• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFødevareproduktion22. 04. 2021 | Helle Friemann Nielsen

Robot håndterer 20 tons kål

AktueltFødevareproduktion22. 04. 2021 By Helle Friemann Nielsen

Hos Daloon i Nyborg anvendes dagligt mellem 15 og 20 tons kål til produktionen af omkring en million forårsruller. Det har hidtil været en forholdsvis manuel proces, men nu skal en robotløsning fremover håndtere de mange kålhoveder

Antallet af rullende kålhoveder hos Danmarks forårsrulleproducent overgår de flestes vildeste fantasi; der håndteres dagligt et sted mellem 15 og 20 tons kål hos Daloon. De bliver alle drejet, vejet og vurderet i hænderne på Nyborg-fabrikkens medarbejdere for derefter at ende i forårsruller, der bliver serveret i hele Skandinavien og flere steder i det nordlige Europa.
-Vi producerer cirka en million forårsruller hver dag, hvor vi selvfølgelig bruger en masse råvarer – blandt andet en masse kål. Vi håndterer dagligt mellem 15 og 20 tons kål, fortæller Peter Madsen, der er teknisk chef ved Daloon.
-I dag er vores proces forholdsvis manuel. Der er altså en masse ensidigt og gentagende arbejde omkring håndteringen af de store mængder kål, som vi egentlig gerne vil have løst, forsætter han.
Derfor har systemintegratoren Technicon sammen med Teknologisk Institut udviklet en prototype på en robotløsning i regi af EU-projektet agROBOfood. Løsningen skal på sigt gøre håndteringen af kål mere produktiv, mindske madspild og fjerne den hårde opgave fra medarbejderne.
-Kålhoveder er jo et naturligt produkt. Så de varierer i størrelse, diameter og udformning, og derfor er det vanskeligt at lave en maskine, som håndterer kålhovederne ens. Og det er dér, hvor robotløsningen kommer ind som en god idé, slår Peter Madsen fast.
Det er ikke første robotløsning, som Daloon får i sin produktion. Faktisk har hele 34 robotter hjemme hos den fynske forårsrulleproducent – de fleste af dem som pick and place-robotter.
-Men lige nøjagtig denne proces med kål har vi ikke automatiseret endnu. Vi har nemlig haft utrolig svært ved at finde den helt rigtige løsning til det, fordi produktet varierer så meget, som det gør, fortæller Peter Madsen.

Håndtering af skrøbelige kål
Samarbejdende robotter, de såkaldte kollaborative robotter eller cobots, skåner medarbejderne for nedslidende arbejdsopgaver, de er fleksible, og de kan håndtere sarte emner. Og derfor er det også netop denne form for robot – kombineret med kameraer og kunstig intelligens – som kan tage hånd om kålhovederne hos Daloon.
-Løsningen består af tre hovedelementer: et robotskin, som gør, at vi kan få den kollaborative robot ind i fødevareproduktionen, en griber til at håndtere grøntsager af forskellige størrelser – og endelig et vision-system, som hjælper med kvalitetskontrol og orientering af grøntsagerne, fortæller Mads Eskelund Kristensen, der er teknisk projektleder hos Technicon.
Seniorkonsulent hos Teknologisk Institut Carsten Panch Isaksen uddyber:
-Det centrale i løsningen er den måde, som vi har anvendt kameraer og kunstig intelligens til at finde kålhovedet og stokken. I dag ved systemet ikke, hvilke størrelser kålhovederne har og derfor bliver de udboret på samme måde alle sammen. Med det nye system kan vi beregne, hvor meget af kernen, der skal udbores og dermed reducere spildet.

Fremtidens fødevareindustri
I fødevareindustrien er det blandt andet vigtigt for kvaliteten, at alle faser af bearbejdning og håndtering foregår ensartet, varsomt og hygiejnisk – alle opgaver, som robotter er ideelle til at klare.
-Det, at vi nu har fået et skin til de kollaborative robotter fra Universal Robots, gør, at vi kan få den ind i fødevareindustrien. Det ser jeg et stort potentiale i, fortæller Mads Eskelund Kristensen.
Og det giver Peter Madsen fra Daloon ham ret i:
-Teknologisk Institut og Technicon er virkelig kommet med nogle gode input her, og det har givet os alle sammen et løft. Det har gjort, at vi kan håndtere fødevaren meget mere nøjagtigt.

AgROBOfood – der er finansieret af EU’s Horizon 2020-program – har til formål at flytte robotter ind i fødevareindustrien blandt andet ved at yde økonomisk støtte via åbne projektkald til selve udviklingsarbejdet.

Skrevet i: Aktuelt, Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik