• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelse05. 10. 2022 | Helle Friemann Nielsen

Minister og børnene delte madglæden

Forskning og uddannelse05. 10. 2022 By Helle Friemann Nielsen

Mandag d. 3. oktober var fødevareminister Rasmus Prehn på besøg på Julemærkehjemmet Liljeborg i Roskilde. Temaet for besøget var madglæde og fællesskab – både under tilberedningen og spisningen.

Der blev hakket rodfrugter og rørt i suppegryder, da fødevareminister Rasmus Prehn lavede grøntsagssuppe sammen med Julemærkebørnene Marie og Logan. De to børn havde godt overblik til at vise ministeren, hvordan man sammensætter en suppe af sæsonens råvarer. Og ministeren tog glad imod alle rådene.
Det handlede netop om glæden ved at lave mad i fællesskab på Julemærkehjemmet. Her er der i hverdagen stor fokus på at lære børnene om sund mad, madglæde og samvær både under tilberedningen af maden og selve måltidet. Og det var det, ministeren var kommet på besøg for at opleve.

Sunde og bevidste madvalg
Suppen blev lavet i Julemærkehjemmets Madværksted. Værkstedet er et undervisningsforløb, som kombinerer praktisk og teoretisk undervisning. Her lærer børnene, at den mad, de spiser, har stor betydning for både deres mentale og fysiske sundhed
Det var netop det, ministeren fremhævede efterfølgende:
-Jeg oplevede, at der var rigtig god stemning blandt børnene. Madværkstedet er et godt koncept til undervisning. Der blev givet nogle meget brugbare retningslinjer og systematikker. Det var godt at se, at børnene havde en bevidsthed om og et sprog for det, de lavede. Det gør, at man kan træffe sundere og mere bevidste valg, når man laver mad, fortalte minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn.

Spisning i fællesskab
Da suppen var færdig, var det tid til at smage på den og spise den i fællesskab. Det foregik, hvor alle sad sammen om bordet. For også rammerne om måltidet har stor betydning for madglæden. På Julemærkehjemmene er der god tid under måltidet til fx at tale om, hvad maden smager af. Ligesom man venter på, at alle har fået serveret mad, før man spiser.

-Det gode ved at spise på denne måde er, at vi får mulighed for at forholde os til maden, og hvordan den smager. Når man tænker, før man spiser, bliver det ikke så robotagtigt, hvor vi bare skovler mad ind uden at mærke efter. I stedet er det vigtigt med nogle rutiner i måltidet, som gør, at vi husker at drikke vand, og vi mærker efter, hvordan maden smager, og om vi er mere sultne, sagde ministeren.
Ministeren fik derfor god tid til at tale med børnene om farverne på de forskellige supper, hvilke grøntsager de havde brugt, og om der skulle lidt eller meget chili i. Måltidet blev afsluttet med at sige tak for mad og godt samarbejde.
Direktør i Julemærkefonden, Søren Ravn Jensen, var også glad for ministerens besøg.
-Vi sætter står pris på, at fødevareministeren prioriterer at komme ud blandt børnene og se, hvordan vi kan bruge fællesskabet og glæden ved at lave og spise mad sammen til at styrke de sunde vaner. Madværkstedet er meget populært blandt børnene, og det giver dem nogle positive erfaringer med madlavning, som de kan tage med hjem, når opholdet er slut, fortæller han.

Om Julemærkehjemmene
• Hjælper op mod 1.000 børn om året.
• Det er børn, der kæmper med mobning, ensomhed og mistrivsel.
• Et ophold varer 10 uger og hjælper børnene til at få det bedre både mentalt, fysisk og socialt.
• Sund mad og et sundt forhold til mad er en vigtig del af opholdet. Der er derfor fokus på at skabe et fællesskab om maden og måltiderne.
• Julemærkehjemmene er næsten udelukkende finansieret af støtte fra privatpersoner, virksomheder og fonde.

Skrevet i: Forskning og uddannelse

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik