
Da Jørgen Hoff i 2007 købte Gundestrup Mejeri på Sydfyn, var det for at lave øl på hobbyplan, men da tidligere ejer, Ullerslev Mejeri, spurgte, om han ville starte rygeostproduktionen op igen, sagde han ja, og det blev startskuddet til det nuværende bryggeri- og mejerikoncept
Mejeriejer og brygmester Jørgen Hoff er mejerimand og fynbo helt ind til benet. For ham har Gundestrup-mejeriet altid været en pige, han har haft et godt øje til, og da muligheden bød sig, købte han det gamle og forfaldne mejeri af Ullerslev Mejeri for at brygge øl ved siden af sit andet arbejde som mejerist. Men da Ullerslev Mejeri spurgte, om han var interesseret i at producere den gode fynske rygeost, som der igennem mange år er blevet produceret på Gundestrup-mejeriet, accepterede han, hvilket blev startskuddet til det Gundestrup Mejeri og Bryghus, som vi kender i dag.
– Jeg foretrækker personligt at drikke øl frem for vin til osten, og sådan er der heldigvis flere og flere danskere, der har det. Derfor er det en oplagt idé at producere begge ting det samme sted, siger Jørgen Hoff.
Håndværksost
Den gamle mejeribygning stammer helt tilbage fra 1888 og har efter Jørgens køb gennemgået en omfattende renovation for at leve op til dagens standarder. Det indbefatter både udstyr til osteproduktion og ølbrygning, og i dag laver de mange andre oste end rygeosten, som ifølge Jørgen er i en klasse for sig. Både oste- og ølproduktion foregår efter gamle håndværksprincipper:
– Markedet bar præg af, at kunderne gerne ville ”back to basic”, og det er det, vi gør her. Vi laver ost og øl til weekenden, hvor man gerne vil snobbe lidt og have noget helt særligt, fortæller Jørgen Hoff.
I deres lille gårdbutik kan man også købe ost til resten af ugens dage, som han siger. De har en disk med billige oste, stadig udvalgt efter en høj kvalitet, og så har de en gourmetdisk med de dyrere håndværksoste, som er den type ost, Jørgen helst vil lave.
Øl af valle
Mejeriet producerer ost af cirka fem tons mælk om ugen, og der produceres efter gamle opskrifter. Derfor kan man foruden den håndlavede fynske rygeost finde særlige oste som Svendbo, Fynbo og Maribo, en rødkitshavarti og andre oste af fåre- og gedemælk.
Bryggeriet er også noget helt særligt, ganske som Jørgen Hoff er, men også noget mere hemmelighedsfuldt. Øllet brygges på valle, som er et biprodukt fra osteproduktionen.
– Valle har et højt sukkerindhold i form af laktose. Jeg har fundet en gærtype, som er i stand til at nedbryde laktosen og forvandle den til alkohol. De første testproduktioner var ikke noget at skrive hjem om, men nu har vi fået styr på det. Man kan lave fremragende øl på basis af valle, lyder det fra brygmesteren, som ikke vil sige mere om det.
Besøg den sydfynske perle
Vil du prøve noget helt lokalt, særligt og særdeles velsmagende, så hold udkig efter Gundestrup Mejeri og Bryghus’ gyldne logo. Deres øl og oste forhandles igennem en række grossister, men hvis du vil have den fulde oplevelse af både smag og atmosfære, så kan jeg varmt anbefale et besøg hos den dygtige mejerist og brygmester i det gamle og charmerende mejeri på Sydfyn.
-Kasper Mundt-Nielsen