Ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed stadfæster, at danskerne har fået et mere moderat alkoholforbrug. Især er der grund til at rose de unge mænd for et langt mere afbalanceret indtag af alkohol, mener Bryggeriforeningens direktør.
For to år siden viste rapporten ”Danskernes Sundhed – Den Nationale Sundhedsprofil 2021”, at andelen af danskere, der drikker mere end 10 genstande om ugen, var faldet betydeligt. Faldet var størst blandt de 16-24-årige, som også ”binge”-drak i markant mindre omfang.
Dengang blev de positive tendenser modtaget med en vis usikkerhed, fordi corona-nedlukningen kunne have påvirket alkoholforbruget.
Men en midtvejsrapport frem mod ”Danskernes Sundhed – Den Nationale Sundhedsprofil 2025” bekræfter nu, at danskernes alkoholkultur er blevet mere ansvarlig.
Midtvejsrapporten fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at på 13 år er andelen af danskere, der drikker mere end 10 genstande om ugen, dalet fra 24,6 pct. til 15,9 pct..
Faldet er mest markant i den yngste aldersgruppe. Der er næsten sket en halvering i antallet af 16-24-årige, der har forbrug på over 10 genstande ugentligt.
Også forekomsten af ”binge-drinking” – fem eller flere genstande ved samme lejlighed ugentligt – er faldet betydeligt blandt de unge.
”Denne positive udvikling tyder på, at langt de fleste danskere forbinder nydelse af blandt andet øl med livskvalitet. Der især grund til at rose de unge mænd for i stigende grad at drikke med måde”, siger Bryggeriforeningens direktør, Nick Hækkerup.
Den nye rapport viser, at der er stor forskel på udviklingen af de yngste mænds og de yngste kvinders indtag af alkohol de seneste to år.
Andelen af 16-24-årige mænd, der drikker over 10 genstande ugentligt, er faldet yderligere siden 2021 og er nu lavere end blandt mænd i alle aldersgrupperne over 55 år. Også hvad angår binge-drinking, er der sket et ekstra fald blandt den yngste mandlige aldersgruppe.
Til gengæld er der fra 2021 til 2023 blevet flere af de yngste kvinder, der drikker mere end 10 genstande ugentligt, og også flere, der binge-drikker.
”De 16-24-årige kvinder omgås alkohol med større respekt, end da de første udgaver af Sundhedsprofilen udkom i 2010 og 2013, men deres forbrug bevæger sig nu i en forkert retning. Der synes at være en sammenhæng mellem unge kvinders drikkemønster og deres mentale sundhedstilstand, som er forværret betydeligt. Her er der brug for en fælles forebyggende indsats fra os alle”, siger Nick Hækkerup.