• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Frugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 10. 2025 | Mikkel Bækgaard

Plantefonden deler 213,5 millioner kroner ud til 45 grønne projekter

Frugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 10. 2025 By Mikkel Bækgaard

De danske forbrugere skal have godt grønt på tallerkenen, og derfor støtter Plantefonden årligt dusinvis af nye grønne projekter, der skal gøre hverdagen mere planterig. Nu er Plantefonden så klar til at præsentere de 45 nye projekter, som har modtaget tilsagn om tilskud i årets ansøgningsrunde.

Gode grønne ideer gror ikke på træerne, selvom man godt kunne foranlediges til at tro det, taget mængden af ansøgninger til årets ansøgningsrunde hos Plantefonden i betragtning. Der har i hvert fald ikke manglet gode ideer til nye projekter rundt om i landet hos de danske virksomheder og forskere. Plantefonden modtog langt over 100 ansøgninger, da fonden tidligere på året søgte nye projekter, der kunne styrke danskernes lyst og muligheder for, at få gode plantebaserede fødevarer på tallerkenen. Nu er Plantefonden så klar til at løfte sløret for, hvilke projekter, der denne gang modtager tilsagn om tilskud fra fonden.

”Tidligere på året søgte vi nye projektideer til en pulje på mere end 200 millioner kroner, og vi kunne med glæde konstatere, at der var rigtig mange rundt om i landet, som havde gode ideer til, hvordan vi bedst kunne fremme udviklingen af en mere planterig fødevaresektor. Samlet modtog vi 141 ansøgninger om tilskud til mere end 750 millioner kroner til gode grønne projekter. Det har ikke været en let opgave at udvælge, hvilke projekter som skal have tilskud i denne omgang, når feltet er så stærkt. Men jeg mener, at vi er landet på 45 gode projekter, der kan være med til at skubbe den grønne udvikling i rette retning”, fortæller forperson for Plantefonden, Marie-Louise Boisen Lendal.

De 45 projekter, der har fået en melding om, at de har modtaget tilsagn om tilskud fra årets pulje, er alle projekter som enten skal styrke efterspørgslen efter plantebaserede fødevarer, udvikle og øge antallet af plantebaserede fødevarer eller styrke vidensdelingen og samarbejdet i den plantebaserede fødevaresektor.

”Plantefonden har til opgave at fremme udviklingen af en planterig fødevaresektor. Dét er vi i særlig høj grad lykkedes med i år, hvor vi ser en positiv tendens til, at projekterne tænker på tværs af sektoren, og vi har derfor rekord i partnerskabsprojekter, hvor flere led af værdikæden indgår. Mange af projekterne har også en direkte effekt, der vil kunne måles på både efterspørgsels- og udbudssiden, hvilket spiller direkte ind i vores mål om, at der skal være flere, bedre og nemmere adgang for forbrugerne og virksomhederne til at vælge planterige produkter,” fortæller Marie-Louise Boisen Lendal.

Samlet set udgør partnerskabsprojekterne 53 pct. af årets tilsagn, hvilket er en stigning på 13 procentpoint sammenlignet med 2024.

Hvad støtter Plantefonden

Samlet er det 45 nye projekter, der har fået tilsagn om tilskud fra Plantefonden i årets ansøgningsrunde. To af projekterne er:

Nye plantebaserede og økologiske måltidskoncepter til storskalaeksport – Detailkoncept

Projektet, der er forankret i Vejle, vil udvikle tre nye, næringsrige, økologiske og plantebaserede måltidsløsninger målrettet unge studerende og friluftssegmentet. Projektet har fokus på at udvikle velkendte retter, hvor der efterfølgende kun skal tilsættes vand, uden at varen skal på køl. I tilknytning til udviklingsarbejdet bliver der gennemført studier, som samler information og erfaringer om, hvad forbrugerne efterspørger i forhold til emballage, størrelse, format og pris på det færdige produkt for at sikre potentialet for en storskalaproduktion.

Projektets ansøgere, Northern Greens A/S, Organic Plant Protein A/S, Restaurant MOTA ApS, Aarhus Universitet, Maude Group ApS, MAA.C ApS, har modtaget lidt over 3,5 million kroner i tilsagn til projektet.

Grøn skolemad som motor for grøn omstilling i Danmark

Projektet, der er forankret i København, vil give 12 af de kommende skolemadsproduktionskøkkener i Det Nationale Skolemadsforsøg muligheden for at tilkoble en ”grøn motor”. Formålet er at øge andelen af lokalt og økologisk grønt i skolemadsproduktionen. Indsatsen er rettet mod de produktionskøkkener, kommuner og skoler, der er ambitiøse i forhold til planterig skolemad, og som vil forpligte sig til et treårigt, lokalt rådgivnings- og undervisningsforløb. Målet er, at der serveres minimum 1.440.000 plantemåltider i projektperioden.

Projektets ansøgere, Madkulturen, Økologisk Landsforening, Haver til Maver, Norion, har modtaget lidt over 10,5 million kroner i tilsagn til projektet.

Se alle de nye tilsagn i Plantefonden i årets tilsagnskatalog

Skrevet i: Frugt og grønt, Fødevareproduktion, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik