En ny publikation fra Tænketanken Frej peger på, hvordan regler og rammer kan ændres, så det bliver lettere for fødevaresektoren at fremme natur og biodiversitet.

Over hele Danmark står lodsejere, landmænd og virksomheder klar til at skabe mere natur. Men alt for ofte bliver de bremset af regler, der gør det svært at gøre det rigtige.
Det viser en ny publikation fra Tænketanken Frej, der samler 16 konkrete anbefalinger fra aktører på tværs af fødevaresektoren – fra landbrug og fiskeri til fødevarevirksomheder og rådgivere.
“Vi hører igen og igen fra dem, der faktisk arbejder for mere natur, at reglerne spænder ben. Når en lodsejer skal søge særskilt tilladelse til at lade dyr græsse i sin egen fredsskov – selvom det styrker biodiversiteten – så er der noget galt,” siger Marie-Louise Boisen Lendal, direktør i Tænketanken Frej.
Fra benspænd til biodiversitet
Publikationen “Fra benspænd til biodiversitet” præsenterer anbefalinger til at styrke arbejdet med natur og biodiversitet i fødevaresektoren, og er udviklet i tæt dialog med aktører fra branchen, herunder blandt andet SEGES Innovation, Agrovi, Danmarks Fiskeriforening, DLR Kredit, Kattrup Gods, Dansk Cater og Teknologisk Institut.
Og alt peger på ét centralt behov: En samlet og langsigtet natur- og biodiversitetspolitik, der skaber rammerne for indsatserne i den private sektor og gør det muligt at integrere natur og biodiversitet i fremtidens fødevaresektor. Ikke blot som glasur på toppen af kransekagen, men som en del af kerneopgaven.
Blandt anbefalingerne er:
- Giv højere støtte til langsigtede naturplejetiltag, som helårsgræsning og permanent ekstensivering.
- Fritag naturprojekter fra VVM-krav, når de dokumenteret gavner biodiversiteten.
- Tillad græsning i fredskov, når det styrker naturen.
- Etabler en blå trepart for havets natur
- Brug offentlige indkøb til at fremme naturhensyn i fødevareproduktionen
Et politisk vindue lige nu
Tænketanken Frej lancerer publikationen netop som regeringen forbereder en biodiversitetslov, og trepartsaftalen om natur og landbrug for alvor skal udfolde sig.
“Der er et politisk momentum lige nu. Vi står midt i en omstilling, hvor vi skal finde ud af, hvordan vi giver mere plads til naturen, men uden at rive fødevareproduktionen op med roden,” siger Marie-Louise Boisen Lendal og afslutter:
“Det kræver modige beslutninger og smartere regler. Hvis vi virkelig vil have mere natur i Danmark, skal vi gøre det nemmere for dem, der allerede er i gang.”
Om publikationen
Publikationen Fra benspænd til biodiversitet samler 16 anbefalinger fra fødevaresektorens aktører til at styrke arbejdet med natur og biodiversitet i Danmark. Målet er at pege på, hvordan politikere, embedsfolk og fødevaresektoren kan skabe rammerne for et fødevaresystem, der arbejder med – og ikke imod – naturen.
Publikationen bygger på viden og indsigter fra projektet ”Fra branchen til borgen: Natur og biodiversitet”. Projektets partnere er: Agrovi, Aquapri, Biomar, CropLife Denmark, Danmarks Fiskeriforening, Dansk Cater, DLR Kredit, DM Bio, Danmarks Restauranter og Caféer, Espe Gods, Kattrup Gods, Læsø Fiskeindustri, Musholm, Rosenfeldt, SEGES Innovation og Teknologisk Institut.
Udgivelsen er støttet af Plan Danmark og Novo Nordisk Fonden.



