Håndmads-konceptet Rørt udvider igen. Denne gang indtager det moderne smørrebrødskoncept på den mondæne adresse Østergade 26c i Bernikow Gården. Rørt er kendt for at udfordre den traditionelle tilgang til smørrebrød med moderne madder, der toner ned på overflødig pynt og tungt kødpålæg, men skruer op for surdejsrugbrød, grønne, danske råvarer, fermentering og upcycling.

Mange københavnere kender Rørt fra deres buzzende gule hjørne-stade i Torvehallerne, den farverige smørrebrødsvogn med krusedullerne på Broens Gadekøkken og den lille ’whole in the wall’-diner på Frederiksberg Allé, men fra fredag 3. oktober vil folkene bag Rørt også servere deres moderne madder i mere traditionelle omgivelser i den mondæne Bernikow Gården.
”Vores mission om at gøre smørrebrød mere moderne og relevant, særligt for de unge, går over alt forventning, så nu tager vi skridtet videre fra de mere casual rammer i stade, smørrebrødsvogn og diner og etablerer et rigtigt spisested med bordbestilling, menu- og vinkort – men fortsat til priser, som de fleste kan være med på,” forklarer Jean-Michel Grønnegård Deleuran, stifter af Rørt, og fortsætter:
”Rørt Bernikow Gården bliver selvfølgelig i samme ånd som vores andre Rørt-forretninger. Så du skal ikke forvente ternede duge, retro-porcelæn og tjenere med butterfly, for vi rykker ind i vanlig Rørt-stil med naturvin og kombutchaer, afslappet stemning og vores velkendte surdejsrugbrød med masser af grønt. Og så introducerer vi en tre retters smørrebrøds-menu med grill-stykker, der fx passer perfekt til et aften-smørrebrødsmenukort, hvor man gerne vil have lidt mere tyngde på stykkerne.”
Treretters smørrebrødsmenu, smørrebrød fra grill og dessert-smørrebrød
På menuen vil man finde Rørt-klassikere som Mushaboom (svampe med fermenterede grøntsager), Æg & Trøffel og Ingrid in Fall (pålægssalat på ingrid-ærter). Men Michel og Rørts køkkenchef Mads Østberg-Wagner (tidl. Pony og Almanak) introducerer også som noget helt nyt ”Smørrebrød fra gril” – alle stykker til de velkendte, attraktive Rørt-priser. På Rørt i Bernikows Gården starter et stykke smørrebrød på DKK 58,-, og det dyreste står til DKK 100,-.
Stykkerne fra grillen er i efteråret fx jordskok, vegansk aioli, syltet sennep og hvidløgsspirer eller grillet confiteret grisenakke, misomayo og spidskål vendt i ponzu med koriander. Og så kommer der en treretters aften-smørrebrøds-menu, hvor man kan vælge tre stykker fra hhv. det kolde køkken, fra gril og Rørts populære dessertstykke ”Ryenana”, som er bananbrød bagt med rugbrødsendeskiver og ristet hasselnødder.
Endeskiverne får nyt liv
”Vi arbejder sindssygt meget med upcycling i stykkerne, fx fermentering af grøntsagsrester, og så har vi fundet nogle ret fede måder at bruge alle endeskiverne fra rugbrødet på. Fx i vores dessert-smørrebrød, hvor vi bager bananbrød med knuste endeskiver af rugbrød, men også i vores voksende catering-forretning, hvor vi laver ’crustader’ af rugbrøds-endeskiver, som toppes med Rørt-fyld. På den måde får resterne nyt liv som mini-smørrebrød,” siger Michel, der stiftede Rørt tilbage i 2018.
Masser af alkoholfrie muligheder
En anden del af Rørts koncept, som mange af gæsterne efterspørger, er også at finde i Bernikow Gården; nemlig et varieret udbud af alkoholfrie muligheder fra de læskende kombutchaer fra samarbejdspartneren Åben til en lang række alkoholfrie øl og bobler fra Muri. Ligesom der selvfølgelig er et vinkort, hvor du kan finde naturlige vine fra alt fra Bourgogne til Tjekkiet.
Rørt i Bernikow Gården åbner fredag 3. oktober kl.11.