Fødevarekemiker Mahesha Manjunatha Poojary fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD) er den ene af dette års to modtagere af Nils Foss Talent-pris, og hvis man spørger ham, hvad vi skal spise meget mere af fremover, er han ikke i tvivl: Mikroalger!

Mahesha Poojary bruger avancerede fødevareanalytiske metoder som kromatografi og massespektrometri til at undersøge mikroalgers egenskaber helt ned på atom-niveau for at finde ud af, hvordan de kan blive fremtidens super-fødevare – en vigtig opgave, som nu har været med til at skaffe ham Nils Foss Talentpris 2022.
-Min forskning går grundlæggende ud på at skaffe metoder til dyrkning, ekstraktion og forarbejdning af mikroalger, der kan udnytte det kæmpestore fødevarepotentiale, mikroalger har. Den handler også om at udnytte spildstrømme fra fødevareproduktionen, så man skaber værdi i fødevarekæden flere steder samtidigt, siger Mahesha Poojary.
Han står blandt andet i spidsen for forskningsprojektet ”Two-in-One: Valorising dairy wastewater to produce food ingredients using microalgae”, der støttes af Danmarks Frie Forskningsfond.
Projektet går ud på at bruge sidestrømme fra mejeriproduktionen som næring for dyrkning af mikroager. Det vil sige restvand fra produktionen, der bl.a. indeholder, proteiner, mineraler og kulhydrater.
Fødevarekemikerens forskning fokuserer også på at udnytte næringsværdien af mikroalgerne så godt som overhovedet muligt samt sørge for, at kvaliteten af indholdsstofferne er i top, som fødevarer til mennesker.
-Vi forsker for eksempel i at forarbejde mikroalgerne på en måde, så proteinerne undgår oxidation, som forringer kvaliteten og gør proteinerne uegnede som humanernæring, fortæller han.
-Jeg er beæret over at modtage Nils Foss Talentprisen 2022, og betragter den som en anerkendelse af min indsats på mit forskningsfelt, som er fødevarekemi og fødevareanalytisk kemi. Jeg vil rigtig gerne takke komiteen bag prisen samt de mennesker, der gør det muligt for mig at udføre det arbejde, jeg elsker: min familie, venner og kolleger, siger han afslutningsvis.
Fordele ved mikroalger
Indeholder en række sunde stoffer, der er brug for i fødevarer, herunder proteiner, polyumættede fedtsyrer (PUFA) og karotenoider.
Kan bidrage med umami-smag til plantebaserede produkter – dvs. god smag i retning af kød.
Man kan udvinde naturlige farvestoffer, fx grøn, orange og blå, fra mikroalger, som kan tilsættes andre fødevarer/ingredienser. Stofferne er samtidig antioxidanter, som også er vigtige i en sund kost.
Behøver ikke landbrugsjord, men kan vokse i tanke, hvorved jorden kan udnyttes til andre afgrøder eller omlægges til arealer med høj biodiversitet.
Kan vokse ved hjælp af spildstrømme fra andre fødevareproduktioner og kan nøjes med næringsstoffer i små mængder.