• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltKød, fisk og fjerkræMarkedsføringØkologi og bæredygtighed17. 12. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Sådan vil de få flere unge til at spise sild

AktueltKød, fisk og fjerkræMarkedsføringØkologi og bæredygtighed17. 12. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

Silden, som tidligere var at finde på ethvert, dansk middagsbord, er i dag reduceret til et indslag ved de traditionsrige frokostborde. Derfor vil Sildebranchen nu have danske unge til at spise sild, for udover dens gode smag, ligger der store klima- og sundhedsmæssige potentialer i den lille Nordsø- fisk.

Foto: Vildmedsild.dk

Sild står ikke øverst på indkøbslisten, når børnefamilier og yngre danskere går i supermarkedet. Faktisk spises silden primært af danskere over 45 år og oftest op mod højtider og ved særlige lejligheder. Men det skal der laves om på nu, og derfor sætter Sildebranchen, som består af organisationer og virksomheder inden for fiskeri og fødevarer, i den kommende tid strategisk ind for at åbne danskernes og særligt den yngre generations øjne for silden.
Nordsøsilden, som lever i hobetal lige udenfor de danske kyster, er nemlig ikke blot en særdeles sund og klimavenlig spise, den er også et stolt, dansk erhverv med en stærk, international eksport.
– Vi har et sundt erhverv i Danmark som det ser ud i dag, og som eksporterer til hele verden. Desværre ser vi en faldende interesse herhjemme, og det har vi behov for at ændre på, siger Esben Sverdrup-Jensen, Direktør for Danmarks Pelagiske Producentorganisation.

I første omgang har man involveret branchens parter og nogle af Danmarks mest toneangivende kokke for netop at sikre en forankring hos dem, der arbejder med silden til hverdag. Med værdifulde input fra branchens spidser glæder man sig til at omskrive sildens omdømme hos unge danskere:

– Sundhed og klima er på alles læber netop nu, og vi ved, at vi må ændre vores forbrug af fødevarer i fremtiden, hvis vi skal passe på vores planet. Her kommer nordsøsilden ind i billedet som en af de sundeste og mest bæredygtige proteinkilder, vi har – både i forhold til CO2-udledning, tilgængelighed og den måde, vi fisker og forarbejder silden på i dag. Det vil vi gerne få de unge menneskers øjne op for, udtaler Esben Sverdrup-Jensen.

Artiklen forsætter under fotoet.

Foto: Fiskeri- og Søfartsmuséet

Danskerne ved ikke, hvor klimavenlig silden er

Nye tal viser, at klima og bæredygtighed er vigtigt for særligt de unges valg af spisefisk. 65 procent lægger således vægt på, at den fisk, de spiser, er bæredygtigt fanget, og over halvdelen mener, at det er vigtigt, at fisken også er klimavenlig.

– Nordsøsilden lever op til stort set alle de kriterier, som den yngre del af befolkningen har, når det kommer til valg af madvarer. Men vores tal viser, at mindre end en tredjedel af danskerne er klar over, hvor klimavenlig den lille saltvandsfisk egentlig er, så der ligger en stor opgave i at få forklaret netop det til danskerne, siger Esben Sverdrup-Jensen.

Tallene viser desuden, at 90 procent af den yngre generation af danskere vælger de marinerede varianter, når silden skal på bordet. Derudover anser 69 procent silden som en gammeldags spise, men ifølge den anerkendte kok Gorm Wisweh bunder det i, at vi oftest spiser sild ved særlige lejligheder – gerne sammen med alkohol.

– Silden har desværre fået et ufortjent ry, som en tung og usund spise, men det skyldes i høj grad det, vi spiser og drikker sammen med silden, når vi fx er til julefrokost. Silden i sig selv er både sund og delikat med et højt proteinindhold og et lille klimaaftryk. Derfor skal vi spise mange flere sild i vores hverdag, siger Gorm Wisweh.

Skrevet i: Aktuelt, Kød, fisk og fjerkræ, Markedsføring, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik