Skal køkkenet har et grønt løft, så er der hjælp og inspiration at hente hos Professionshøjskolen Absalon. I efteråret 2024 forventer de at udbyde et valgmodul med titlen Klimavenlige Måltider under den Ernæringsfaglige Diplomuddannelse, rettet mod fødevareaktører og madprofessionelle.
Den grønne omstilling tager fart og særlig stor er interessen inden for fødevareområdet, hvor det primære fokus er på at minimere brugen af animalske produkter ved at omlægge til en mere planterig kost. Det stiller krav til kompetencer gennem hele fødevarekæden, så det sikres, at den rette ernæring og den gode smag følger med.
Det gav Professionshøjskolen Absalon anledning til at iværksætte projekt ’Grøn omstilling af fødevareerhverv – et uddannelsesprogram til fødevareaktører og madprofessionelle’. Her udviklede man et kompetenceforløb, som i marts-april 2023 blev afprøvet for at sikre, at det nye valgmodul imødekommer behov fra praksis.
Særligt viden om grundsmagen umami, madens konsistent og ernæring i forhold til bæredygtige rå- og fødevarer, samt færdigheder til at beregne klimabelastning og redskaber til at fremme sunde madvalg var efterspurgt. Det blev det faglige program sammensat, så det dækkede, og en deltager udtaler efter forløbet:
“Jeg har fået mod på at eksperimentere mere med at bruge planteprotein,” mens en anden deltager sagde:
“Jeg har fået en masse brugbar viden omkring den klimavenlige kost. Hvornår vi bør spise mindre kød og måske erstatte lidt af kødet i nogle retter og i andre helt undlade kødet.”
Erfaringerne fra projektet har man brugt til at udvikle det valgmodul, som Professionshøjskolen Absalon forventer at udbyde i efteråret 2024, blandt andet på Campus Slagelse.
Om valgmodulet Klimavenlige Måltider
Valgmodulet på den Ernæringsfaglige diplomuddannelse består af 6 kursusdage med både e-læring og fysisk tilstedeværelse og fordeler sig således:
- Madvaner og formidling
- Bæredygtighed: Begreber og værktøjer
- Planterige måltider & ernæringsmæssige anbefalinger
- Planterige måltider: Velsmag og tilberedning
- Planterige måltider: Langtidstilberedning
- Vurdering og formidling af et planterigt måltid ift. egen praksis
Valgfaget forventes udbudt på bl.a. Professionshøjskolen Absalon, Campus Slagelse i efteråret 2024.