Hvordan sætter man øl til mad? Det kan være en udfordring, men en ny brochure fra Danske Ølentusiaster gør det nemmere. Brochuren er udarbejdet sammen med smørrebrødskokken Thilde Gilling Andersen.
Brochuren er en lettilgængelig ressource, der demystificerer øllets kompleksitet og viser, hvordan blot en smule viden om øl let tager en fra teori til praksis. Det er en brugervenlig guide, der inviterer alle til at udforske øllets verden, uanset forudgående kendskab.
Mens øl først og fremmest er et medium for nydelse og ikke mindst en tørstslukker, så er det stadig en kompleks drik med en palet af smagsnoter, der spænder fra søde, maltede noter til de skarpe og bitre toner. Men kompleksitet er ikke ensbetydende med, at øl er utilnærmeligt eller svært. Øl er nemlig for alle, uanset om det er din foretrukne tørstslukker eller den store nydelse til et godt måltid.
Forståelsen af øllets aroma og smag er nøglen til de største oplevelser med øl og ligeledes nøglen til at skabe den perfekte harmoni mellem din øl og din mad. Det handler om, hvordan man med delikate aromatiske nuancer eller dybe, kraftige smagslag kan forvandle ethvert måltid fra almindeligt til noget ekstraordinært.
Tommelfingerregler, når man sætter øl til mad
- Er retten lys, mørk, kraftig eller let, giver det mening at sætte øl til, der matcher, såsom en pilsner til den lette ret og mørk øl til den mørke ret.
- Er øllet sødt, kan øllet være overvældende til en i forvejen sød servering, men ellers kan øllets sødme bringe balance til retter, der er salte, stærke eller rige på umami. Nogle søde retter, som desserter, kan have godt af sødlige øl som stout og porter.
- Alkohol er med til at balancere sødme og fedme i retten, ligesom den renser paletten, hvis maden er stærk. Til gengæld har for meget alkohol en negativ effekt på umami og salt.
- Tænk på, hvilke ingredienser, der passer til maden. Kunne din ret med hvide asparges og hollandaise bruge lidt syre? Så sæt en syrlig øl til, sværere behøver det ikke at være.
Værktøjer til køkkenet
I brochuren, får du udover nemme huskeregler, mulighed for at lære de mange forskellige øltyper at kende, samtidig med, at du får en række nyttige værktøjer til dit arbejde med øl og mad. Lær hvordan en velafbalanceret IPA kan komplementere krydrede retter, eller hvorfor en stout er det perfekte valg til chokoladedesserter.
Brochuren er en del af Danske Ølentusiasters online vidensunivers om øl og mad, hvor den frit kan læses og downloades.