• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDetailhandel og en grosLandbrugMejeriØkologi og bæredygtighed21. 10. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Ny mælkebevægelse vil aktivere hele værdikæden

AktueltDetailhandel og en grosLandbrugMejeriØkologi og bæredygtighed21. 10. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

Naturmælk lancerer det nye bæredygtige initiativ Mælkebevægelsen, for sætte fokus på hele værdikæden, dyrevelfærd, klima og biodiversitet. Det skal give en øget indtjening til leverandørerne af råmælken og den regning vil Naturmælk dele med forbrugerne. Naturmælks direktør, Leif Friis Jørgensen håber at forbrugerne vil følge bevægelsen, der lanceres sammen med en ny økologisk gårdmælk, som vil være i detailhandlen fra næste uge.

I året, hvor det røde Ø-mærke fylder 30 år og velfortjent er blevet allemandseje i vores lille land, står det paradoksalt nok klarere end nogensinde, at landbrugets ambitionsniveau for bæredygtighed er nødt til at stile endnu højere. Det gælder i meget høj grad for arbejdet med at nedbringe kvægbrugets udledning af drivhusgasser, og det gælder for dyrevelfærd og biodiversitet, hvor der er behov for at sætte endnu mere og hurtigere handling bag branchens gode intentioner.

Nu lancerer Naturmælk under titlen ”Mælkebevægelsen” et helhjertet forsøg på at imødekomme det stigende folkekrav og de årelange henstillinger fra myndigheder og NGO’er. Initiativet kickstartes med udgivelsen af minimælken Økologisk Gårdmælk 0,4%, der fra uge 43 kan købes i Føtex/Bilka og i Netto via et samarbejde med Løgismose. Mælken kommer fra den vestjyske mælkebonde Jens Krogh, som dermed er den første af forhåbentlig mange landmænd til at blive en del af Mælkebevægelsen.

– Vi har taget initiativ til den her bevægelse, fordi vi synes, der er behov for en fast form på de mange ekstra tiltag indenfor bæredygtighed, som vi er mange, der har arbejdet målrettet med i årevis. Økologien er et godt og solidt grundlag for det, men i dag er det ikke længere nok. Vi skal stræbe højere, hvis vi skal nå de mål for bæredygtigheden i dansk landbrug om 10-20 år, som jeg og mange andre landmænd drømmer om. Vi står over en række store udfordringer både lokalt og globalt, og et markant øget fokus på centrale temaer som klima, dyrevelfærd og biodiversitet er absolut nødvendigt, hvis næste generation skal have en verden at operere i på samme vilkår som os selv, fortæller Jens Krogh. 

Aktivering af hele værdikæden fra jord til bord

Naturmælk har udarbejdet en kravspecifikation til sine mælkeleverandører, som for at deltage i Mælkebevægelsen forpligter sig på en stribe parametre for bæredygtighed – ud over det, der er defineret af økologireglerne. Det er fx et krav at udarbejde og iværksætte en klimahandlingsplan med mindst ét nyt klimainitiativ hvert år, ligesom det er et krav, at gården er godkendt af Dyrenes Beskyttelse, og at den er godkendt til de maksimale tre hjerter under den nye statslige dyrevelfærdsmærkning. Derudover skal landmanden deltage i bevægelsens formidlings- og udviklingsarbejde og i det hele taget være en aktiv ambassadør for det næste niveau af den grønne omstilling. Se hele listen med krav herunder.

Det ekstra arbejde honoreres med en højere afregning for mælken, og den regning ønsker mejeriet at dele med forbrugerne, som bliver bedt om at betale 1 krone mere for mælken (prisen er 12,95 kr./liter) end for en tilsvarende økologisk standard-minimælk. Mælkebevægelsens succes afhænger på den måde lige så meget af forbrugernes reelle interesse for at bidrage til den bæredygtige forandring som af landmændenes vilje til at gennemføre de definerede aktiviteter. Det erkender Naturmælks direktør Leif Friis Jørgensen:

– En bevægelse er aldrig stærkere end de kræfter, der bliver lagt i den, og her har vi altså brug for at trække læsset i samlet flok; landmænd, mejerier, detail og forbrugere. Hvis vi skal lykkes med den her omstilling, som er vores generations vigtigste opgave, er vi nødt til at aktivere hele værdikæden fra jord til bord og stå sammen om at turde tage de næste skridt. Mælkebevægelsen er vores næste skridt, og vi håber, at mange vil tage det med os, lyder det fra mejeridirektøren.

Skrevet i: Aktuelt, Detailhandel og en gros, Landbrug, Mejeri, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik