• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerTop13. 04. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Øltendenser og smørrebrød

DrikkevarerTop13. 04. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Som et kornprodukt er øllet den oplagte partner til smørrebrødet. Faktisk passer næsten al øl til det klassiske danske frokostbord, mener øleksperten Carsten Berthelsen.

Carsten Berthelsen er forfatter af flere bøger om øl og kendt på skærmen fra blandt andet Natholdets Julekalender. Foto: Anette Thede.

Den traditionelle drik til det danske frokostbord har i hele det 20. århundrede været pilsnerøllen. Den milde undergærede lagerøl har været gennemgående til hele frokostmåltidet og gerne med en snaps som sidevogn for at rense paletten. Med tiden har vores ølvaner ændret sig, i takt med at udvalget vokser, og der går sport i at sætte en ny øloplevelse til hver ny ret, vi får serveret.

Carsten Berthelsen er forfatter, belgofil og ølekspert, og udover øllet har han et godt øje til det danske frokostbord, som han mener, er som skabt til at blive nydt i selskab med en – eller flere – øl.

– Det er oplagt at servere øl til smørrebrød, da øllen også er et kornprodukt. Øllen komplimenterer især både brød og mejeriprodukter, fortæller han, inden han tager os med på en tur gennem en typisk smørrebrødsservering og vi starter naturligvis med silden.

– Hvis vi tager udgangspunkt i en stegt sild, der har svømmet i eddike, skal der en speciel øl til for at kunne hamle op med det sure og det søde. Generelt vil jeg til de pikante og syrlige retter anbefale en pale ale eller en mild IPA, der ikke er alt for humlet.

Til den næste servering anbefaler Carsten Berthelsen en saison, der minder lidt om den frugtige pale ale, men den er gerne karboneret kraftigere og kan være pikant syrlig:

– Går vi over til den ferskrøgede laks, ja, så anbefaler jeg en saison, som er en fantastisk øltype, der er ved at blive en højt elsket stilart i Danmark, ligesom den er i Belgien og Frankrig.

Er laksen gravad og med rævesovs anbefaler Carsten Berthelsen i stedet en anden belgisk øltype, nemlig en god stærk blonde, som for eksempel Westmalle Tripel.

Rugbrød er terroir

Hvor der er blevet fokuseret på pålægget til fiskeretterne, må man endelig ikke glemme rugbrødet i det store billede.

– Rugbrød er en vidunderlig specialitet for vort land og er for mig 100 procent indbegrebet af terroir, siger Carsten Berthelsen.

– Tyskerne har deres skønne pumpernickel, men det er kun nordtyskerne, der har en rugbrødskultur, der minder om vores.

Til de lune retter skal øllen gerne komplimentere det mørke brød og pålægget og i den forbindelse leder Carsten Berthelsen os hen mod de mørkere øl.

– Når vi nu har den dejlige, maltede fornemmelse i rugbrødet – det kan ovenikøbet være æltet med malt – så vil jeg tage nogle af de brune sorter til de lune retter. Det kan for eksempel være den milde overgærede Ale nr. 16 fra Refsvindinge til en mørbradbøf. Men skal der være mere smæk på, så find en kraftigere dubbel fra Belgien. De passer så skønt til de danske lune retter, erklærer øleksperten, der sætter pris på tendensen om at sætte en ny øl til hver enkelt ret.

Det kan næsten ikke gå galt

Modsat vin går næsten al øl til dansk mad, mener Carsten Berthelsen. Der findes en ølstil til hver enkelt servering, mens det kan være lidt sværere for vinen, lyder det.

– Det kan være, at jeg kommer op at toppes med sommeliererne nu, men hvidvin går altså ikke til en sild, lyder det med et grin.

Men det er heller ikke alle øl, der kan hamle op med silden.

– Jeg har stor respekt for pilsnerøllen, for dens tørstslukkende egenskaber, men den giver ikke mange nuancer til frokostserveringerne. Vi har historisk set haft en vis konservatisme i forbindelse med frokostbordet, netop fordi vi ikke havde andre øltyper at byde ind med. Men det har vi nu og pilsnerøl er efter min mening for svag i sit smagsspektrum til at kunne leve op til eksempelvis en sildemad, siger Carsten Berthelsen.

I stedet for pilsnerøllen anbefaler han de lidt stærkere, lyse typer og fremhæver guldøllene, som han mener, vi har en fin kultur med i Danmark. Han nævner klassikerne Elefantøl og Giraf, der sagtens kan bide skeer med silden – også dem i lage.

Et smørrebrød, som Carsten Berthelsen sætter stor pris på, er et stykke med skinke og italiensk salat, hvortil han også gerne sætter en guldøl, som for eksempel Hancock Beer, men der er selvfølgelig også et belgisk alternativ:

– Med den mayonnaisebaserede topping og skinken, hvor vi har saltet i kødet, vil jeg med glæde vælge en belgisk saison med sin lidt spidse smag.

Everything goes

Er smørrebrødet af moderne karakter, og bliver der eksperimenteret med smage, der ikke er typiske for det danske køkken, er det ikke noget problem, siger Carsten Berthelsen og tager igen udgangspunkt i sildemadden:

– Jeg finder det interessant, når man arbejder med asiatiske smagstilsætninger til det ærkedanske smørrebrød og er vi for eksempel ude i en sildemad med gomadressing eller en anden krydret tilsætning, ville jeg vælge en god, kraftig IPA.

Når det kommer til osten, vil den oplagte pairring ofte være en kulsort øl eller en barley wine, men det kan også være en god idé med en stærk belgisk ale, rig på frugt og krydderier.

– Hvis der kommer en god kraftig skimmelost på bordet, er der mange, der foretrækker en porter eller stout, men man kunne også vælge en sødere og kraftig type, som den belgiske quadrupel, siger Carsten Berthelsen, inden han slutter med at fortælle, at der dog alligevel er en øltype, han ikke vil have serveret til frokostbordet, og det er den moderne udvikling af stouten, den såkaldte pastry stout, der indeholder store mængder sukker og en smag af kage.

– Det er bare en øl, man skal nyde, hvis man synes om den stilart, og så ellers holde den borte fra frokostbordet.

Artiklen er fra Food&Drink nr 3, der satte fokus på smørrebrødet. Læs hele magasinet her: Food&Drink

Skrevet i: Drikkevarer, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik