Svanemærkede kantiner har i perioden 2023–2025 i gennemsnit reduceret deres madspild med 11 pct.. Det viser en ny analyse. Reduktionen svarer til en besparelse på 0,11 kg CO₂e pr. frokostportion.

Det er ikke bare dyrt at smide mad ud. Det belaster også miljøet, og det skaber et unødigt CO2-udslip. Derfor stiller Svanemærket krav til spisesteder som fx en kantine om at arbejde målrettet og systematisk for at reducere madspild.
Og netop disse krav gør en forskel i praksis. En ny analyse udarbejdet af Miljømærkning Danmark viser nemlig, at svanemærkede kantiner i perioden 2023-2025 i gennemsnit har opnået en reduktion i madspild på 11 %. Det svarer til en reduktion på 0,11 kg CO₂e pr. frokostportion. Hvis man antager, at der i en gennemsnitlig kantine spiser 150 gæster 220 arbejdsdage om året, så svarer det til en besparelse på 3630 kg CO₂e.
”Madspild er verdens tredjestørste kilde til CO2-udslip. Derfor stiller Svanemærket krav til forebyggelse af madspild. Bl.a. skal spisestedet have én medarbejder, som har det overordnede ansvar for madspild, og som har til opgave at oplære alle ansatte i, hvordan madspild forebygges. Stedet skal samtidig måle madspild pr. gæst og følge op på, hvordan madspildet opstår samt igangsætte tiltag for at nedbringe madspildet,” siger Frederik Gudi Sommer-Gleerup, certificeringschef i Miljømærkning Danmark.
Ifølge Miljømærkning Danmarks analyse forekommer madspildet typisk fra buffeten og tallerkenen – dvs. når der er mad tilbage, der ikke bliver taget fra buffeten, og når gæsterne ikke spiser alt det, de har på deres tallerken.
Mere end madspild – en helhedsorienteret indsats
Svanemærket har en holistisk tilgang og stiller krav til hele spisestedets livscyklus. Det betyder, at spisestederne – ud over at reducere madspild – også lever op til skrappe krav til mad, affald, kemikalier og indkøb – og arbejder for at begrænse forbruget af vand og energi.
”Det betyder, at restauranter og kantiner kan bruge Svanemærket som et redskab til både at vælge fødevarer og optimere driften – og derigennem reducere den samlede miljø- og klimabelastning,” siger Frederik Gudi Sommer-Gleerup.
Madspild i tal
Ifølge opgørelser fra Landbrug og Fødevarer smider hver dansker årligt 47 kg spiselig mad ud. Denne mængde madspild svarer til et beregnet klimaaftryk på 198,06 kg CO2e pr person om året.
Ser man på madspild fra servicesektoren, hvor kantiner og storkøkkener indgår, står denne sektor for yderligere 42.000 ton madspild, svarende til 4,8 pct. af Danmarks samlede madspild. I klimaaftryk svarer det til 177.000 ton CO2e om året.
Fakta om madspild i svanemærkede kantiner
Svanemærkets analyse fokuserer på omfanget og udviklingen i madspild i svanemærkede kantiner i den periode, hvor kantinerne har monitoreret deres madspild. Analysen omfatter kategorierne buffetspild, tallerkenspild, produktionsspild og lagerspild – og bygger på data fra 42 svanemærkede kantiner fordelt på fire licenshavere. Det er vigtigt at tilføje, at svanemærkede kantiner også har fokus på at reducere deres madspild både før og efter analyseperioden.