Silden, som tidligere var at finde på ethvert, dansk middagsbord, er i dag reduceret til et indslag ved de traditionsrige frokostborde. Derfor vil Sildebranchen nu have danske unge til at spise sild, for udover dens gode smag, ligger der store klima- og sundhedsmæssige potentialer i den lille Nordsø- fisk.

Sild står ikke øverst på indkøbslisten, når børnefamilier og yngre danskere går i supermarkedet. Faktisk spises silden primært af danskere over 45 år og oftest op mod højtider og ved særlige lejligheder. Men det skal der laves om på nu, og derfor sætter Sildebranchen, som består af organisationer og virksomheder inden for fiskeri og fødevarer, i den kommende tid strategisk ind for at åbne danskernes og særligt den yngre generations øjne for silden.
Nordsøsilden, som lever i hobetal lige udenfor de danske kyster, er nemlig ikke blot en særdeles sund og klimavenlig spise, den er også et stolt, dansk erhverv med en stærk, international eksport.
– Vi har et sundt erhverv i Danmark som det ser ud i dag, og som eksporterer til hele verden. Desværre ser vi en faldende interesse herhjemme, og det har vi behov for at ændre på, siger Esben Sverdrup-Jensen, Direktør for Danmarks Pelagiske Producentorganisation.
I første omgang har man involveret branchens parter og nogle af Danmarks mest toneangivende kokke for netop at sikre en forankring hos dem, der arbejder med silden til hverdag. Med værdifulde input fra branchens spidser glæder man sig til at omskrive sildens omdømme hos unge danskere:
– Sundhed og klima er på alles læber netop nu, og vi ved, at vi må ændre vores forbrug af fødevarer i fremtiden, hvis vi skal passe på vores planet. Her kommer nordsøsilden ind i billedet som en af de sundeste og mest bæredygtige proteinkilder, vi har – både i forhold til CO2-udledning, tilgængelighed og den måde, vi fisker og forarbejder silden på i dag. Det vil vi gerne få de unge menneskers øjne op for, udtaler Esben Sverdrup-Jensen.
Artiklen forsætter under fotoet.

Danskerne ved ikke, hvor klimavenlig silden er
Nye tal viser, at klima og bæredygtighed er vigtigt for særligt de unges valg af spisefisk. 65 procent lægger således vægt på, at den fisk, de spiser, er bæredygtigt fanget, og over halvdelen mener, at det er vigtigt, at fisken også er klimavenlig.
– Nordsøsilden lever op til stort set alle de kriterier, som den yngre del af befolkningen har, når det kommer til valg af madvarer. Men vores tal viser, at mindre end en tredjedel af danskerne er klar over, hvor klimavenlig den lille saltvandsfisk egentlig er, så der ligger en stor opgave i at få forklaret netop det til danskerne, siger Esben Sverdrup-Jensen.
Tallene viser desuden, at 90 procent af den yngre generation af danskere vælger de marinerede varianter, når silden skal på bordet. Derudover anser 69 procent silden som en gammeldags spise, men ifølge den anerkendte kok Gorm Wisweh bunder det i, at vi oftest spiser sild ved særlige lejligheder – gerne sammen med alkohol.
– Silden har desværre fået et ufortjent ry, som en tung og usund spise, men det skyldes i høj grad det, vi spiser og drikker sammen med silden, når vi fx er til julefrokost. Silden i sig selv er både sund og delikat med et højt proteinindhold og et lille klimaaftryk. Derfor skal vi spise mange flere sild i vores hverdag, siger Gorm Wisweh.