
Den globale ølbranche har de seneste mange år kæmpet mod en forventet nedgang i salget af øl, og dommedagsprofetien blev opfyldt fra en noget uventet kant, da corona viste sit grimme ansigt i 2020. Men der er muligheder for at skabe endnu et opsving i branchen.
Det globale marked for øl var på hele 195 milliarder liter i 2021, hvilket dog stadig er fem milliarder liter under niveauet før corona, og stigende råvarepriser, stigende leveomkostninger, konkurrence fra ready-to-drink drikkevarer og et generelt stigende fokus på at spise og drikke sundere, udgør dog en række forhindringer for en produktkategori, der altså stadig er i genrejsningsfasen efter pandemien.
Men der er også gunstige faktorer i spil, fortæller Anna Ward, seniorkonsulent for drikkevarer hos Euromonitor:
– Den digitale udvikling gør det nemmere – og mere vigtigt – end nogensinde før, for brands at sælge og tale direkte til forbrugerne. Ølmærker er på forkant med trenden med alkoholfri/lav alkohol øl (NoLo), der åbner døren til nye salgskanaler, hvor den gradvise stigning af funktionelle ingredienser (læs mere om funktionelle ingredienser her) illustrerer et vigtigt næste skridt.
I Danmark nåede vi en produktion på hele 383 millioner liter øl i 2021, hvilket faktisk er over niveauet fra 2019 som var på 377 millioner liter. Til gengæld er værdien af øllet faldet fra 2284 millioner euro i 2019 til 2155 millioner euro i 2021. Det viser tal fra Euromonitor.
Produktionen og værdien af alkoholfri og lav alkohol øl holder sig dog ikke tilbage, hverken internationalt eller nationalt.
Der blev i 2021 brygget 6,2 milliarder liter NoLo mod 5,9 i 2019, med en værdi svarende til henholdsvis 19,7 milliarder euro i 2021 og 18,8 i 2019.
I Danmark blev der brygget 10,4 millioner liter NoLo i 2021 mod 7,9 i 2019. Det er mere end en fordobling i forhold til 2016, hvor der blot blev brygget 4,7 millioner liter. Værdien af NoLo er også stigende, hvor produktkategorien i 2021 havde en værdi af 44,7 millioner euro, 38 i 2019 og 22,4 i 2016.
– Historisk set er øl blevet betragtet som en billig vej til nydelse i tider med økonomiske omvæltninger. Begrænsede forskelle mellem prisplatforme betyder, at den overordnede premiumiseringstrend inden for global øl ikke bør forstyrres alvorligt af det nuværende inflationære miljø. Mens balancen mellem on-trade og off-trade kan se større tilpasning, i det mindste på kort sigt. Forbrugerne vendte entusiastisk tilbage til barer, pubber og restauranter ved genåbningen; ønsket om socialt samvær udenfor hjemmet er på mange måder stærkere end nogensinde. Men alligevel betyder den nuværende økonomiske situation at vi ser et skiftet mod hjemmeforbrug, hvor nogle forbrugere kun besøger butikken for de gode tilbud eller begivenheder, som er svære at eftergøre derhjemme, siger Anna Ward.