• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 11. 2023 | Mikkel Bækgaard

Nyt selskab vil eliminere kaffens klima- og miljøbelastning

DrikkevarerFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 11. 2023 By Mikkel Bækgaard

Med tre erfarne profiler i spidsen og Peter Larsen Kaffe og svenske Löfbergs i ryggen vil selskabet GrowGrounds ændre en global kaffeindustri med store klima- og miljømæssige udfordringer. I samarbejde med kaffefarmere i hele verden er målet at eliminere kaffens CO2-belastning og genskabe ødelagt natur.

Verdens kaffeproduktion er i krise. Mens efterspørgslen på verdensplan forventes at stige med 50 pct. frem mod 2050, vil store dele af den jord, der er egnet til dyrkning af kaffen, blive lagt øde. Klimaforandringerne gør betingelserne for kaffedyrkning ekstremt vanskelige, og kaffeindustrien har selv bidraget til krisen med dyrkningsmetoder, der både udleder enorme mængder CO2 og udpiner den jord og natur, som kaffeplanterne skal vokse i.

Det skal der laves radikalt om på, mener selskabet GrowGrounds, der er stiftet af tre erfarne kaffe-og bæredygtighedsprofiler. En af dem er Lars Aaen Thøgersen. Han kommer fra en delt stilling som chef for innovation og kommunikation hos Peter Larsen Kaffe og innovationsdirektør med ansvaret for cirkulær omstilling i moderkoncernen, svenske Löfbergs, der også er medstiftere af GrowGrounds.

”Begge kaffevirksomheder har en lang tradition for at arbejde med at forbedre vilkårene for både den natur, kaffen skal dyrkes i, og de mennesker der producerer den. Jeg kan bare se, at hvis vi virkelig skal gøre en forskel og ultimativt redde kaffens fremtid, skal vi helt ud på kaffefarmene, hvor eksempelvis 80 pct. af den samlede CO2-udledning fra kaffeproduktionen sker, og skabe radikale forandringer,” siger Lars Aaen Thøgerse.

Hen henviser til, at Peter Larsen Kaffes egen produktion på risterierne i Danmark og Sverige, der allerede er næsten klimaneutral, udgør under 1 pct. af kaffens samlede CO2-udledning.

”Indsatsen herhjemme batter ikke ret meget i det store billede. I dag dyrkes langt det meste kaffe i såkaldte monokulturer, som dels ikke er godt for jorden, dels kræver store mængder kunstgødning og pesticider. GrowGrounds samarbejder med kaffefarmere i hele verden om at omlægge deres produktion til skovlandbrug, så både jorden, kaffeplanterne og naturen i almindelighed får bedre betingelser. Det vil, udover forventninger om en CO2-positivkaffeproduktion, fordi de mange træer, der skal plantes, også optager CO2, betyde mere økologisk dyrkning, større biodiversitet og nye indtægtskilder for kaffefarmerne i form af flere afgrøder,” forklarer han.

Vil skabe globale forandringer

Den ene af Lars Aaen Thøgersens, snart tidligere, chefer, CEO i Löfbergs, Anders Fredriksson, ser GrowGrounds som en helt naturlig investering for den svenske kaffekoncern, og han er også en del af bestyrelsen i det nye selskab.

”Vi vil styrke arbejdet med bæredygtighed og klimapåvirkning i hele vores forsyningskæde, og derfor vil vi bidrage til en global omlægning af kaffeproduktionen, både af hensyn til klimaet og miljøet og af hensyn til kaffefarmerne,” siger han og understreger, at investeringen handler om at sikre selve grundlaget for både Löfbergs og andre kaffeproducenters fremtid.

Hos Peter Larsen Kaffe i Danmark er administrerende direktør, Claus Bertelsen enig med sin svenske kollega.

”Det handler om at skabe en synlig og dokumentérbar effekt, der virkelig batter. GrowGrounds kan skabe reelle forandringer på en skala, der kommer til at gøre en forskel,” vurderer han.

Mere end 1500 agronomer skal hjælpe kaffefarmerne

Udover Peter Larsen Kaffe og Löfbergs samarbejder GrowGrounds med kaffeaktører i hele verden. En af dem er den globale råvare- og rådgivningsvirksomhed ECOM, der er eksperter inden for handel og dyrkning af kaffe, kakao og bomuld og har flere end 1.500 agronomer fordelt over hele verden. Deres verdensomspændende organisation skal blandt andet hjælpe kaffefarmerne med undervisning og praktisk omlægning af dyrkningsmetoderne.

Etableringen af GrowGrounds er et væsentligt skridt for Peter Larsen Kaffe og Löfbergs i deres cirkulære omstilling og i bestræbelserne om at reducere deres klimapåvirkning med 30 pct. inden 2030. Målsætningen er blandt andet at fjerne 5 mio. tons CO2 fra atmosfæren, svarende til ca. 10 pct. af Danmarks samlede årlige udledning, blandt andet ved at plante 15 mio. træer. En omstilling som samtidig skal sikre væsentligt højere indtægter hos ca. 300.000 kaffebønder.

GrowGrounds er stiftet af Lars Aaen Thøgersen sammen med Poul David Videbæk, der er tidligere direktør for COOP i Afrika, og Christina Singh, der er tidligere international projektleder hos Löfbergs.

Skrevet i: Drikkevarer, Fødevareproduktion, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik