Via en ny kollektiv handelsplatform kan blandt andet små restauranter og caféer opnå storkøbsfordele på nonfood-produkter. Ved at samle bestillinger fra flere mindre spillere giver den nemlig mulighed for besparelser normalt forbeholdt større virksomheder.

I en tid hvor omkostningerne stiger, står virksomheder stærkere ved at handle sammen. Det gælder også de små spillere i foodservicebrancen som fx restauranter og caféer. Men nu muliggør en ny platform, Kollek, at de mindre spillere kan opnå de samme priser som større aktører ved at samle bestillinger og udnytte storkøbsfordele. Dette giver små virksomheder adgang til konkurrencedygtige priser, der normalt er uden for rækkevidde. Resultatet er en økonomisk bæredygtig løsning, der også har en positiv effekt på miljøet.
“Kollek virker således, at man som medlem af vores platform bliver en del af et fællesskab, forstået på den måde at vi sammensætter alle vores kunders ordre, og aflægger bestillingen hos vores leverandør. Kunden skal altså intet andet end at oprette en profil og bestille gennem vores webshop. Derfra tager Kollek over og sammensætter deres individuelle bestillinger til én stor kollektiv bestilling. Således opnår vi de gode pallepriser, selvom den enkelte restaurant måske kun skal bruge et kolli,” fortæller Filip Ciepiel, medstifter af og direktør hos Kollek ApS.
Samme udfordringer gang på gang
Filip Ciepiel har i 6 år været kok og afdelingschef på Cafe Norden, og sammen med Mikkel Fischer, der er ejer af en foodtruck og tidligere arbejdet som kok på blandt andet Brede Spisehus, Den Røde Cottage og BarVin, har han nu startet Kollek. De to har tilsammen mere end tyve års erfaring fra restaurationsbranchen, og de har begge gang på gang oplevet de samme udfordringer.
Det gælder blandt andet aftaler med leverandører, der har ændret sig. De er måske startet som en god aftale, men hvor der løbende er blevet skruet op for priserne. Sammen med stigende priser generelt på fx energi og råvarer, har det skabt udfordringer for de små spillere, der ikke på samme måde som de store kan forhandle gode aftaler hjem.
“Og det er så her, at Kollek både kan tilbyde mere gennemsigtighed, faste priser og gode mængderabatter, som kan være med til at skabe en positiv påvirkning på kundens bundlinje,” mener Mikkel Fischer.
Også fokus på bæredygtighed
Selvom der ifølge stifterne er gode penge at spare, bidrager Kollek ikke blot til økonomiske besparelser, men også til en grønnere fremtid. Ved at koordinere leverancerne via fælles ruter reduceres transportbehovet, hvilket sænker CO2-aftrykket og mindsker spild.
“En af de bedste eksempler på denne model er Reffen Street Food, hvor vi har optimeret leveringsstrukturen. Tidligere havde boderne op til 10 forskellige leverandører ugentligt, men i dag får 70 pct. af boderne én samlet ugentlig levering af nonfood-varer såsom emballage og papirvarer,” siger Filip Ciepiel.
Samtidig har Kollek også fokus på at fremme bæredygtige produkter, hvilket de har et særligt fokus på. Dette inkluderer svanemærkede rengøringsmidler, genanvendelige materialer og bionedbrydelige produkter, som styrker både miljø og forretning.