• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseTop02. 12. 2021 | Helle Friemann Nielsen

Nyt ernæringstilskud til småtspisende personer

Forskning og uddannelseTop02. 12. 2021 By Helle Friemann Nielsen

Et stærkt samarbejde mellem en startup-virksomhed og et par videninstitutioner har lagt grund til et nyt tilbud til småtspisende patienter og borgere. Virksomheden har bidraget med idé, markedskendskab og prototype – og eksperterne har optimeret produktet via bred viden og test.

-Det kan ikke være rigtigt, at patienter uden appetit – og ældre, der har vanskeligt ved at tygge – kun kan vælge mellem proteindrik eller en yoghurt som ernæringstilskud.
Sådan tænkte Josephine Quist, der er medicinstuderende og bl.a. har skrevet sin bacheloropgave om ernæringsstrategi. Derfor satte hun sig for at udvikle et lækkert alternativt ernæringstilskud til patienter og borgere, der er i risiko for fejlernæring. Men det var først, da Josephine Quist fik hjælp fra forskerne på videninstitutionerne, at produktet blev konkurrencedygtigt til et kompetetivt marked.
-Jeg havde udviklet forretningsideen og grundproduktet. Men jeg har fået uvurderlig hjælp fra bl.a. Teknologisk Institut og Aarhus Universitet. Det har gjort, at mit produkt er blevet optimeret, og at jeg har styr på det organisatoriske i min forretning. Derfor vil jeg gerne anbefale andre startups at benytte sig af den viden og de ressourcer, der findes på videninstitutionerne, siger Josephine Quist.

Proteinrig krumme der smelter på tungen
Josephine Quist har udviklet en plantebaseret proteinrig krumme, en crumble, som kan bruges i madlavning på forskellige måder.
-Jeg ønskede at skabe et produkt med noget struktur i, så patienterne ikke føler, de får flydende kost. Men samtidig skal det smelte på tungen, så patienter med tyggebesvær kan spise det, forklarer Josephine Quist.
Krummen kan ligesom rasp bruges til eksempelvis marinering af fars eller som drys på grød.
Via projektet ”Circular Co-Creation – Plantebaseret proteinpulver til ældre i ernæringsrisiko” blev Josephine Quist sat i kontakt med forskere fra Teknologisk Institut. Holdet bestod bl.a. af en
produktudvikler med kokkebaggrund og eksperter inden for kemi, fødevaresikkerhed, smag og sanseindtryk.
Holdet skulle bl.a. hjælpe med at tilpasse smagen.
-Min crumble er udviklet af proteinresterne fra kartofler. Produktet havde derfor en bismag af kartoffel, som jeg gerne ville skjule. Min research fra plejecentre og hospitaler viser, at køkkenerne foretrækker, at krummen er neutral i smagen, så de både kunne bruge den i sød, salt, varm og kold mad, fortæller Josepine Quist.

Fokus på konsistens og smag
Bianca Perez de Lucani, som er kemiker med fokus på fødevareteknologi, blev Josephine Quists kontakt på Teknologisk Institut.
-Vi fik en spændende opgave, med både et kommercielt og et forskningsrelateret formål. Derfor samlede vi et hold med flere forskellige indgangsvinkler for bedst at kunne identificere udfordringen, indsamle den nyeste viden, gennemføre test og endelig komme frem til det bedst mulige resultat, forklarer Bianca Perez de Lucani.
Holdet fra Teknologisk Institut brugte et par måneder til at optimere smag og konsistens.
-Efter Josephines ønske havde vi stort fokus på teksturen af krummen. Vi har fundet frem til en form for kiks, som knaser, når man bidder i den, men som hurtigt opløses i munden, så borgerne ikke skal tygge så meget. Samtidig fik vi maskeret den bismag, der er i produktet fra kartoflerne, forklarer Bianca Perez de Lucani.
Hun tilføjer, at det altid er lærerigt for forskerne at samarbejde med startups.
-Det er spændende at arbejde sammen med folk, der brænder for deres løsning, og at se en virksomhed blive til. I dette tilfælde lærte vi desuden en del om sammenspillet mellem konsistens og smag, siger hun.

Sparring om virksomhedsform
Josepine Quist er meget tilfreds med samarbejdet med Teknologisk Institut og den nye crumble, procrumbs.
Hun er midt i sin kandidatuddannelse på medicinstudiet, hvor hun har et forskningsår på afdelingen for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital. Forskningsopholdet vil give hende mere indsigt i klinisk ernæring og fremtidige produkter, så hun er klar til at skabe en virksomhed, når studiet er færdigt. Til dette har hun fået sparring fra Aarhus Universitet, som har hjulpet med jura, patenter og virksomhedsform.
-Samarbejdet med videninstitutionerne har været uundværligt. Der kan være rigtig langt fra idé til produkt, og derfor er det fantastisk at arbejde sammen med mennesker, som kan tilføre helt andre værdier til mit produkt, end jeg selv kan, siger Josepine Quist.

Projektet er en del af Plantebaseret proteinpulver til ældre i ernæringsrisiko.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik