Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og alternative madkanaler og madmiljøer, der sikrer københavnerne grøn, lokal og sund mad – og viser, hvordan de kan spille en central rolle i en mere bæredygtig og socialt forankret madby.

Konklusionen er klar: København har allerede et stærkt madøkosystem og et engageret aktørfelt, men potentialet kan kun realiseres gennem strategisk prioritering, bedre rammevilkår og politisk opbakning. Det fortæller en ny rapport fra Madland bestilt af Københavns Kommune.
“Alternative madkanaler og madmiljøer er mangfoldige, innovative og borgerinvolverende. De skaber både en sikker forsyning og social, kulturel og læringsmæssig samfundsværdi. Samtidig kan de være med til at fremme både sundhed, klima, miljø, rent grundvand og dyrevelfærd. Det vækstlag er vigtigt at lære fra, inkludere og styrke, når vi som samfund skal finde løsninger og sikre fremtidens madsystem” siger Marie Sainabou Jeng, programdirektør og stifter i Madland.
Rapporten giver et omfattende vidensgrundlag til arbejdet med kommunens kommende Mad- og Måltidsstrategi og Klimastrategi 2035, og den fungerer som et konkret dialogværktøj til både politikere, forvaltninger og aktører, hvor Madland giver anbefalinger til, hvordan København kan styrkes som en levende, grøn og resilient madby, hvor madkultur, klima, sundhed og fællesskab tænkes sammen.
Vækstlaget skaber sikker forsyning og social og kulturel værdi
Rapporten bygger på en kortlægning af 100 madaktører, workshops med aktører på tværs af værdikæden samt Madlands anbefalinger og internationale eksempler. Hovedtrækkene blev præsenteret til Madland Symposium 2025, der trak fulde huse. Den viser et stærkt og mangfoldigt vækstlag af aktører, der arbejder med korte værdikæder, transparens og fællesskab – alt fra markeder og byhaver til madfællesskaber, små butikker og lokale producenter.
Rapporten peger også på en række udfordringer: manglende synlighed og koordinering, usikre økonomiske rammer og begrænset skalering. Aktørerne efterspørger bedre adgang til byrum, mere tid og kapacitet og stærkere maddannelsesinitiativer. Den indsigt sætter Københavns Kommune nu allerede handling bag og igangsætter i samarbejde med Madland en indsats, der skal mindske barriererne.
Madland har siden 2020 arbejdet for at samle og styrke økosystemet på tværs af værdikæden af småskalaaktører og madborgere, der driver den lokale og resiliente forandring af madsystemerne i Danmark – og bygger stærkere forbindelser mellem land og by.
Madland mobiliserer aktører gennem møder, studieture, laboratorier, alliancer, medier og videnformidling og arbejder nationalt for at understøtte både madborgere og professionelle i udviklingen af fremtidens madsystemer.


