• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

EmballageFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025 | Mikkel Bækgaard

Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

EmballageFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025 By Mikkel Bækgaard

I havnens kantine i Nordhavn i København sparer man årligt over 50 kg engangsplast. Det gør man med et pantsystem på netop engangsplast – og det virker!

De fleste kan blive enige om, at vi skal have flere grønne tiltag i vores hverdag. Det er dog de færreste, der vil betale lidt ekstra, de færreste, der ønsker mere bøvl og de færreste, der har ideerne til, hvordan vi gør det nemmere, billigere og bedre i hverdagen at vælge den grønne løsning. 

Derfor er det ikke en nem opgave at finde på grønne hverdagsløsninger. Og slet ikke når målet er at ville være verdens mest bæredygtige havn. 

Det vil de dog i den københavnske Nordhavn, som i dag bliver drevet af CMP (Copenhagen Malmö Port). En havn, der netop har sat sig det meget ambitiøst mål: De vil være verdens mest bæredygtige havn allerede nu i 2025.

Ambitioner hele vejen rundt

Ambitionen rækker hele vejen rundt – også på havnens kantine. En udfordring, som køkkenchef Rune Kromann gladeligt tog op, da han overtog kantinen for snart tre år siden. 

”Vi er sådan set ikke i gang med at revolutionere noget, men vi har nogle principper, vi gerne vil drive vores køkken efter. I kantinen har vi stort fokus på selvforsyning. Vi laver vores pålæg selv. Vi laver alt vores brød selv – det er også lige før, vi skal have en køkkenhave og en landmand,” fortæller Rune Kromann og fortsætter: 

”Når vi laver tingene fra bunden, giver det os gode muligheder for at udnytte råvarer fuldt ud. Vi har styr på, hvordan vi bedst kan genanvende og minimere madspild. Og så er vi ’på en rejse’ med at justere mængden af kød – men det bliver stadig modtaget lidt blandet,” fortæller Rune Kromann om, hvordan de arbejder med den grønne profil i deres kantine. 

CMP er medlem af REFOOD mærket, hvor Rune Kromann sidder i bestyrelsen. Herigennem søger han inspiration til genanvendelse og minimalt madspild og håber på at kunne give noget videre.

En lille plastikrevolution: Take-away som madspildsløsning

Hvis Rune Kromann skal nævne ét område, hvor han mener, de alligevel har lavet en lille revolution, er det på sin madspildsløsning. Et område, hvor forbruget af plastikemballage, der følger med en take-away-løsning, længe har irriteret ham.

”De rester, vi har fra køkkenet, giver vi mulighed for, at medarbejderne kan købe med hjem til aftensmad. Det er en god måde at reducere vores madspild på. Men det har tidligere gjort, at vi har brugt en del engangsemballage,” fortæller Rune Kromann.

Den udfordring har han dog nu knækket koden til: Et pantsystem, der virker! 

Medarbejderne på havnen kan købe en genanvendelig plastikbøtte i kantinen for 30 kr., som de kan bruge, når de køber den overskydende mad. Når de afleverer bøtten til vask næste dag, får de udleveret en pantseddel. Næste gang de så henter mad, får de mad i en af plastikbøtterne og afleverer pantsedlen.

Mindre plastik betyder færre udgifter

Rune Kromann har regnet på det, inden han gik i gang. For bøtter lavet i kvalitetsplastik, med kliklåg og som kan gå i mikrobølgeovnen, er ikke nogen lille udskrivning. 

”En plastbøtte kan bruges 30 gange – men inden den er brugt op, har jeg sparet nok på ikke at købe engangsplast, til at jeg kan bruge penge på en ny. Brugerbetalingen har kun skulle finansiere første køb,” siger Rune Kromann. 

Og når det gælder forbruget af plastik? Så er skiftet ikke ubetydeligt.

”En engangsbøtte bruger 31,5 gram plast og kan bruges én gang. De genanvendelige bøtter vejer 120 gram og kan bruges 30 gange. En genanvendelig bøtte sparer os dermed for 825 gram engangsplast i dens levetid,” fortæller Rune Kromann og fortsætter: 

”Jeg sælger i gennemsnit otte portioner med rester om dagen og sparede i 2024 58,3 kg plast. Det, synes jeg, er værd at tage med. Og så er det en businesscase, der løber rundt og gavner miljøet, hvilket vi er stolte af.” 

Med en pris på 39 kr. for et måltid mad er efterspørgslen efter kantinens rester stor – men med et mål om at minimere madspild holder Rune Kromann sin take-away-løsning til en måde at få afsat sine rester.  

Skrevet i: Emballage, Foodservice, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

Frugt og grøntKød, fisk og fjerkræ06. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser - herunder prisen på oksekød - er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan

RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Ikke kategoriseret06. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske markeder, udvider

7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

AktueltDrikkevarerMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

7-Elevens iværksætterforløb Innovation Corner, der blev lanceret sidste år, er blevet taget så godt imod, at kæden nu åbner op for en ny runde. Samtidig kommer det fjerde produkt fra første runde – en alkoholfri elektrolytdrik ’Dansevand’ – på hylderne. Sidste år deltog Dansevand, en alkoholfri

Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrugRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

Ved en højtidelig fejring hos Søren Wiuff i Lammefjorden lørdag den 1. november blev Årets Wiuff 2025 uddelt for allerførste gang. Prisen er opfundet og etableret af Lokale Fødevarer Danmarks stifter og formand, Jesper Zeihlund, og siden blevet medstiftet af HORESTA. Formålet med prisen er at hædre

Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

Frugt og grøntLandbrugMiljø og sundhedTop06. 11. 2025

I årevis har de arbejdet med jordforbedring via næringsrige kompostblandinger på en gård i Nordjylland. Resultatet er klart: Den sunde jord giver ikke bare sundere og stærkere grøntsager – men også bedre smag. På gården Ny Vraa i Tylstrup har man i årevis arbejdet med at udvikle og teste

Techmedia får ny ejer

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Techmedia A/S, der blandt andet driver Fødevarekus og magasinet Food&Drink, er blevet købt af FrontMedia ApS, der dermed styrker positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende

Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

Foodservice04. 11. 2025

Kokkene har talt: Wassim Hallal er kåret som Kokkenes Kok 2024 – en af de største hædersbevisninger i dansk gastronomi. Prisen gives til en kok, der med talent, generøsitet og faglig styrke har gjort en særlig forskel for branchen. Den prestigefyldte pris blev overrakt ved Fonden Dansk Gastronomis

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

FoodserviceMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20

Juleudgave af Food&Drink på gaden

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Julen sig nærmer, og det betyder, at nyeste nummer af Food&Drink sætter fokus på julen og alle dens glæder. Læs blandt andet om spændende jule-nyheder, men kom også med til Aalborg for at besøge byens første Michelin-restaurant. Udover at drage nordpå og se på julen har Food&Drink også

Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

Pico Pizza vandt Årets plantebaserede takeaway-måltid ved weekendens Plant Food Festival, hvor Dansk Vegetarisk Forening og Plantebranchen hyldede årets bedste plantebaserede madoplevelser på farten. Hvem laver landets bedste plantebaserede måltid to go? Det blev afgjort i weekenden, da

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

  • Techmedia får ny ejer

    04.11.2025

  • Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Juleudgave af Food&Drink på gaden

    04.11.2025

  • Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

    04.11.2025

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik