbyder dem noget, andre ikke kan. Vi er ikke pædagoger og en del af det system, de unge kender så godt. Vi er jo bare kokke, uddyber han med et smil.

Positiv feedback giver selvværd

Humor og hjerterum er en del af den sociale bæredygtighed, Social Cantina bringer for dagen. De tilbyder de unge oplevelser, som de kan have svært ved at få derhjemme eller i skolen.

– Vi tager dem ind og integrerer dem i køkkenet. De lærer at lave noget lækkert mad fra bunden. De er med til at producere og servere og opnår hver dag en direkte feedback fra gæsterne: ”Tak for mad, det smagte dejligt”. Den ros og anerkendelse de får, gør, at de kommer hjem med følelsen af at have gjort en forskel i dag. Det er ikke altid lige sjovt i skolen eller på gaden, så den feedback giver dem et tiltrængt boost og en succesoplevelse, de tager med hjem, forklarer Frederik Stormoen.

De unge mennesker kræver faste rammer og derfor er bemandingen i køkkenet også lidt større, end man vil se i tilsvarende køkkener. Med fire fastansatte kokke er der tid til at tage sig af individet.

– De unge skal holdes til ilden og have fokus på maden, hvilket godt kan have sine udfordringer. Vi kan ikke behandle dem som kokkeelever. De skal have lidt mere luft og det er vigtigt, at de får en god dag, fortæller Frederik Stormoen.

Positiv energi

Når holdet består af fire kokke, giver det også mulighed for at tage de unge med på studieture i naturen eller hos leverandørerne som Aarstiderne, hvor kantinen køber en del af deres økologiske grønt. Den viden og nærhed med råvarerne inspirerer tydeligt de unge og det giver energi og inspiration tilbage til kokkene på Social Cantina.

– Det skaber en energi i køkkenet, at vi skal engagere de unge, vi skal få dem med og få dem til at synes, det er sjovt at lave mad. Vi hygger os sammen, siger Frederik Stormoen.

– Der var ingen, der vidste, hvad vi gik ind til dengang, men de unge giver så meget til den energi og dynamik, vi har i vores køkken og det vil vi ikke være foruden nu, erklærer kokken.

Kantineprisen 2022 uddeles på Landbrug & Fødevarers Fødevaredagen den 27 september på Hindsgavl Slot. De nominerede til Kantineprisen 2022 er:

  • Kopenhagen Fur, køkkenchef Sofie Rosa Randall og Team, Jespers Torvekøkken
  • Bankdata Silkeborg, køkkenleder Mads Henriksen Birk og Team 
  • Rambøll, Esbjerg, køkkenchef Claus Lehmann Christensen og Team, Meyers

Skrevet i: Foodservice, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

Emballage03. 06. 2025

Nemco opfordrer virksomhederne til at søge rådgivning og medlemskab af en kollektiv ordning. Den 31. maj var der deadline for indberetning af emballagemængder til Dansk Producentansvar. Både fødevarevirksomheder og andre virksomheder med producentansvar for emballage skulle sikre, at deres

Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhed03. 06. 2025

Danskernes madfærdigheder bliver dårligere og dårligere, og det får nu Danmarks største fødevarevirksomhed Arla til at slå alarm. Madfærdigheder er nemlig afgørende, når det kommer til danskernes sundhed, klimaet og det sociale samvær. 42 pct. af danske børn og unge siger, at de ikke kan koge

Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed03. 06. 2025

For sjette år i træk sætter Landbrug & Fødevarer fokus på de offentlige køkkener, der gør en forskel. Med Køkkenprisen 2025 hyldes de madhåndværkere, der kombinerer faglighed, smag og bæredygtighed i hverdagen - og viser vejen for fremtidens offentlige måltider. Hver dag serveres mere end

Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

AktueltMesser og konferencer03. 06. 2025

15.-24. august bliver Københavns gader igen fyldt med langborde og leben, når årets Copenhagen Cooking løber af stablen. I år kan gæsterne glæde sig til 100 oplevelser på tværs af hele byen: Fra petanqueturneringer til pizzakonkurrence, en ny version af Smørrebrødets Dag og middag midt på Kongens

Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

Detailhandel og en grosKonfektureMejeriTop03. 06. 2025

De seneste år har danskerne oplevet prisstigninger på mange varer. Nye tal viser, at danskerne ændrer forbrug på nogle varer, mens andre må koste, hvad de koster. Prisen på chokolade har gennem de seneste år været på himmelflugt. Ifølge nye tal fra analysevirksomheden YouGov er kiloprisen for

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik