Bornholms mindre forretninger og butikker har efter COVID-19-pandemien behov for nye kompetencer for at kunne drive forretning. Derfor giver Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu 6,4 mio. kr. til et projekt, der giver udvikling i 100 virksomheder i gadeplan over hele øen.
Mange danske turister kender Bornholms mangfoldighed af mindre butikker, restauranter, cafeer og kunsthåndværkere, og mange ved også, at detailhandelen udgør en vigtig del af øens oplevelsesturisme, som blev hårdt ramt af COVID-19-nedlukningen i foråret.
Siden foråret har meget heldigvis forandret sig til det bedre, men usikkerheden om tiden efter COVID-19-pandemien bekymrer øens detailhandel. Derfor støtter Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu projektet ”Genstart Erhverv i Gadeplan – Responsible Island Bornholm” med 6,4 mio. kr.
Indsatsen, der medfinansieres af EU’s Socialfond, skal nå ud til 100 virksomheder i øens detailhandel. Gennem individuelt tilpassede kompetenceløft til ledere og medarbejdere skal virksomhederne klædes på til blandt andet den digitale omstilling.
Nicolai Hansen, medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, glæder sig over den kommende indsats:
– I bestyrelsen håber vi, at mange af de bornholmske forretninger, der stadig mærker COVID-19 på omsætningen, vil se projektets tilbud om kompetenceløft til ledelse og medarbejdere som et alternativ til at afskedige. Samtidig ved vi, at digitalisering er centralt for virksomhedernes udvikling på den lange bane.
Stærkt partnerskab
Bag projektet står et stærkt partnerskab med Erhvervshus Hovedstaden, Business Center Bornholm, øens lokale handelsstandsforeninger, brancheorganisationer – bl.a. Dansk Erhverv, samt Bornholms Regionskommune.
Christa Lodahl, erhvervschef i Business Center Bornholm:
– Mange forretninger i Bornholms detailhandel har fået genskabt omsætningen – godt hjulpet af de mange danske turister i sommer. Men kundernes adfærd har ændret sig efter COVID-19, og fremtiden kræver blandt andet, at vores detailhandel bliver klædt bedre på til digitalisering og til balancen mellem fysisk og digital tilstedeværelse. På Bornholm har virksomhederne ovenikøbet en lav grad af digitalisering, så projektet rammer klokkerent ned i vores behov.
Den kommende indsats på Bornholm bygger på erfaringerne fra et tilsvarende og succesfuldt projekt på Sydfyn, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse gav en tillægsbevilling før sommerferien. Her har digitale udviklingsplaner, tilpasset hver enkelt forretnings behov og ønsker, skabt mere omsætning og flere arbejdspladser.
Bornholmer-projektet er et af i alt otte nye projekter, der får støtte fra bestyrelsens pulje ”Morgendagens kompetencer”. Projekterne, der medfinansieres af EU’s Socialfond, arbejder med kompetenceløft inden for kvalificeret arbejdskraft, grøn omstilling og digitalisering.