Dyrkning af fisk og skaldyr direkte fra marine celler i en bioreaktor in vitro. Lokaltfangede krabber som ingrediens i bæredygtigt proteintilskud. Udvikling af ny biogødning. Fossilfrit, biobaseret bindemiddel til asfalt. De fire vindere af Food & Bio Cluster Denmarks idékonkurrence 2023 blev kåret i forbindelse med Food & Bio Cluster Denmarks årsdag i Middelfart.

I sidste uge hyldede man Danmarks startup-talenter inden for fødevarer og bioressourcer. Otte lovende, innovative idéer, indsendt til Food & Bio Cluster Denmarks idékonkurrence 2023, blev bitchet, og de fire mest perspektivrige blev kåret som vindere på Food & Bio Cluster Denmarks årsdag, der blev afholdt på Milling Hotel Park i Middelfart.
Efter at en udvalgt jury på forhånd havde udpeget de otte finalister, der var inviteret til Middelfart for at pitche deres idé til publikum, havde publikum den afgørende rolle i at udvælge de fire vinderidéer, som hver repræsenterer én af Food & Bio Cluster Denmarks fire strategiske pejlemærker.
De fire vindere modtager hver 25.000 kr. og tre måneders gratis ophold i et af Food & Bio Cluster Denmarks tre startup-miljøer i enten Foulum ved Viborg, Aarhus eller København, hvor de bl.a. tilbydes sparring omkring forretningsudvikling, hjælp til kapitalfremskaffelse og adgang til et omfattende branchespecifikt netværk.
De fire vinderidéer
Creating Seafood with a Clear Conscience (i kategorien “Bæredygtige fødevarer”)
Ved at dyrke fisk og skaldyr direkte fra ægte marine celler i en bioreaktor in vitro er det muligt at producere fisk og skaldyr, der er fri for mikroplast, tungmetaller og antibiotika.
Decameal – fra pestilens til bæredygtigt marint protein (i kategorien #Bæredygtig produktion og effektiv udnyttelse af bioressourcer”)
Udnyttelse af krabber, der udgør en værdiløs, tidskrævende og endda omkostningsfuld bifangst hos lokale fiskere, til produktion af bæredygtigt proteintilskud til foder.
SymbioMatch: Customized biofertilizers to increase yield and profits in high-protein crops (i kategorien “Grøn omstilling”)
Udvikling af en ny generation af biogødning mod Rhizobia (knoldbakterier).
Visibuilt: Et fossilfrit biobaseret bindemiddel til asfalt (i kategorien “Teknologiudvikling”)
Udvikling af verdens første fermenterede bindemiddel, visiBIT, som kan nedbringe energiforbruget med 90% og halvere CO2-udledningen.