• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDrikkevarer07. 06. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Smag er vigtigere end procenter

AktueltDrikkevarer07. 06. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

“Hvad har 0,5% med smag at gøre?,” spørger Tore Jørgensen fra Herslev Bryghus, som ikke er så god til at følge reglerne, hvis meningen ifølge ham mangler. Sidste år begyndte han at brygge på en serie af alkoholfri øl, hvor det magiske tal 0,5% (altså grænsen for, hvornår en øl kan deklareres som alkoholfri) blev ved med at irritere. For som Tore siger: “Hvorfor skal målet med en øl, som man har brygget på og kælet for i månedsvis, være at opnå det rigtige tal fremfor den rigtige smag? Hvis jeg brygger en øl på 0,6%, som smager himmelsk, skal jeg så fortynde den til markedet?” Løsningen var til sidst at blæse på reglerne og lave en serie øl med lav alkoholprocent, hvor smagen er i centrum.

De fire øl fra Procent-serien har fået nogle farvestrålende etiketter. Foto: PR

Herslev Bryghus’ nye serie af øl med lav alkoholprocent – slet og ret navngivet Procent – bevæger sig trodsigt fra 0,2% til 2%, og altså på begge sider af den officielle grænse for, hvornår en øl kaldes ’alkoholfri’. Det betyder, at Procent falder mellem to forskellige kategorier, men det gider Tore ikke indordne sig under. For ham skal øl først og fremmest smage rigtigt, og så må resten komme bagefter. Men hvorfor er det så svært at få alkoholfri øl til at smage rigtigt?

En alkoholfri øl kan hurtigt blive som en dårlig sovs
– Der findes efterhånden nogle velkendte stier til, hvordan man laver alkoholfri øl. Men vi har bare aldrig været tilfredse med resultaterne, siger Tore, som plejer at sammenligne det med at stå i køkkenet og arbejde med den helt rigtige sovs:

– Hvis man ikke må bruge fedtstof og smør, og man heller ikke må bruge salt, så kan man ligesom ikke få det til at smage af noget. Med traditionelle brygmetoder er alkohol en meget vigtig ingrediens for at opnå den smag, som vi forbinder med øl. Derfor er det et spørgsmål om at arbejde med helt andre teknikker, når man brygger alkoholfrit. Man skal have fylden fra malten, uden at det bliver for sødt, og uden at det gærer til alkohol. Det er en disciplin helt for sig selv. Vi arbejder for eksempel med en kombination af kornsorter, vi har opereret med forskellige ristninger af kornet, og så har vi eksperimenteret med gærtyper og forskellige gæringstemperaturer for at styre alkoholskabelsen. Og nu er vi endelig lykkedes med at skabe et resultat, som vi gerne vil være bekendt.

Fire ny øl med lav procent

Det er indtil videre blevet til fire forskellige øl med hvert deres fokus: Der er brygget en hvedeøl til det delikate køkken, hvor eksempelvis fisk og skaldyr passer godt til hvedens karakteristiske mildhed og syre. Der er to forskellige IPA-typer til det fede og salte køkken: En spiller kraftigt på humlebitterhed og egner sig derfor til stegeskorpe og flødelegering.  Den anden er er mere maltet, kalibreret mod mere krydrede køkkener, som for eksempel det indiske eller kinesiske. Den (indtil videre) sidste øl i serien er en Pale Ale, som på grund af sine lidt mildere toner er tænkt til det danske kolde bord på linje med en pilsner. I løbet af året skal der føjes endnu flere øl til serien, som dermed skal byde ind på en bred palet af øltraditioner.  

– Øl er en helt ekstraordinær drik, fordi den slukker tørsten som intet andet. Samtidig passer øl fantastisk til mad, fordi det har et meget bredt smagsspektrum. Fra lyst til mørkt, fra bittert til mindre bitter, man kan altid finde den perfekte øl til god mad. Og i modsætning til vin er det en dansk drik, produceret af danske råvarer, som passer fantastisk til den nordiske madkultur, siger Tore. 

Tore Jørgensen fra Herslev Bryghus er ikke meget for regler, hvis ikke smagen følger med. Foto: Andreas Mikkel

Regler hæmmer kreativiteten

Netop derfor virker de 0,5% også som en arbitrær målsætning for ham. Som Tore siger: “0,5% er først og fremmest et kompromis mellem, hvad der er muligt for bryggerne at skabe, og hvad der er tilforladeligt for forbrugerne. Og dette skaber en ensretning for smagen.” Som et andet eksempel fremhæver Tore dengang, vi havde en skatteklasse for alkohol, der skilte ved præcis 4,6%. Det gjorde naturligvis, at de øl, der blev produceret ramte netop 4,6%, hvilket også dengang ensrettede smagen og hæmmede kreativiteten. Dette er dog fortid nu, hvor alkohol i stedet beskattes progressivt.  

– Jeg synes, det er svært at skulle skabe noget inden for en helt fast ramme, hvis man ikke selv har sat rammen, og hvis rammen ikke er meningsfuld for resultatet. Det er derfor vi har lavet øl, der både er lavere og højere end 0,5%. Det styrende har hele tiden været, hvilken øltype vi gerne vil lave, og hvordan vi ramte den rigtige oplevelse. Der gider jeg simpelthen ikke gå på kompromis. Ligesom vi laver øl på 6-9%, så vil vi også gerne lave de øl til de tidspunkter, hvor man ikke skal have så meget. Vi er bare interesserede i at folk får god øl, når de har brug for det, og så er der altså ikke mærkbar forskel på 0,4% og 0,6%. Undtagen måske i smagen – og det må være det væsentligste.

Skrevet i: Aktuelt, Drikkevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. For nylig åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit

Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed04. 12. 2025

Dansk akvakultur kan stå over for et markant gennembrud i indsatsen for at reducere brugen af antibiotika. Forskere fra Københavns Universitet leder projektet AQUAPHAGE, der udvikler en virusbaseret teknologi, som kan anvendes som et bæredygtigt og målrettet alternativ til antibiotika i produktionen

Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltDrikkevarer04. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri hædres af Danske Ølentusiaster for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene. Bad Seed Brewing løb med hver femte stemme, da medlemmerne af forbrugerorganisationen

Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ04. 12. 2025

Der er fisk og skaldyr på menuen i årets sidste udgave af branchemagasinet Food&Drink, der nu er på gaden. Vi besøger blandt andet Krogs Fiskerestaurant og hører mere om forædling af fisk, der ikke altid behøves at være pivfrisk. Samme budskab får vi også fra en fiskeopdrætter i

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

Miljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

I forrige uge samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, skulle

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik