
Næsten alle materialerne fra Carlsbergs udtjente køleskabe bliver genanvendt i nye produkter.
Øl nydes bedst kold, og som forbruger møder man hyppigt Carlsbergs drikkevarer placeret i et af Carlsbergs egne køleskabe. Køleskabene er blandt andet at finde i mange danske supermarkeder og bag bardiske rundt om i landet.
Men et køleskab er et komplekst produkt, der består af mange forskellige komponenter og materialer; blandt andet aluminium, elektronik, CFC-gasser, plastik, glas, gummi og skum. Med tiden bliver køleskabene mindre energieffektive, og i årenes løb får hovedparten ofte både buler og skrammer. At servicere slidte køleskabe er som regel både dyrt, tidskrævende og miljømæssigt uhensigtsmæssigt.
Derfor er der god fornuft i at skifte de hidtidige køleskabe ud med nye, mere driftssikre og miljøvenlige køleskabe. Men hvad sker der med de ineffektive og nedslidte køleskabe, der skal væk fra supermarkeder og barer?
96 procent af plasten genanvendes
Carlsberg vægter bæredygtighed højt, og Carlsberg vil med bæredygtighedsprogrammet Together Towards Zero blandt andet eliminere CO2-udledninger fra alle sine bryggerier samt reducere CO2-aftrykket i hele værdikæden med 30 procent i 2030 og derved bidrage til Paris-aftalens ambitiøse mål om at begrænse temperaturstigningerne.
For at indfri de ambitioner samarbejder Carlsberg med en række professionelle leverandører og samarbejdspartnere, herunder Stena Recycling, som med transparens kan dokumentere en miljørigtig bortskaffelse og sporbarhed i hele genanvendelsesprocessen. Det kræver således en partner, der både har kapaciteten, teknologien og kompetencerne til at sikre, at køleskabene håndteres ressourcemæssigt optimalt.
Med 80 års erfaring, godt 350 danske ansatte, 19 afdelinger i Danmark og et stærkt internationalt netværk har Stena Recycling årtiers erfaringer inden for bæredygtig håndtering af alle typer affaldsmaterialer. Virksomheden har blandt andet investeret over 1 milliard SEK i et omfattende teknologicenter i Halmstad, Sydsverige, hvor det sikres, at 96 procent af for eksempel plastaffaldet fra køleskabene genanvendes. Kombinationen af de omfattende teknologiinvesteringer, innovative tilgange og årtiers materialeekspertise sikrer, at materialer i dag indgår i lukkede kredsløb. Dermed bevares kvaliteten, som er forudsætningen for en stor genvindingsgrad. Således genanvendes gennemsnitligt 98 procent af materialet fra hvert eneste udtjente køleskab i en bred vifte af nye produkter.
PU-skummet brugt i nye bygninger
Hos Stena Recycling er man vant til at tænke innovativt. Man betragter sig som en stifinder og bruger mange års erfaringer om håndtering og forædling til at udvikle løsninger, hvor affald omdannes til nye og værdifulde ressourcer, som igen og igen kan anvendes i andre brancher.
Ikke mindst inden for byggematerialesektoren har man længe ønsket mere bæredygtige løsninger. Derfor gik Stena Recyclings udviklingsafdeling blandt andet i dialog med repræsentanter fra virksomheden Repur om, hvordan isoleringsskummet fra de udtjente køleskabe kunne bruges i stedet for at blive brændt af eller ende på deponi.
Gennem grundig og korrekt sortering i alle fraktioner sikredes, at isoleringsskummet i dag bruges til støbning af isoleringsplader. Det sparer tillige CO2, sammenlignet med fremstilling af konventionelle produkter.
Sporbarhed og styr på procedurer
Flere virksomheder får mod og interesse i at investere i bedre sortering og større genanvendelse, når de kan konstatere, at det bidrager til større ressourceanvendelse og medvirker til en innovationsproces. Og samtidig er der total sporbarhed og dokumentation.
– Der er styr på alle dokumenter hos Stena Recycling, som er auditeret efter gældende ISO-standarder på området. Samlet set oplever vi, at sporbarheden er i top. Det giver os sikkerhed for, at vores udtjente køleskabe kommer tilbage i loopet og at vi dermed bidrager til en mere bæredygtig udvikling også på det felt, siger Thomas Hansen Warehouse Manager, Carlsberg A/S.