
Tal fra Dansk Statistik viser, at de generelle prisstigninger på fødevarer nu er nået over 10 procent, hvilket for en gennemsnitlig dansk børnefamilie betyder merudgifter for cirka 490 kroner om måneden. Ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri kan nogle af konsekvenserne undgås ved at følge kostrådene og halvere madspildet.
– Priserne på mad drøner i vejret. Det rammer hårdt, og særligt for de økonomisk trængte familier kræver det anstrengelser. En børnefamilie oplever lige nu en gennemsnitlig prisstigning på knap ca. 490 kr. om måneden. Det er ikke småpenge, og derfor har jeg haft Fødevareministeriet i gang med at regne på tallene. En børnefamilie kan i gennemsnit spare ca. 280 kr. om måneden ved at følge kostrådene og halvere madspildet derhjemme. Man kan altså undgå noget af belastningen fra de stigende fødevarepriser og samtidig spise sundere og mere klimavenligt. Mit budskab som landets fødevareminister er derfor, at vi skal bruge denne tid til at tænke nyt, for der er i dén grad penge at spare. Det her understreger for mig, at vi skal intensivere jagten efter nye løsninger og hjælp til danskerne, når priserne stiger. Derfor har jeg nu bedt et forskerteam fra Københavns Universitet om hjælp til et nyt analysearbejde, der skal finde frem til flere bud på, hvor vi som forbrugere kan spare, samtidig med at vi tager hensyn til både kloden og kroppen, siger fødevareminister Rasmus Prehn.
En familie med to voksne og børn har med de nuværende priser en merudgift pr. måned på 490 kroner i forhold til før prisstigningerne satte ind. Skøn fra ministeriet viser, at de ved at følge de nye kostråd kan spare 150 kroner om måneden og ved at halvere deres madspild kan spare yderligere 130 kroner. Beregningerne baserer sig blandt andet på tal fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) på Københavns Universitet.