• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Frugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 10. 2025 | Mikkel Bækgaard

Plantefonden deler 213,5 millioner kroner ud til 45 grønne projekter

Frugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 10. 2025 By Mikkel Bækgaard

De danske forbrugere skal have godt grønt på tallerkenen, og derfor støtter Plantefonden årligt dusinvis af nye grønne projekter, der skal gøre hverdagen mere planterig. Nu er Plantefonden så klar til at præsentere de 45 nye projekter, som har modtaget tilsagn om tilskud i årets ansøgningsrunde.

Gode grønne ideer gror ikke på træerne, selvom man godt kunne foranlediges til at tro det, taget mængden af ansøgninger til årets ansøgningsrunde hos Plantefonden i betragtning. Der har i hvert fald ikke manglet gode ideer til nye projekter rundt om i landet hos de danske virksomheder og forskere. Plantefonden modtog langt over 100 ansøgninger, da fonden tidligere på året søgte nye projekter, der kunne styrke danskernes lyst og muligheder for, at få gode plantebaserede fødevarer på tallerkenen. Nu er Plantefonden så klar til at løfte sløret for, hvilke projekter, der denne gang modtager tilsagn om tilskud fra fonden.

”Tidligere på året søgte vi nye projektideer til en pulje på mere end 200 millioner kroner, og vi kunne med glæde konstatere, at der var rigtig mange rundt om i landet, som havde gode ideer til, hvordan vi bedst kunne fremme udviklingen af en mere planterig fødevaresektor. Samlet modtog vi 141 ansøgninger om tilskud til mere end 750 millioner kroner til gode grønne projekter. Det har ikke været en let opgave at udvælge, hvilke projekter som skal have tilskud i denne omgang, når feltet er så stærkt. Men jeg mener, at vi er landet på 45 gode projekter, der kan være med til at skubbe den grønne udvikling i rette retning”, fortæller forperson for Plantefonden, Marie-Louise Boisen Lendal.

De 45 projekter, der har fået en melding om, at de har modtaget tilsagn om tilskud fra årets pulje, er alle projekter som enten skal styrke efterspørgslen efter plantebaserede fødevarer, udvikle og øge antallet af plantebaserede fødevarer eller styrke vidensdelingen og samarbejdet i den plantebaserede fødevaresektor.

”Plantefonden har til opgave at fremme udviklingen af en planterig fødevaresektor. Dét er vi i særlig høj grad lykkedes med i år, hvor vi ser en positiv tendens til, at projekterne tænker på tværs af sektoren, og vi har derfor rekord i partnerskabsprojekter, hvor flere led af værdikæden indgår. Mange af projekterne har også en direkte effekt, der vil kunne måles på både efterspørgsels- og udbudssiden, hvilket spiller direkte ind i vores mål om, at der skal være flere, bedre og nemmere adgang for forbrugerne og virksomhederne til at vælge planterige produkter,” fortæller Marie-Louise Boisen Lendal.

Samlet set udgør partnerskabsprojekterne 53 pct. af årets tilsagn, hvilket er en stigning på 13 procentpoint sammenlignet med 2024.

Hvad støtter Plantefonden

Samlet er det 45 nye projekter, der har fået tilsagn om tilskud fra Plantefonden i årets ansøgningsrunde. To af projekterne er:

Nye plantebaserede og økologiske måltidskoncepter til storskalaeksport – Detailkoncept

Projektet, der er forankret i Vejle, vil udvikle tre nye, næringsrige, økologiske og plantebaserede måltidsløsninger målrettet unge studerende og friluftssegmentet. Projektet har fokus på at udvikle velkendte retter, hvor der efterfølgende kun skal tilsættes vand, uden at varen skal på køl. I tilknytning til udviklingsarbejdet bliver der gennemført studier, som samler information og erfaringer om, hvad forbrugerne efterspørger i forhold til emballage, størrelse, format og pris på det færdige produkt for at sikre potentialet for en storskalaproduktion.

Projektets ansøgere, Northern Greens A/S, Organic Plant Protein A/S, Restaurant MOTA ApS, Aarhus Universitet, Maude Group ApS, MAA.C ApS, har modtaget lidt over 3,5 million kroner i tilsagn til projektet.

Grøn skolemad som motor for grøn omstilling i Danmark

Projektet, der er forankret i København, vil give 12 af de kommende skolemadsproduktionskøkkener i Det Nationale Skolemadsforsøg muligheden for at tilkoble en ”grøn motor”. Formålet er at øge andelen af lokalt og økologisk grønt i skolemadsproduktionen. Indsatsen er rettet mod de produktionskøkkener, kommuner og skoler, der er ambitiøse i forhold til planterig skolemad, og som vil forpligte sig til et treårigt, lokalt rådgivnings- og undervisningsforløb. Målet er, at der serveres minimum 1.440.000 plantemåltider i projektperioden.

Projektets ansøgere, Madkulturen, Økologisk Landsforening, Haver til Maver, Norion, har modtaget lidt over 10,5 million kroner i tilsagn til projektet.

Se alle de nye tilsagn i Plantefonden i årets tilsagnskatalog

Skrevet i: Frugt og grønt, Fødevareproduktion, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik