• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

EmballageFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025 | Mikkel Bækgaard

Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

EmballageFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025 By Mikkel Bækgaard

I havnens kantine i Nordhavn i København sparer man årligt over 50 kg engangsplast. Det gør man med et pantsystem på netop engangsplast – og det virker!

De fleste kan blive enige om, at vi skal have flere grønne tiltag i vores hverdag. Det er dog de færreste, der vil betale lidt ekstra, de færreste, der ønsker mere bøvl og de færreste, der har ideerne til, hvordan vi gør det nemmere, billigere og bedre i hverdagen at vælge den grønne løsning. 

Derfor er det ikke en nem opgave at finde på grønne hverdagsløsninger. Og slet ikke når målet er at ville være verdens mest bæredygtige havn. 

Det vil de dog i den københavnske Nordhavn, som i dag bliver drevet af CMP (Copenhagen Malmö Port). En havn, der netop har sat sig det meget ambitiøst mål: De vil være verdens mest bæredygtige havn allerede nu i 2025.

Ambitioner hele vejen rundt

Ambitionen rækker hele vejen rundt – også på havnens kantine. En udfordring, som køkkenchef Rune Kromann gladeligt tog op, da han overtog kantinen for snart tre år siden. 

”Vi er sådan set ikke i gang med at revolutionere noget, men vi har nogle principper, vi gerne vil drive vores køkken efter. I kantinen har vi stort fokus på selvforsyning. Vi laver vores pålæg selv. Vi laver alt vores brød selv – det er også lige før, vi skal have en køkkenhave og en landmand,” fortæller Rune Kromann og fortsætter: 

”Når vi laver tingene fra bunden, giver det os gode muligheder for at udnytte råvarer fuldt ud. Vi har styr på, hvordan vi bedst kan genanvende og minimere madspild. Og så er vi ’på en rejse’ med at justere mængden af kød – men det bliver stadig modtaget lidt blandet,” fortæller Rune Kromann om, hvordan de arbejder med den grønne profil i deres kantine. 

CMP er medlem af REFOOD mærket, hvor Rune Kromann sidder i bestyrelsen. Herigennem søger han inspiration til genanvendelse og minimalt madspild og håber på at kunne give noget videre.

En lille plastikrevolution: Take-away som madspildsløsning

Hvis Rune Kromann skal nævne ét område, hvor han mener, de alligevel har lavet en lille revolution, er det på sin madspildsløsning. Et område, hvor forbruget af plastikemballage, der følger med en take-away-løsning, længe har irriteret ham.

”De rester, vi har fra køkkenet, giver vi mulighed for, at medarbejderne kan købe med hjem til aftensmad. Det er en god måde at reducere vores madspild på. Men det har tidligere gjort, at vi har brugt en del engangsemballage,” fortæller Rune Kromann.

Den udfordring har han dog nu knækket koden til: Et pantsystem, der virker! 

Medarbejderne på havnen kan købe en genanvendelig plastikbøtte i kantinen for 30 kr., som de kan bruge, når de køber den overskydende mad. Når de afleverer bøtten til vask næste dag, får de udleveret en pantseddel. Næste gang de så henter mad, får de mad i en af plastikbøtterne og afleverer pantsedlen.

Mindre plastik betyder færre udgifter

Rune Kromann har regnet på det, inden han gik i gang. For bøtter lavet i kvalitetsplastik, med kliklåg og som kan gå i mikrobølgeovnen, er ikke nogen lille udskrivning. 

”En plastbøtte kan bruges 30 gange – men inden den er brugt op, har jeg sparet nok på ikke at købe engangsplast, til at jeg kan bruge penge på en ny. Brugerbetalingen har kun skulle finansiere første køb,” siger Rune Kromann. 

Og når det gælder forbruget af plastik? Så er skiftet ikke ubetydeligt.

”En engangsbøtte bruger 31,5 gram plast og kan bruges én gang. De genanvendelige bøtter vejer 120 gram og kan bruges 30 gange. En genanvendelig bøtte sparer os dermed for 825 gram engangsplast i dens levetid,” fortæller Rune Kromann og fortsætter: 

”Jeg sælger i gennemsnit otte portioner med rester om dagen og sparede i 2024 58,3 kg plast. Det, synes jeg, er værd at tage med. Og så er det en businesscase, der løber rundt og gavner miljøet, hvilket vi er stolte af.” 

Med en pris på 39 kr. for et måltid mad er efterspørgslen efter kantinens rester stor – men med et mål om at minimere madspild holder Rune Kromann sin take-away-løsning til en måde at få afsat sine rester.  

Skrevet i: Emballage, Foodservice, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Toms Gruppen giver nyt liv til den ikoniske Guldæske

Konfekture04. 09. 2025

Toms Gruppen relancerer den ikoniske Guldæske med fokus på mindre emballage og bedre genanvendelighed. Det klassiske design og antallet af de elskede praliner bevares, mens æsken får et moderne og funktionelt løft. Toms Gruppen annoncerer en relancering af den ikoniske Guldæske, som er

Food&Drink på gaden med fokus på brød, mel og bagværk

AktueltBrød og kagerFoodservice04. 09. 2025

Der er fokus på alt godt fra kornet i den seneste udgave af magasinet Food&Drink. Læs blandt andet om de seneste trends og om brødserveringen på den nye Restaurant Paula. Vi har dog også fyldt glasset med dansk pinot noir og ser på Sveriges største madmesse i Malmø. Det er årets femte

1400 studerende fra amerikanske universiteter skal opleve dansk madkultur og gastronomi

FoodserviceForskning og uddannelse04. 09. 2025

By- og madoplevelsen Moveat går i partnerskab med uddannelsesinstitutionen DIS og skræddersyer 26 gastronomiske gåture i 10 byer i Danmark. 1400 studerende fra USA bliver introduceret til dansk madkultur og lokal gastronomi. De skal opleve klassikere som smørrebrød, tarteletter og gammeldags

Danmarkshistoriens største uddannelsesevent starter snart

AktueltForskning og uddannelse04. 09. 2025

H.M. Kong Frederik 10. gæster EuroSkills Herning 2025, hvor han blandt andet skal overvære en række konkurrencer og møde en stribe af de danske deltagere. Det officielle europamesterskab for unge faglærte finder sted i MCH Messecenter Herning 10.-12. september, hvor Herning samtidig er vært for et

Vinderne af Produktprisen og Irma-Prisen 2025 er fundet

Detailhandel og en grosFødevareproduktionTop04. 09. 2025

Sol over Gudhjem har, sammen med Kvickly og SuperBrugsen, igen sat dansk madiværksætteri i centrum med kåringen af vinderne i Produktprisen og den nye Irma-Prisen 2025, hvor vinderen nu kan se frem til at indgå i Irma-vareserien. Den spændende finale fandt sted på Coops hovedkontor i Albertslund,

McDonald’s og Toms lancerer McFlurry Heksehyl

FoodserviceKonfekture02. 09. 2025

Efter succesen med McFlurry Skildpadde går McDonald’s og Toms igen sammen om at give danskerne en ny is-variant. Denne gang er det den ikoniske lakridsslik Heksehyl, der flytter ind i ismenuen hos McDonald’s. McFlurry Heksehyl kombinerer McDonald’s klassiske vaniljeis med en intens lakridssovs,

Stigende kødpriser tvinger kantiner til omstilling: Food Festival samler branchen om praktiske løsninger

Frugt og grøntKød, fisk og fjerkræMesser og konferencerMiljø og sundhedTop02. 09. 2025

Når Food Festival 5.-7. september slår dørene op til Danmarks største madfestival, sætter det professionelle program fokus på et brændende aktuelt emne: Høje priser på især oksekød tvinger både offentlige og private kantiner og storkøkkener til at tænke nyt og grønt. Med målrettede arrangementer

7-Eleven og Carlsberg lancerer limited edition-øl brygget på upcyclet kaffe

Detailhandel og en grosDrikkevarerØkologi og bæredygtighed02. 09. 2025

7-Eleven gentager succesen med at sætte limited edition-øl på hylderne. Sammen med Husbryggeriet Jacobsen lancerer conveniencekæden ’Jacobsen Coffee Corner’ – en limited edition kaffestout brygget på upcyclet kaffe fra Peter Larsen Kaffe, som ellers ville være gået til spilde. Øllen fås eksklusivt i

45 millioner æbler reddet siden opstarten af Årets Ævlerov

AktueltDrikkevarerFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed02. 09. 2025

Når verden forandrer sig, vokser behovet for det, vi kan regne med. For mange fynboer er Årets Ævlerov netop dét: en årlig, nærværende tradition, hvor man i fællesskab samler æbler i haven og kører dem til Ørbæk, så de kan blive til most – en tradition hvor fællesskab, omtanke og lokale værdier står

Madspild koster Danmark 11 milliarder kroner årligt – kunstig intelligens kan være løsningen

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed02. 09. 2025

En ny rapport fra tænketanken ONE\THIRD afslører, at Danmarks madspild nu koster samfundet 11 milliarder kroner årligt. I lyset af de bekymrende tal peger tænketanken på kunstig intelligens som en afgørende teknologi til at vende udviklingen - både hos private og virksomheder. Den nye rapport,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Toms Gruppen giver nyt liv til den ikoniske Guldæske

    04.09.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på brød, mel og bagværk

    04.09.2025

  • 1400 studerende fra amerikanske universiteter skal opleve dansk madkultur og gastronomi

    04.09.2025

  • Danmarkshistoriens største uddannelsesevent starter snart

    04.09.2025

  • Vinderne af Produktprisen og Irma-Prisen 2025 er fundet

    04.09.2025

  • McDonald’s og Toms lancerer McFlurry Heksehyl

    02.09.2025

  • Stigende kødpriser tvinger kantiner til omstilling: Food Festival samler branchen om praktiske løsninger

    02.09.2025

  • 7-Eleven og Carlsberg lancerer limited edition-øl brygget på upcyclet kaffe

    02.09.2025

  • 45 millioner æbler reddet siden opstarten af Årets Ævlerov

    02.09.2025

  • Madspild koster Danmark 11 milliarder kroner årligt – kunstig intelligens kan være løsningen

    02.09.2025

  • Findus gør comeback i dansk detailhandel

    28.08.2025

  • Danmark har fået sin første herboende Master of Wine

    28.08.2025

  • Ny madkonkurrence vil samle generationer om kartoflen

    28.08.2025

  • Nye tal: Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

    28.08.2025

  • Anuga med koreansk partnerskab og ti fagmesser

    28.08.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik