Nu lanceres Kostråd til Måltider, som er en oversættelse af De officielle Kostråd, men lavet specifikt til de professionelle køkkener. Kostrådene skal mindske CO2’en fra de offentlige køkkener.

Hver dag bliver der lavet 650.00 måltider i kantiner på arbejdspladser, på skoler og i daginstitutioner. Nu skal kostråd lavet specifikt til de offentlige køkkener hjælpe til, at både klima og sundhed bliver tænkt mere ind i madlavningen.
På baggrund af data og beregninger fra DTU Fødevareinstituttet vurderer Klimarådet i en helt ny rapport, at man ved at følge kostrådene kan reducere klimabelastningen fra kosten med helt op til mellem 31 og 45 procent.
Helt konkret består Kostråd til Måltider af ti principper for måltider, som er en ’oversættelse’ af De officielle Kostråd lavet specifikt til de professionelle køkkener. De skal gøre arbejdet med kostrådene ude i køkkenerne mere håndgribeligt. Samtidig er der lavet en råvareoversigt og en guide til portionsstørrelser.
Fra den danske regerings side, håber man, at danskerne lader sig inspirere af landets professionelle køkkener:
– Der er en kæmpe klimagevinst i at få professionelle og dygtige medarbejdere i de offentlige køkkener til at lave mere velsmagende, sund og klimavenlig mad. Dels fordi CO2’en helt konkret bliver reduceret fra køkkenerne, dels fordi at klimavenlig mad, lavet af professionelle køkkener, kan inspirere os alle sammen til at prøve det mere af derhjemme. Hvis man har fået en hamrende god omgang bolognese uden kød, men med gulerødder og linser i kantinen på jobbet, vil flere måske prøve det af derhjemme. Og her har vi jo forskernes helt utvetydige ord for, at det vil batte markant i klimaregnskabet og ikke mindst i forhold til danskernes egen sundhed, lyder det fra Rasmus Prehn, Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Principper for måltiderne:
Lad grøntsager og frugt udgøre mindst 1/3 af alle måltider og husk mørkegrønne grøntsager.
Tilbyd mindre kød – og husk fisk. Tilbyd bælgfrugter oftere end kød.
Vælg primært fuldkorn og variér med kartofler.
Brug oftest planteolier som fedtstof. Suppler med nødder og frø.
Brug mælkeprodukter og ost i moderate mængder.
Tilbyd vand til alle måltider.