• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Frugt og grøntMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed03. 11. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Plantetopmødet er en succes: Baner vej for flere grønne tallerkner i de professionelle køkkener

Frugt og grøntMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed03. 11. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Med mere end 165 deltagere fra hele landet er det netop afsluttede Plantetopmøde en vigtig begivenhed for fødevarebranchen og især for arbejdet med at få flere planter på de professionelle tallerkner.

Søren Ejlersen fra Aarstiderne og Jonathan Zeuthen Knoll fra Baka d’Busk lavede workshop på Plantetopmødet. Foto: Sophie Due Rasmussen // Food organisation of Denmark.


Mandag var planteentusiaster fra hele landet samlet til Plantetopmøde i Aarhus. For nogle er det de faglige aktiviteter, der trækker, for andre er det netværket og den direkte kontakt mellem køkkenchefer og avlere.

Vi skal lære at forstå hinanden

En af deltagerne på Plantetopmødet var Dorrit Andersen, der repræsenterer grøntsagsgartneriet Axel Månsson A/S, der dyrker 1.200 hektar med grøntsager nær Brande i Midtjylland. Som producent kender Dorrit Andersen mange af de forhindringer, der står i vejen for at få flere danske planter i sæson på tallerken i de professionelle køkkener.

– Som vi har fået bekræftet i dag, bliver der procentuelt anvendt alt for få danske planter i de professionelle køkkener. Som producent er det vigtigt at få belyst. For der er et kæmpe potentiale, som ikke er indfriet endnu. Vi skal blive bedre til at formidle, hvordan vi dyrker grøntsager herhjemme, hvorfor det koster det, det gør, og hvad forskellen på økologisk og konventionel produktion er, udtaler Dorrit Andersen fra grøntsagsgartneriet Axel Månsson A/S.

Dorrit Andersen var på Plantetopmødet sammen med kollegaer fra grøntsagsgartneriet, og kokke fra Hotel Dalgas, som drives af Axel Månsson A/S.

– Plantetopmødet er et skridt i den rigtige retning. For det handler om, at vi skal lære at forstå hinanden. Kokke, indkøbere og køkkenchefer skal lære producenterne at kende, og de skal lære at forstå sæsonerne ude på marken. Vi producenter skal forstå, hvordan de arbejder i køkkenerne. Det er det lange seje træk. Til Plantetopmødet blev jeg bekræftet i, at vi er godt på vej, udtaler Dorrit Andersen.

Samarbejde på menuen

Det kan Birgitte Escherich nikke genkendende til. Hun er som direktør i Muldiverset, en økologisk bistro og gårdbutik i Præstø, vant til at samarbejde med lokale producenter.

– Jeg går hjem med en følelse af, at vi er rigtig mange, der har store ambitioner på planternes vegne.

Som restauratør er Birgitte Escherich især på udkig efter inspiration og nye måder at bruge danske planter i sæson på tallerken.

– Jeg har fået inspiration til nye smage, jeg har set og smagt dejlige planter fra danske avlere, og så har jeg mødt en masse mulige samarbejdspartnere, som jeg skal hjem og følge op på, siger Birgitte Escherich.

Masser af smagsindtryk

Programmet bød på workshops, plantelyndates og åbent køkken. 13 køkkenchefer fra nogle af landets bedste planterestauranter lavede showkøkken med lokale planter i sæson, mens deltagerne smagte og lod sig inspirere af nye smagsindtryk.

En af de køkkenchefer, der stod bag komfuret på Plantetopmødet, var Matilde Grue fra Restaurant Blink i Skagen. Hun serverede saltbagte dark detroit-rødbeder og Læsø-skalotteløg fra Tranum Naturbrug med en praliné på boghvede og vilde hindbær.

– Jeg har fået mange spørgsmål til min praliné. Da jeg først knækkede koden til at lave praliné, var der en verden af muligheder, der åbnede sig for mig. Så det tip har jeg delt flittigt med Plantemødets deltagere. Pralinéen er ligesom en tahin, og du kan lave den med alle slags kerner og nødder. Rist dem i ovnen, blend mens de er varme og tilsæt lidt olie undervejs og til sidst koldt vand. Så får du et smagsgivende og mættende element til din planteret, som du kan bruge som dressing, dip eller krydderi, siger Matilde Grue fra Restaurant Blink i Skagen.

En førende plantenation

Det nyligt afsluttede Plantetopmøde var anden udgave af arrangementet, der samler avlere, køkkenchefer, grossister og leverandører til en dag med inspiration, netværk og nye samarbejdsmuligheder.

Trine Krebs, grøn chef i Food Organisation of Denmark der står bag Plantetopmødet, mener, at Danmark kan blive en førende plantenation. 

– Danmark har alt hvad der skal til for at blive en førende plantenation. Vi har topeffektive avlere, vi har klimaet, og vi har dygtige professionelle køkkener. Det næste skridt er, at politikere, branche, organisationer og borgere stiller sig sammen om en fælles vision og en handlingsplan for Danmark som planteland. Vi har vist, at det er muligt med økologien, og nu skal vi gøre det samme med planterne, siger Trine Krebs.

Plantetopmødet vender tilbage i 2023.

Skrevet i: Frugt og grønt, Miljø og sundhed, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik