• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltKød, fisk og fjerkræMarkedsføringØkologi og bæredygtighed17. 12. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Sådan vil de få flere unge til at spise sild

AktueltKød, fisk og fjerkræMarkedsføringØkologi og bæredygtighed17. 12. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

Silden, som tidligere var at finde på ethvert, dansk middagsbord, er i dag reduceret til et indslag ved de traditionsrige frokostborde. Derfor vil Sildebranchen nu have danske unge til at spise sild, for udover dens gode smag, ligger der store klima- og sundhedsmæssige potentialer i den lille Nordsø- fisk.

Foto: Vildmedsild.dk

Sild står ikke øverst på indkøbslisten, når børnefamilier og yngre danskere går i supermarkedet. Faktisk spises silden primært af danskere over 45 år og oftest op mod højtider og ved særlige lejligheder. Men det skal der laves om på nu, og derfor sætter Sildebranchen, som består af organisationer og virksomheder inden for fiskeri og fødevarer, i den kommende tid strategisk ind for at åbne danskernes og særligt den yngre generations øjne for silden.
Nordsøsilden, som lever i hobetal lige udenfor de danske kyster, er nemlig ikke blot en særdeles sund og klimavenlig spise, den er også et stolt, dansk erhverv med en stærk, international eksport.
– Vi har et sundt erhverv i Danmark som det ser ud i dag, og som eksporterer til hele verden. Desværre ser vi en faldende interesse herhjemme, og det har vi behov for at ændre på, siger Esben Sverdrup-Jensen, Direktør for Danmarks Pelagiske Producentorganisation.

I første omgang har man involveret branchens parter og nogle af Danmarks mest toneangivende kokke for netop at sikre en forankring hos dem, der arbejder med silden til hverdag. Med værdifulde input fra branchens spidser glæder man sig til at omskrive sildens omdømme hos unge danskere:

– Sundhed og klima er på alles læber netop nu, og vi ved, at vi må ændre vores forbrug af fødevarer i fremtiden, hvis vi skal passe på vores planet. Her kommer nordsøsilden ind i billedet som en af de sundeste og mest bæredygtige proteinkilder, vi har – både i forhold til CO2-udledning, tilgængelighed og den måde, vi fisker og forarbejder silden på i dag. Det vil vi gerne få de unge menneskers øjne op for, udtaler Esben Sverdrup-Jensen.

Artiklen forsætter under fotoet.

Foto: Fiskeri- og Søfartsmuséet

Danskerne ved ikke, hvor klimavenlig silden er

Nye tal viser, at klima og bæredygtighed er vigtigt for særligt de unges valg af spisefisk. 65 procent lægger således vægt på, at den fisk, de spiser, er bæredygtigt fanget, og over halvdelen mener, at det er vigtigt, at fisken også er klimavenlig.

– Nordsøsilden lever op til stort set alle de kriterier, som den yngre del af befolkningen har, når det kommer til valg af madvarer. Men vores tal viser, at mindre end en tredjedel af danskerne er klar over, hvor klimavenlig den lille saltvandsfisk egentlig er, så der ligger en stor opgave i at få forklaret netop det til danskerne, siger Esben Sverdrup-Jensen.

Tallene viser desuden, at 90 procent af den yngre generation af danskere vælger de marinerede varianter, når silden skal på bordet. Derudover anser 69 procent silden som en gammeldags spise, men ifølge den anerkendte kok Gorm Wisweh bunder det i, at vi oftest spiser sild ved særlige lejligheder – gerne sammen med alkohol.

– Silden har desværre fået et ufortjent ry, som en tung og usund spise, men det skyldes i høj grad det, vi spiser og drikker sammen med silden, når vi fx er til julefrokost. Silden i sig selv er både sund og delikat med et højt proteinindhold og et lille klimaaftryk. Derfor skal vi spise mange flere sild i vores hverdag, siger Gorm Wisweh.

Skrevet i: Aktuelt, Kød, fisk og fjerkræ, Markedsføring, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

FødevareproduktionFødevaresikkerhedMejeri12. 06. 2025

Nu kan råmælksost sikres mod uønskede bakterier, samtidig med at den unikke smag bevares. Det hollandske gårdmejeri Novelle Kaas bruger den energi- og vandbesparende teknologi raslysering fra danske Lyras. Det giver både høj fødevaresikkerhed og en god smag, da ostens naturlige vitaminer, enzymer og

Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

AktueltCertificeringForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

En ny undersøgelse viser, at videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt. Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu. Forskere fra hvert eneste beboede kontinent er

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

Politik og eksport12. 06. 2025

Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Henrik Kjærgaard kommer fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor han har været afdelingschef siden 2020. Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen siger om den nye

Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

I går den 12. juni fik Carlsberg Byen et nyt gastronomisk pejlemærke, da Paula åbnede dørene til en restaurant, der hylder nordisk skånsomt fanget fisk og skaldyr, fritlevende vildt og danske grøntsager.   Køkkenchefen Stefan Hansen medbringer erfaring fra bl.a. Kong Hans Kælder og

Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

MarkedsføringMesser og konferencerTop12. 06. 2025

På mandag bliver de eftertragtede Michelinstjerner uddelt ved et arrangement i Odsherred. Og som optakt til stjerneuddelingen er der fra 13. til 15. juni der liv og glade dage i Anneberg Kulturpark, når madfestivalen ’Smag på Anneberg’ løber af stablen for allerførste gang. Festivalen markerer

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik