Danske fødevarevirksomheder bliver i det nye år mødt med krav om at registrere sig og indberette al den emballage, de forventer at sende på markedet i 2024.
Kravene om registrering og indberetning er første step i implementeringen af nye regler om klimavenlig emballage, hvor virksomheder får producentansvar for deres emballage. De nye regler tager primært afsæt i et EU-emballagedirektiv, der har til formål at reducere mængden af emballage, sikre effektiv indsamling og håndtering af emballageaffald og fremme, at al emballage kan genbruges eller genanvendes.
De regler, der er forbundet med producentansvaret for emballage, omfatter hele erhvervslivet og er således ikke særligt møntet på fødevarebranchen. Alle virksomheder, der sender emballage på markedet, skal registrere sig på hjemmesiden Producentansvar.dk. Der åbnes for registrering den 1. april 2024, og sidste frist er den 30. september 2024. Selve implementeringen af EU’s emballagedirektiv i dansk lovgivning sker den 1. juli 2025.
“Registreringsperioden er lige om hjørnet, og derfor bør fødevarevirksomhederne gå i gang med at forberede sig nu,” siger Michael Borch, der er business director hos Nemco, førende leverandør af udstyr og emballageløsninger til den nordiske fødevareindustri.
Gå med i en kollektiv ordning
Michael Borch råder til, at man som det allerførste tilslutter sig en kollektiv ordning, der påtager sig det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for producentansvaret på vegne af ordningens medlemmer.
“Det er et frit valg for både fødevarevirksomheder og andre virksomheder, om man vil være med i en kollektiv ordning, eller om man selv vil klare opgaverne under producentansvaret selv. Det er opgaver som f.eks. indsamling, sortering og bearbejdning af emballageaffald. Ud over det rent praktiske, som for nogle virksomheder kan være en uoverkommelig opgave, er der mange andre fordele ved at være med i en kollektiv ordning, både økonomisk og juridisk. Derfor er vores bedste råd, at man tilslutter sig en kollektiv ordning. Konkret anbefaler vi, at man melder sig ind i VANA. Med et VANA-medlemskab får man god rådgivning og service, og VANA, som er stiftet af bl.a. Landbrug & Fødevarer, har et godt kendskab til de udfordringer, som fødevarebranchen kommer til at møde,” siger Michael Borch.
Emballage skal inddeles
I perioden 1. april-30. september 2024 skal alle virksomheder, der sender emballage på markedet, aktivt gå ind på hjemmesiden Producentansvar.dkog registrere sig, oplyser Rikke Halkjær Kristensen, der er konsulent for cirkulær økonomi hos VANA.
“Man skal indberette i kilogram, hvor store mængder henholdsvis erhvervsemballage og husholdningsemballage man forventer at sende på markedet i 2024. Med andre ord skal man vurdere, hvor stor en del af ens emballage, der ender hos private forbrugere, og hvor stor en del der ender i virksomheder,” siger Rikke Halkjær Kristensen.
Derudover skal man inddele emballagemængderne i en række kategorier – eller fraktioner, som er det ord, Producentansvar.dk bruger. Kategorierne er papir, pap, plast, glas, metal, aluminium, træ samt mad- og drikkevarekartoner.
“Endvidere skal man oplyse, om emballagen skal sorteres i en given fraktion, som restaffald eller som farligt affald. Og så skal man vælge den kollektive ordning, man enten allerede er med i eller ønsker at blive medlem af,” siger Rikke Halkjær Kristensen.
De indberetninger, som man har pligt til at foretage i 2024, fører ikke til krav om betaling. Kravene om indberetninger indføres i 2024, for at myndighederne kan få et billede af, hvor store emballagemængderne er. Først når reglerne om producentansvar for alvor implementeres i dansk lovgivning den 1. juli 2025, følger også et betalingskrav.
Bagatelgrænse på 8 tons
Det kan ifølge Michael Borch blive et stort arbejde for fødevarevirksomhederne at få overblik over, hvor store mængder emballage man sender på markedet, og hvordan emballagen fordeler sig inden for de forskellige kategorier.
Som en del af de kommende regler om producentansvar vil der være en bagatelgrænse på 8 tons emballage om året (gælder også salgs- og transportemballage). Det betyder, at virksomheder, der sætter mindre end 8 tons emballage på markedet årligt, skal indberette færre oplysninger om deres emballage og vil blive pålagt færre administrative gebyrer. Ifølge Michael Borch vil det dog kun være ganske få danske fødevarevirksomheder, der kan gøre sig håb om at komme under bagatelgrænsen.
“Størstedelen af de virksomheder, der har pakkemaskiner, kommer op over 8 tons om året,” anslår Michael Borch.