• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Frugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed11. 04. 2024 | Mikkel Bækgaard

OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder

Frugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed11. 04. 2024 By Mikkel Bækgaard

Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.

Gulerødder
Foto: Freepik.com

Frugt- og grønt-branchen er, rent kilomæssigt, en af fødevaresektorens områder med absolut størst madspild.

Du kender helt sikkert selv til årsagen: Grøntsagsskuffen, der på månedsbasis gennemgås for de glemte, halvrådne kartofler bagerst i skuffen, eller gulerødderne, der er blevet slimede og har fået sorte, utiltalende pletter på skrællen, kastes uden større omtanke i biospanden.

Forbrugernes krav til fejlfrie, friske grøntsager kombineret med produkternes korte holdbarhed, medvirker til, at der årligt kasseres lige knap 100.000 tons frugt og grønt i husholdningerne alene.

Derfor er der al mulig grund til at se nærmere på håndteringen, og udpege områder, der kan forbedre holdbarheden af frugt og grønt.

Et nøglepunkt i håndteringen af rodfrugter såsom gulerødder, rødbeder og kartofler, er trinnet mellem produktionen i marken og salget i detailledet:

Vaskeriet

Når du i dag bevæger dig ned i din lokale dagligvarehandel, er synet af rodfrugter langt fra det syn, der ville møde dig, når rodfrugterne høstes på marken hos primærproducenterne.

I dag vaskes de fleste rodfrugter, før de når frem til forbrugerne. Både for at de fremstår rene og indbydende på hylden, men i særdeleshed også for at gøre det nemt for forbrugerne at anvende grøntsagerne.

”Det har man gjort i mange år, og det har både positive og negative konsekvenser” fortæller projektleder Merete Edelenbos, der står i spidsen for det nye GUDP-projekt OptiClean, der ser ind i at optimere rengøringen af rodfrugter i vaskeriet.

”Det positive er, at man kan se gulerøddernes kvalitet, og at de er nemme at håndtere i køkkenet. Der er ingen tvivl om, at det har boostet forbruget af eksempelvis gulerødder i Danmark. Den negative side er, at holdbarheden er kortere, end hvis de ikke var vasket” fortæller Merete Edelenbos.

De som rengør rodfrugterne, rengør nemlig rigtig mange rodfrugter.

Det betyder et stort gennemløb, hvor der nemt ophobes mikroorganismer i vaskevandet, der bruges til at opløse og fjerne jorden. Mikroorganismerne stammer fra den jord, der sidder på de opgravede rodfrugter.

De er hverken sundhedsfarlige eller skadelige for mennesker, men de kan fremme rådprocesserne og nedsætte holdbarheden, når den sidste jord skal fjernes i det næste trin:

Poleringen

”Når det meste jord er fjernet, skal rodfrugterne poleres. Det svarer til, når man hjemme i køkkenet bruger en skrubbehandske til at fjerne den sidste rest af jord. I denne proces kan der nemt ske skader på skrællen” fortæller Merete Edelenbos.

Hvis cellerne i skrællen går i stykker, og guleroden ikke selv når at reparere skaderne, åbnes en firsporet motorvej for mikroorganismer.  

”Det er ikke et problem hjemme i køkkenet, hvor guleroden typisk spises eller tilberedes med det samme. Men i vaskeriet skal gulerødderne igen igennem en vask, hvor man også genbruger vaskevandet, og derefter på en lang rejse ud til forbrugerne” fortæller Merete Edelenbos og fortsætter:

”Hele humlen ved frugt og grønt er, at varerne kan se nok så fine ud, når de forlader producenterne, men der kan gå frygteligt meget galt på rejsen frem til forbrugerne. Det hele starter i vaskeriet, og fortsætter i forsyningskæden, hvis produkterne ikke opbevares korrekt.”

Vil opnå synergi af effekter

Merete Edelenbos har dog set problemet i vaskeriet og vil sammen med holdet bag OptiClean optimere processen med et mål om at øge holdbarheden for rodfrugter med minimum 7-10 dage og dermed nedbringe madspildet fra frugt og grønt.

For at nå det mål omfavner OptiClean flere aspekter af vaskeprocessen, som Merete Edelenbos fortæller om her:

”Vi starter med poleringen. I poleringen anvender man børster, der renser gulerødderne. Her skal vi undersøge, hvilke forskelle der er ved at bruge bløde, mellemhårde og hårde børster, og hvordan børsternes hårdhed påvirker holdbarheden.”

De forskellige børster vil blive evalueret ved at undersøge skaderne på gulerødderne, ligesom gulerøddernes holdbarhed, efter en simuleret rejse frem til forbrugerne, vil blive undersøgt. 

Derudover arbejder OptiClean også med at forbedre procesvandets kvalitet hen over dagen.

Procesvandet er det vand, der har været i berøring med rodfrugterne, og som af ressourcehensyn genanvendes i vaskeriet.

”Vi skal se ind i, om en optimeret vandkvalitet kan medvirke til at forbedre gulerøddernes holdbarhed. Her vil vi undersøge om en ikke-kemisk løsning til behandling af procesvandet kan bruges til at sikre en bedre vandkvalitet hen igennem produktionsdagen” fortæller Merete Edelenbos og fortsætter:

”Vi vil undersøge gasarten ozon til rensning af procesvandet. Ozon findes naturligt i atmosfæren, og er en utrolig effektiv gas til at nedbryde organisk materiale. Fordelen er, at gassen nedbryder det organiske materiale i procesvandet i en oxidationsproces og lynhurtigt bliver omdannet til ilt og forsvinder ud i luften. Hvis metoden viser sig at være effektiv, vil vi undersøge mulighederne for at implementere metoden i produktionen, fordi den både giver en bedre kvalitet af procesvandet, men også letter rengøringen i vaskeriet”

Mikroorganismer ophobes nemt i vaskeriet, når de konstant får tilført næringsstoffer fra procesvandet. Derfor forventer holdet bag OptiClean også, at det bliver lettere at holde maskinerne rene, når vandkvaliteten forbedres hen over produktionsdagen.     

Projektet forventer at opnå en synergieffekt af indsatserne, der vil være til økonomisk gavn for både vaskerier, leverandører, detailled og forbrugere.

Indfrier OptiClean de opstillede mål, vil du formentlig selv lægge mærke til det, når gulerødderne bagerst i grøntsagsskuffen efter et par uger i køleskabet, helt uventet, viser sig velegnede til råkostsalaten.

Projektet fik tilsagn om projekttilskud på 5.465.865 kr. i GUDP´s første ordinære ansøgningsrunde i 2023 og løber frem til udgangen af 2025.

Skrevet i: Frugt og grønt, Fødevareproduktion, Miljø og sundhed, Råvarer og ingredienser, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik