• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerFødevareproduktionMejeriTop15. 01. 2018 | Kasper Mundt-Nielsen

Osten til øllen

DrikkevarerFødevareproduktionMejeriTop15. 01. 2018 By Kasper Mundt-Nielsen

Det går ikke at flytte osten fra et sted til et andet. Det nye sted vil ikke have stedets bakterieflora, og det vil give et andet produkt. Vores ost er unik, og det er sådan, det skal være, forklarer mejeriejer og brygmester Jørgen Hoff. Foto: Ulf Svane Photography

Da Jørgen Hoff i 2007 købte Gundestrup Mejeri på Sydfyn, var det for at lave øl på hobbyplan, men da tidligere ejer, Ullerslev Mejeri, spurgte, om han ville starte rygeostproduktionen op igen, sagde han ja, og det blev startskuddet til det nuværende bryggeri- og mejerikoncept

Mejeriejer og brygmester Jørgen Hoff er mejerimand og fynbo helt ind til benet. For ham har Gundestrup-mejeriet altid været en pige, han har haft et godt øje til, og da muligheden bød sig, købte han det gamle og forfaldne mejeri af Ullerslev Mejeri for at brygge øl ved siden af sit andet arbejde som mejerist. Men da Ullerslev Mejeri spurgte, om han var interesseret i at producere den gode fynske rygeost, som der igennem mange år er blevet produceret på Gundestrup-mejeriet, accepterede han, hvilket blev startskuddet til det Gundestrup Mejeri og Bryghus, som vi kender i dag.
– Jeg foretrækker personligt at drikke øl frem for vin til osten, og sådan er der heldigvis flere og flere danskere, der har det. Derfor er det en oplagt idé at producere begge ting det samme sted, siger Jørgen Hoff.

Håndværksost
Den gamle mejeribygning stammer helt tilbage fra 1888 og har efter Jørgens køb gennemgået en omfattende renovation for at leve op til dagens standarder. Det indbefatter både udstyr til osteproduktion og ølbrygning, og i dag laver de mange andre oste end rygeosten, som ifølge Jørgen er i en klasse for sig. Både oste- og ølproduktion foregår efter gamle håndværksprincipper:
– Markedet bar præg af, at kunderne gerne ville ”back to basic”, og det er det, vi gør her. Vi laver ost og øl til weekenden, hvor man gerne vil snobbe lidt og have noget helt særligt, fortæller Jørgen Hoff.
I deres lille gårdbutik kan man også købe ost til resten af ugens dage, som han siger. De har en disk med billige oste, stadig udvalgt efter en høj kvalitet, og så har de en gourmetdisk med de dyrere håndværksoste, som er den type ost, Jørgen helst vil lave.

Øl af valle
Mejeriet producerer ost af cirka fem tons mælk om ugen, og der produceres efter gamle opskrifter. Derfor kan man foruden den håndlavede fynske rygeost finde særlige oste som Svendbo, Fynbo og Maribo, en rødkitshavarti og andre oste af fåre- og gedemælk.
Bryggeriet er også noget helt særligt, ganske som Jørgen Hoff er, men også noget mere hemmelighedsfuldt. Øllet brygges på valle, som er et biprodukt fra osteproduktionen.
– Valle har et højt sukkerindhold i form af laktose. Jeg har fundet en gærtype, som er i stand til at nedbryde laktosen og forvandle den til alkohol. De første testproduktioner var ikke noget at skrive hjem om, men nu har vi fået styr på det. Man kan lave fremragende øl på basis af valle, lyder det fra brygmesteren, som ikke vil sige mere om det.

Besøg den sydfynske perle
Vil du prøve noget helt lokalt, særligt og særdeles velsmagende, så hold udkig efter Gundestrup Mejeri og Bryghus’ gyldne logo. Deres øl og oste forhandles igennem en række grossister, men hvis du vil have den fulde oplevelse af både smag og atmosfære, så kan jeg varmt anbefale et besøg hos den dygtige mejerist og brygmester i det gamle og charmerende mejeri på Sydfyn.

-Kasper Mundt-Nielsen

Skrevet i: Drikkevarer, Fødevareproduktion, Mejeri, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Medaljeregn til Slagter Lampe

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMesser og konferencer15. 05. 2025

Det blev til hele 22 medaljer - 21 af guld og sølv - da Slagter Lampe deltog med deres produkter ved fagkonkurrencen på IFA-messen i Frankfurt. Kvaliteten er i fokus i det sønderjyske, familiedrevet pølsemageri i Hammelev, og produkterne testes løbende i fagkonkurrencer i ind- og udland. I en

Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

FødevareproduktionLandbrugPolitik og eksport15. 05. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) og den ukrainske landbrugsminister Vitalii Koval har på et møde i København underskrevet en aftale, der skal udbygge det samarbejde, som landene etablerede i 2023. Aftalen styrker det gode forhold mellem Danmark og Ukraine og samarbejdet om landbrug, fiskeri og

Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

AktueltFødevareproduktion15. 05. 2025

Orkla Danmark har ansat Simon Mosegaard Fibiger som ny administrerende direktør med tiltrædelse den 1. august 2025. Simon Mosegaard Fibiger kommer med solid ledelseserfaring og har arbejdet med nogle af de allerstørste FMCG-brands, senest som direktør for Carlsberg Tyskland. Tidligere har Simon

Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

MejeriTop15. 05. 2025

Årets vindere af Mejeriforeningens Gourmetprisen er Syrnet fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri, Fyrtårnsost fra Thise Mejeri og Sølvræv fra Arla Unika samt Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt og flødeis med pistacie begge fra Aabybro Mejeri. Vinderne blev fundet af en stærk dommertrio bestående

Det er blevet dyrere at spise varme hveder

AktueltBrød og kagerDetailhandel og en grosMejeriRåvarer og ingredienser15. 05. 2025

Selvom Store Bededag ikke længere er en helligdag, så ynder danskerne fortsat at spise varme hveder aftenen inden. Men med stigende fødevarepriser er denne tradition blevet dyrere at holde i hævd. En krydderbolle med smør er tradition for mange dagen inden Store Bededag. Men med stigende

Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

DrikkevarerFoodservice13. 05. 2025

I maj måned siger Hallernes Smørrebrød farvel til Coca Cola og byder i stedet velkommen til BRØL Kola Kola – en danskproduceret, økologisk og cirkulær cola, som matcher både smag og værdier bag Hallernes Smørrebrød. BRØL Kola Kola er brygget lokalt på genanvendte kaffekirsebær, der er et biprodukt

Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

Detailhandel og en grosMejeri13. 05. 2025

I 2025 relanceres Mejeriprisen med et nyt og styrket koncept. For første gang bliver prisen landsdækkende - og det er nu hele butikskædens mejeriafdeling, der vurderes og kan vinde – ikke blot én enkelt butik. Samtidig får forbrugerne en større stemme i bedømmelsen. Landbrug & Fødevarer

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed13. 05. 2025

Det plantebaserede mejeriprodukt FÆRM er blevet kåret som vinder af Mavens Hule 2025 – en innovationskonkurrence for grønne fødevareiværksættere, arrangeret af Compass Group og Dagrofa Foodservice. Sejren åbner døren til et skræddersyet udviklingsforløb og muligheden for at få produktet ud og leve

Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025

Hvordan taler vi om kvæg, bæredygtighed og ernæring på en måde, der giver mening både for dem, der passer dyrene, og dem, der laver maden til tusindvis af danskere hver dag? Det spørgsmål undersøger en ny webinar-serie for madprofessionelle.   Oksekød og mejeri står ofte for

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Medaljeregn til Slagter Lampe

    15.05.2025

  • Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

    15.05.2025

  • Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

    15.05.2025

  • Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

    15.05.2025

  • Det er blevet dyrere at spise varme hveder

    15.05.2025

  • Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

    13.05.2025

  • Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

    13.05.2025

  • Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

    13.05.2025

  • Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik