De officielle kostråd anbefaler at spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen, og der gør danskerne også i gennemsnit, viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelses befolkningsundersøgelse ”Kost, kræft og helbred.
Undersøgelsen omfatter mere end 38.000 danskere og viser, at over halvdelen af danskerne nu spiser den anbefalede mængde på 75 gram fuldkorn om dagen. Tilbage i 2004 viste en undersøgelse fra Fødevareinstituttet DTU, at danskerne i gennemsnit kun spiste 36 gram fuldkorn om dagen og kun 6% af danskerne fik den anbefalede mængde fuldkorn om dagen.
– Det er næsten blevet svært at undgå at få fuldkorn. Siden Fuldkornspartnerskabet blev etableret, har producenterne i partnerskabet udviklet en række velsmagende produkter og gjort det utrolig nemt for danskerne at få fuldkorn. Der findes i dag over 1.000 produkter med det orange fuldkornslogo og på mange varedeklarationer på produkter uden logo, kan man også se, at fuldkornet har listet sig ind, siger kampagneleder Rikke Iben Neess fra Fuldkornspartnerskabet.
– For os handler det om hele tiden at øge tilgængeligheden og gøre det nemt at spise fuldkorn. Samtidig arbejder vi struktureret med klare målsætninger og aktiviteter, som vi sammen gennemfører i Fuldkornspartnerskabet, siger Rikke Iben Neess.
Fuldkornspartnerskabet er et produktivt samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder og brancheorganisationer.
Fuldkorn betyder, at hele kornet er med også kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. Kornet kan også være formalet til fin mel, og så er der ikke til at se de hele korn i produktet. Men det er stadig fuldkorn.
For at nå op på anbefalingen på 75 gram fuldkorn om dagen kan man eksempelvis spise en portion havregryn, 1 skive rugbrød og 1 fuldkornsbolle. Eller spise et fuldkornspitabrød, et stykke knækbrød og en lille portion fuldkornsris.
Fuldkornspartnerskabet har besluttet at fortsætte arbejdet i yderligere 3 år, og har fortsat fokus på at øge fuldkornsindtaget blandt de danskere, der spiser mindst fuldkorn.