• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDrikkevarerFoodservice14. 10. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Parsley Salon mestrer sherry: skal repræsentere Danmark i stort mesterskab

AktueltDrikkevarerFoodservice14. 10. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

”Godt, gammeldags håndværk – og sherryvinene fik lov at sætte retningen for maden,” sikrede sommelier Nana Wad og køkkenchef Allan Schultz fra Parsley Salon i Hellerup sejren ved det danske udskillelsesløb til Copa Jerez X.

Nana Wad og Allan Schultz skal repræsentere Danmark ved Copa Jerez, det gastronomiske mesterskab i matchet af sherry til mad. Foto: Den Spanske Ambassades Handelsafdeling.

Parsley Salon er blevet valgt af juryen i Copa Jerez Nacional  til at repræsentere Danmark i den tiende udgave af den gastronomiske konkurrence Copa Jerez, som afholdes den 3. og 4. oktober 2023 med deltagelse af udvalgte restauranter i seks andre lande: Tyskland, Belgien, Spanien, USA, Holland og Storbritannien.

Det danske udskillelsesløb, som afvikles af Den Spanske Ambassades Handelsafdeling, bar i år præg af et ekstraordinært højt niveau, som satte juryen, bestående af juryformand Jonathan Berntsen (vinder af den internationale2019 – VIII COPA JEREZ & Best Chef & Bedst Dessert og indehaver af The Samuel), Rasmus Leck Fischer, (chef og sherry Educator), Bo Jacobsen (tidl. chef Restaurationen), Rasmus Palsgård (Feinschmeckeren.dk og vin/madjournalist) og Malene Schmidt Hertz (vinkyper, DipWSET//Stifter af Vinuddannelse.dk) på hårdt arbejde.

Godt gammeldags håndværk og særlig sherryforståelse

– De tre retter og de udvalgte sherryvine, som vinderholdet fra Parsley Salon serverede, bar præg af, at sommelieren først havde udvalgt vin, og dernæst havde kokken sat retter til. Matchet mellem mad og vin var eminent, fordi maden understregede vinens noter og nuancer. Og så vandt de på godt gammeldags håndværk og en helt særlig forståelse for sherry som vinstil, forklarer juryformand Jonathan Berntsen, som altid selv har sherry på sin vinmenu på The Samuel, hvor han oplever en øget forståelse for og efterspørgsel efter sherryvin.

Parsley Salon repræsenterer Danmark i den internationale finale i Copa Jerez med denne menu og vinmenu:

• Forret: Porcheret jomfruhummer, havtang, grøn selleri og beurre blanc af lagret eddike med knas af syltet rugbrud parret med Solucua Manzanilla Bodegas Barõn, Sar Lucar de Barrameda, Spain

• Hovedret: Vagtel farseret med brisler, orangeskal, kumquat dertil sauce på karamelleliserede urter og vagtelben monteret med vagtellever dertil kastanjer og Classic Oloroso, Bodega rey Fernando Castilla, Jerez, Spain

• Dessert: Praline af jordnødder, glastuiles med lakrids, figenis af brændte figner i PX og tuiles på tørrede figner en parret med Pedro Ximénez, Traditión 20 years old, Bodegas Tradición.

Retterne fremhævede sherryvinenes noter
– Vores menu er et eksempel på, at sommelieren udvælger retningen med vinen, og så har kokken derfra skruet på maden. Jeg valgte sherryvine, og så undlod jeg med vilje at læse tasting notes, men smagte og duftede mig frem for at kunne fremhæve de rene noter i vinene. Derfra talte Allan og jeg om de forskellige sensoriske elementer i vinene, de salte elementer og manglen på frugt, som retterne så har underbygget. Vi er 100% gået med vinen i alle tre parringer, forklarer sommelier Nana Wad om holdets forberedelse op mod konkurrencen.

– Vores parring mellem Oloroso-sherry og vagtel var vi særligt tilfredse med. Også her fik sherryen lov at sætte retningen for retten med vinens oxidation, valnødder, røg og tobak. Jeg arbejdede meget målrettet med de smagsnoter, som Nana beskrev i vinene. Jeg forsøgte ikke at gøre det sværere, end det er, forklarer Allan Schultz og uddyber:

– Til Olorosoen skabte jeg vagtlen med brisselfarsering og en sauce justeret med lever, som talte godt til det ”tranede” i sherryen. Det nøddede og varme i sherryen forsøgte jeg at underbygge med honning, kumquat, merian, timinan, rosmarin og tonkanød og tilbehør af hakkede, syltede kastanjer og karameliseret og brændt kastanje, der gav både en sødme og bitterhed, der efter vores mening fik det hele til at hænge sammen, forklarer Allan Schultz, som er køkkenchef på Parsley Salon, hvor han bl.a. har haft en lang række af de store danske kokkeprofiler på besøg til ”Legendernes Aften” fx Francis Cardenau, Røde Claus, Bo Bech, Daniel Letz og mange flere. Flere vil genkende Allan Schultz’ navn fra det hedengange Konrad, som for mere end 20 år siden var det absolutte in-sted i København.

Følgende hold kom gennem nåleøjet og deltog i årets danske Copa Jerez:

  • Lasse Jespersen (sommelier) og Maximilian Huber (sous chef) fra Ti Trin Ned i Fredericia
  • Patrick Jensen (sommelier) og André Skjødt Andersen (assisterende køkkenchef) fra Frederiksminde
  • Mathias Breinholt (sommelier) fra Moment, som stillede op sammen med Nicolaj Møller (køkkenchef) fra Treetop
  • Allan Schultz (køkkenchef), Parsley Salon og Nana Wad (sommelier).

Dette bliver holdene bedømt på:

Hvert hold (bestående af en sommelier og en kok) leverer tre retter, forret, hovedret og dessert, som er parret med med tre forskellige sherrytyper. Råvarer og sherry til retterne udvælger og finder holdene selv. Deltagerne bliver bedømt på kvaliteten i retterne, viden om sherry og samspillet mellem retterne og de udvalgte sherryvine.

Skrevet i: Aktuelt, Drikkevarer, Foodservice

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik