• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseTop02. 12. 2021 | Helle Friemann Nielsen

Nyt ernæringstilskud til småtspisende personer

Forskning og uddannelseTop02. 12. 2021 By Helle Friemann Nielsen

Et stærkt samarbejde mellem en startup-virksomhed og et par videninstitutioner har lagt grund til et nyt tilbud til småtspisende patienter og borgere. Virksomheden har bidraget med idé, markedskendskab og prototype – og eksperterne har optimeret produktet via bred viden og test.

-Det kan ikke være rigtigt, at patienter uden appetit – og ældre, der har vanskeligt ved at tygge – kun kan vælge mellem proteindrik eller en yoghurt som ernæringstilskud.
Sådan tænkte Josephine Quist, der er medicinstuderende og bl.a. har skrevet sin bacheloropgave om ernæringsstrategi. Derfor satte hun sig for at udvikle et lækkert alternativt ernæringstilskud til patienter og borgere, der er i risiko for fejlernæring. Men det var først, da Josephine Quist fik hjælp fra forskerne på videninstitutionerne, at produktet blev konkurrencedygtigt til et kompetetivt marked.
-Jeg havde udviklet forretningsideen og grundproduktet. Men jeg har fået uvurderlig hjælp fra bl.a. Teknologisk Institut og Aarhus Universitet. Det har gjort, at mit produkt er blevet optimeret, og at jeg har styr på det organisatoriske i min forretning. Derfor vil jeg gerne anbefale andre startups at benytte sig af den viden og de ressourcer, der findes på videninstitutionerne, siger Josephine Quist.

Proteinrig krumme der smelter på tungen
Josephine Quist har udviklet en plantebaseret proteinrig krumme, en crumble, som kan bruges i madlavning på forskellige måder.
-Jeg ønskede at skabe et produkt med noget struktur i, så patienterne ikke føler, de får flydende kost. Men samtidig skal det smelte på tungen, så patienter med tyggebesvær kan spise det, forklarer Josephine Quist.
Krummen kan ligesom rasp bruges til eksempelvis marinering af fars eller som drys på grød.
Via projektet ”Circular Co-Creation – Plantebaseret proteinpulver til ældre i ernæringsrisiko” blev Josephine Quist sat i kontakt med forskere fra Teknologisk Institut. Holdet bestod bl.a. af en
produktudvikler med kokkebaggrund og eksperter inden for kemi, fødevaresikkerhed, smag og sanseindtryk.
Holdet skulle bl.a. hjælpe med at tilpasse smagen.
-Min crumble er udviklet af proteinresterne fra kartofler. Produktet havde derfor en bismag af kartoffel, som jeg gerne ville skjule. Min research fra plejecentre og hospitaler viser, at køkkenerne foretrækker, at krummen er neutral i smagen, så de både kunne bruge den i sød, salt, varm og kold mad, fortæller Josepine Quist.

Fokus på konsistens og smag
Bianca Perez de Lucani, som er kemiker med fokus på fødevareteknologi, blev Josephine Quists kontakt på Teknologisk Institut.
-Vi fik en spændende opgave, med både et kommercielt og et forskningsrelateret formål. Derfor samlede vi et hold med flere forskellige indgangsvinkler for bedst at kunne identificere udfordringen, indsamle den nyeste viden, gennemføre test og endelig komme frem til det bedst mulige resultat, forklarer Bianca Perez de Lucani.
Holdet fra Teknologisk Institut brugte et par måneder til at optimere smag og konsistens.
-Efter Josephines ønske havde vi stort fokus på teksturen af krummen. Vi har fundet frem til en form for kiks, som knaser, når man bidder i den, men som hurtigt opløses i munden, så borgerne ikke skal tygge så meget. Samtidig fik vi maskeret den bismag, der er i produktet fra kartoflerne, forklarer Bianca Perez de Lucani.
Hun tilføjer, at det altid er lærerigt for forskerne at samarbejde med startups.
-Det er spændende at arbejde sammen med folk, der brænder for deres løsning, og at se en virksomhed blive til. I dette tilfælde lærte vi desuden en del om sammenspillet mellem konsistens og smag, siger hun.

Sparring om virksomhedsform
Josepine Quist er meget tilfreds med samarbejdet med Teknologisk Institut og den nye crumble, procrumbs.
Hun er midt i sin kandidatuddannelse på medicinstudiet, hvor hun har et forskningsår på afdelingen for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital. Forskningsopholdet vil give hende mere indsigt i klinisk ernæring og fremtidige produkter, så hun er klar til at skabe en virksomhed, når studiet er færdigt. Til dette har hun fået sparring fra Aarhus Universitet, som har hjulpet med jura, patenter og virksomhedsform.
-Samarbejdet med videninstitutionerne har været uundværligt. Der kan være rigtig langt fra idé til produkt, og derfor er det fantastisk at arbejde sammen med mennesker, som kan tilføre helt andre værdier til mit produkt, end jeg selv kan, siger Josepine Quist.

Projektet er en del af Plantebaseret proteinpulver til ældre i ernæringsrisiko.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

Drikkevarer22. 05. 2025

Nu kan vinentusiaster modtage vinanbefalinger fra Danmarks dygtigste sommelierer og samtidigt støtte lokale vinhandlere. Initiativet er blevet taget så godt imod, at vinplatformen Bottle Hero nu gør klar til at gå internationalt med frisk kapital i ryggen.  Nu kan man få vinoplevelsen fra

Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

Forskning og uddannelseMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Når tusindvis af unge, undervisere, virksomheder og organisationer samles til Green Innovation Week i Skive den 25. september, bliver det med bæredygtighed på både programmet og menuen. I år er det nemlig elever fra tre fødevareuddannelser – Nordic Food College, FGU Skolen Skive og Aarhus Tech – der

Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

AktueltDrikkevarerFoodservice22. 05. 2025

Go Nordic Cruiseline, selskabet bag Oslobåden, skifter fra Heineken til Carlsberg som ny ølleverandør på ruten mellem København og Oslo. Skiftet er led i en større rebranding med øget fokus på nordisk identitet, hvor Carlsberg viser sig at være gæsternes foretrukne øl. Fremover vil passagererne

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres position

Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

FoodserviceTop22. 05. 2025

Da tusindvis af københavnske skoleelever tirsdag satte sig til frokost, var det ikke bare dagens ret, de fik serveret – det var den allerførste, der er produceret i skolemadordningen EAT’s nye storkøkken. På menuen står der enten klassisk hønsekødssuppe med hvidløgsbrød eller pasta med

Foodexpo lancerer nyt messekoncept

Messer og konferencer20. 05. 2025

Et helt nyt messekoncept med 15 unikke zoner venter de besøgende på næste års Foodexpo, der med den nye konstruktion samler brancherne i hver deres zone. Nordens største event for fødevareprofessionelle finder sted 22.-24. marts 2026 i MCH Messecenter Herning. Udstillerne på næste års Foodexpo

Ny AI skal nudge til at spise grønnere

Detailhandel og en grosForskning og uddannelseFrugt og grøntMiljø og sundhed20. 05. 2025

Forskere fra SDU, AU og KU vil udvikle en kunstig intelligens, der kan få forbrugere til at smide sundere og mere bæredygtige dagligvarer i deres indkøbskurve, når de handler online. Hvis du bruger Netflix, Spotify eller TikTok, kender du også til den anbefalelsesalgoritme, som baseret på dine

Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed20. 05. 2025

70 spændende, lokale produkter fra hele landet er reduceret til 12, der nu skal dyste om Produktprisen 2025 i kategorierne Mad, Konfekture, Drikke og Innovation. Ved smagningen smagte og udvalgte dommerne samtidig fem produkter, der for første gang skal dyste om Coops nye pris, Irmaprisen, og dermed

Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

AktueltMesser og konferencer20. 05. 2025

15.-17. maj blev Madens Folkemøde afholdt Nykøbing Falster. Folkemødet har tidligere været afholdt på et lokalt gods, men flyttede i år netop for at kunne få flere besøgende. Madens Folkemøde mere end tredoblede deres besøgstal i forhold til sidste år.  André Andersen har været direktør i

Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

FoodserviceMesser og konferencerTop20. 05. 2025

Tre af Danmarks dygtigste kokke dystede fredag på torvet i Nykøbing Falster for at blive landets næste repræsentant ved de prestigefyldte Bocuse d’Or-konkurrencer. Vinderen er nu fundet: Christian Wellendorf, køkkenchef og partner på Babette i København. Christian Wellendorf konkurrerede mod

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

    22.05.2025

  • Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

    22.05.2025

  • Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

    22.05.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    22.05.2025

  • Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

    22.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Ny AI skal nudge til at spise grønnere

    20.05.2025

  • Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

    20.05.2025

  • Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

    20.05.2025

  • Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

    20.05.2025

  • Medaljeregn til Slagter Lampe

    15.05.2025

  • Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

    15.05.2025

  • Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

    15.05.2025

  • Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

    15.05.2025

  • Det er blevet dyrere at spise varme hveder

    15.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik