Som et led i udvidelsen af den danske affaldssorteringsordning, skal de mange millioner mælke- og yoghurtkartoner vi årligt indkøber sorteres på linje med eksempelvis papir og plast. Alene fra Arla, drejer det sig årligt om op mod 167 mio. kartoner. Ordningen er trådt i kraft pr. 1. juli, men der er udstedt en række dispensationer og husstandende vil derfor senest opleve ordningen rullet ud i slutningen af 2022.

Der er stort potentiale i sortering og genanvendelse af yoghurt- og mælkekartoner, lyder det fra mejerigiganten Arla. Fremover kan op mod 167 mio. kartoner sorteres og potentielt genanvendes – og det er kun medregnet kartoner fra Arla. Det svarer til i omegnen af 165 kartoner pr husstand og på landsplan svarer det til, at op mod 37.400 tons kan sorteres og potentielt genanvendes.
– Det er et stort skridt, at mælkekartoner nu endelig bliver en del af affaldssorteringen. Hos Arla har vi gennem en lang årrække presset på for at få en landsdækkende ordning. Samtidig har vi investeret stort i at udvikle grøn og genanvendelig emballage, og derfor glæder det os, at vores emballage nu for alvor kommer til at gøre en forskel til gavn for klima og miljø, siger Helle Müller Petersen, landedirektør i Arla Danmark.
Hidtil er mælkekartoner blevet smidt ud med restaffaldet i husholdninger og blevet brændt på forbrændingen. Men fremadrettet vil emballagen kunne genanvendes til for eksempel nyt pap eller bølgepap. Det betyder, at kommunerne kan sælge de brugte kartoner til virksomheder, der fremstiller pap.
Ifølge en undersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Arla, svarer 7 ud af 10, at de gerne vil affaldssortere deres brugte mælkekartoner. For at hjælpe forbrugerne har tilføjer piktogrammer – et symbol for typen af affald – på deres yoghurt- og mælkekartoner, så de havner i de rigtige affaldsspande. De brugte kartoner skal nemlig i affaldstypen ”mad- og drikkekartoner,” som er ny for de fleste danskere.
– Vi vil gøre det så nemt som muligt for danskerne at sortere rigtigt. Derfor håber vi, at symbolerne på kartonen både vil guide dem i den rigtige retning og kan være med til, at alle hurtigt vænner sig til den nye affaldssortering, siger Helle Petersen, landechef hos Arla Danmark.
Generelt er danskerne gode til at sortere affald. Epinionsundersøgelsen viser, at 77 procent af danskerne går op i at sortere affald, hvilket man også kan mærke hos landets pantstationer, hvor der i første halvår i år, blev sat ny Danmarksrekord. Vi panter som aldrig før