• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhed11. 03. 2020 | Peter Friis

Sikrer genanvendelse af udtjente køleskabe

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhed11. 03. 2020 By Peter Friis

Der er god fornuft i at skifte til nye, mere driftssikre og miljøvenlige køleskabe. (Foto: PR).

Næsten alle materialerne fra Carlsbergs udtjente køleskabe bliver genanvendt i nye produkter.

Øl nydes bedst kold, og som forbruger møder man hyppigt Carlsbergs drikkevarer placeret i et af Carlsbergs egne køleskabe. Køleskabene er blandt andet at finde i mange danske supermarkeder og bag bardiske rundt om i landet.
Men et køleskab er et komplekst produkt, der består af mange forskellige komponenter og materialer; blandt andet aluminium, elektronik, CFC-gasser, plastik, glas, gummi og skum. Med tiden bliver køleskabene mindre energieffektive, og i årenes løb får hovedparten ofte både buler og skrammer. At servicere slidte køleskabe er som regel både dyrt, tidskrævende og miljømæssigt uhensigtsmæssigt.
Derfor er der god fornuft i at skifte de hidtidige køleskabe ud med nye, mere driftssikre og miljøvenlige køleskabe. Men hvad sker der med de ineffektive og nedslidte køleskabe, der skal væk fra supermarkeder og barer?

96 procent af plasten genanvendes
Carlsberg vægter bæredygtighed højt, og Carlsberg vil med bæredygtighedsprogrammet Together Towards Zero blandt andet eliminere CO2-udledninger fra alle sine bryggerier samt reducere CO2-aftrykket i hele værdikæden med 30 procent i 2030 og derved bidrage til Paris-aftalens ambitiøse mål om at begrænse temperaturstigningerne.
For at indfri de ambitioner samarbejder Carlsberg med en række professionelle leverandører og samarbejdspartnere, herunder Stena Recycling, som med transparens kan dokumentere en miljørigtig bortskaffelse og sporbarhed i hele genanvendelsesprocessen. Det kræver således en partner, der både har kapaciteten, teknologien og kompetencerne til at sikre, at køleskabene håndteres ressourcemæssigt optimalt.
Med 80 års erfaring, godt 350 danske ansatte, 19 afdelinger i Danmark og et stærkt internationalt netværk har Stena Recycling årtiers erfaringer inden for bæredygtig håndtering af alle typer affaldsmaterialer. Virksomheden har blandt andet investeret over 1 milliard SEK i et omfattende teknologicenter i Halmstad, Sydsverige, hvor det sikres, at 96 procent af for eksempel plastaffaldet fra køleskabene genanvendes. Kombinationen af de omfattende teknologiinvesteringer, innovative tilgange og årtiers materialeekspertise sikrer, at materialer i dag indgår i lukkede kredsløb. Dermed bevares kvaliteten, som er forudsætningen for en stor genvindingsgrad. Således genanvendes gennemsnitligt 98 procent af materialet fra hvert eneste udtjente køleskab i en bred vifte af nye produkter.

PU-skummet brugt i nye bygninger

Hos Stena Recycling er man vant til at tænke innovativt. Man betragter sig som en stifinder og bruger mange års erfaringer om håndtering og forædling til at udvikle løsninger, hvor affald omdannes til nye og værdifulde ressourcer, som igen og igen kan anvendes i andre brancher.
Ikke mindst inden for byggematerialesektoren har man længe ønsket mere bæredygtige løsninger. Derfor gik Stena Recyclings udviklingsafdeling blandt andet i dialog med repræsentanter fra virksomheden Repur om, hvordan isoleringsskummet fra de udtjente køleskabe kunne bruges i stedet for at blive brændt af eller ende på deponi.
Gennem grundig og korrekt sortering i alle fraktioner sikredes, at isoleringsskummet i dag bruges til støbning af isoleringsplader. Det sparer tillige CO2, sammenlignet med fremstilling af konventionelle produkter.

Sporbarhed og styr på procedurer
Flere virksomheder får mod og interesse i at investere i bedre sortering og større genanvendelse, når de kan konstatere, at det bidrager til større ressourceanvendelse og medvirker til en innovationsproces. Og samtidig er der total sporbarhed og dokumentation.
– Der er styr på alle dokumenter hos Stena Recycling, som er auditeret efter gældende ISO-standarder på området. Samlet set oplever vi, at sporbarheden er i top. Det giver os sikkerhed for, at vores udtjente køleskabe kommer tilbage i loopet og at vi dermed bidrager til en mere bæredygtig udvikling også på det felt, siger Thomas Hansen Warehouse Manager, Carlsberg A/S.

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Foodservice, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

DrikkevarerFoodservice13. 05. 2025

I maj måned siger Hallernes Smørrebrød farvel til Coca Cola og byder i stedet velkommen til BRØL Kola Kola – en danskproduceret, økologisk og cirkulær cola, som matcher både smag og værdier bag Hallernes Smørrebrød. BRØL Kola Kola er brygget lokalt på genanvendte kaffekirsebær, der er et biprodukt

Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

Detailhandel og en grosMejeri13. 05. 2025

I 2025 relanceres Mejeriprisen med et nyt og styrket koncept. For første gang bliver prisen landsdækkende - og det er nu hele butikskædens mejeriafdeling, der vurderes og kan vinde – ikke blot én enkelt butik. Samtidig får forbrugerne en større stemme i bedømmelsen. Landbrug & Fødevarer

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed13. 05. 2025

Det plantebaserede mejeriprodukt FÆRM er blevet kåret som vinder af Mavens Hule 2025 – en innovationskonkurrence for grønne fødevareiværksættere, arrangeret af Compass Group og Dagrofa Foodservice. Sejren åbner døren til et skræddersyet udviklingsforløb og muligheden for at få produktet ud og leve

Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025

Hvordan taler vi om kvæg, bæredygtighed og ernæring på en måde, der giver mening både for dem, der passer dyrene, og dem, der laver maden til tusindvis af danskere hver dag? Det spørgsmål undersøger en ny webinar-serie for madprofessionelle.   Oksekød og mejeri står ofte for

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

    13.05.2025

  • Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

    13.05.2025

  • Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

    13.05.2025

  • Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik