• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 09. 2024 | Mikkel Bækgaard

Meyers gør status på bæredygtighedsarbejde: Hæver økologiprocent til 55 pct. og indkøber 72 tons bælgfrugter

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 09. 2024 By Mikkel Bækgaard

I 2021 lancerede Meyers en bæredygtighedsstrategi med klare mål indenfor en række områder fra klima til lokale råvarer og social bæredygtighed. Nu gør madvirksomheden status med en række markante resultater, der på fem år tæller en opjustering af økologiprocenten til 55 pct. og øget indkøb af bælgfrugter til 72 tons på ét år.

I flere kantiner er buffetten overvejende grøn, og dagens ret er grøntsagsbaseret med kødet er et tilvalg – en ændring, der har sænket forbruget af kød væsentligt. Foto: Stine Christiansen

I mere end 25 år har Meyers arbejdet for at forbedre den danske madkultur gennem fokus på økologi, lokale råvarer og bedre dyrevelfærd, og for tre år siden blev dette samlet i én strategi:

“Vi besluttede os for at kortlægge vores bæredygtighedsarbejde for at se, om vi var på rette vej med vores indsatser indenfor klima- og miljøaftryk. Og takket være samarbejdet med vores ambitiøse kunder og dygtige kolleger kan vi nu dele de foreløbige resultater,” fortæller CEO i Meyers, Jesper Lykke Wacherhausen. 

Strategien blev udformet med målsætninger indenfor fem hovedområder: Klima, biodiversitet, økologi og dyrevelfærd, stedsans og “et længere bord”, hvoraf de sidste to områder beskæftiger sig med henholdsvis lokale råvarer og social bæredygtighed. For at sikre korrekte mål og datametoder indgik Meyers desuden et samarbejde med eksperter i livscyklusvurdering fra 2.-0 LCA consultants og Rambøll.

Økologi som del af værdigrundlag

Nu, i sensommeren 2024, udgiver Meyers en rapport med en foreløbig status, hvoraf særligt resultaterne indenfor klima og økologi står ud for Jesper Lykke Wacherhausen:

“Jeg enormt stolt over, hvordan vi både har opnået en CO2-reduktion for råvarer på 31 pct. og en økologiprocent på tværs af alle vores forretningsområder på 55 pct.. Økologi har altid været en del af Meyers’ værdigrundlag, og i dag er vi endnu mere bevidste om økologiens rolle i at bevare og genoprette biodiversitet”, fortæller Jesper Lykke Wacherhausen og uddyber: 

“I en tid med svingende råvarepriser er jeg imponeret over, hvordan mine kolleger fortsat har formået at prioritere økologien, så vi tager det ansvar, vi skal. For når vi dagligt serverer mere end 30.000 måltider i vores kantiner og som leveret frokost, så batter det virkelig noget for både sundhed og natur, når de økologiske råvarer fylder så meget på tallerkenen”. 

72 tons bælgfrugter på ét år 

Et af tiltagene for at sikre CO2-reduktionen har været at ændre måden at lave mad på:

“Før blev måltiderne typisk udtænkt med kød som udgangspunkt, men nu udtænkes de fleste retter med udgangspunkt i grøntsager og grønne proteiner såsom bælgfrugter og tempeh. Dermed er dagens varme ret i flere af vores kantiner nu grøntsagsbaseret, og kødet er et tilvalg”, fortæller Jesper Lykke Wacherhausen. 

Som del af arbejdet for at bruge mindre kød og flere grønne proteiner har Meyers iværksat en række initiativer for at få flere til at opleve glæden ved danske ærter, linser og bønner. Det har blandt andet resulteret i, at det samlede indkøb af bælgfrugter er steget fra 45 tons til 72 tons fra 2018-2023. Som del af dette fokus har Meyers desuden satset markant på at indkøbe flere danske og nordiske bælgfrugter og har således opjusteret indkøbet af de nordiske bælgfrugter med mere end 2000 pct. fra 68 kg i 2018 til 16 tons i 2023.  

Skræddersyede løsninger til grønnere måltider

I arbejdet med at implementere bæredygtighedsinitiativer både internt og i samarbejdet med kunder, erkender Jesper Lykke Wacherhausen, at Meyers kun har kunne nå i mål ved at tilpasse indsatsen til de respektive områder og samarbejdspartnere:

”Vi har en bred portefølje af kunder, der er forskellige steder i deres arbejde med bæredygtighed: Nogle er optagede af råvarer, mens andre går mere op i den socio-økonomiske agenda. For os er det afgørende at kunne skræddersy løsninger, hvor vi hjælper kunderne med deres mål indenfor mad og måltider lige meget hvor de er – for der er lige så mange nuancer og niveauer at arbejde med bæredygtighed på, som der er virksomheder”. 

Samtidig understreger Meyers’ CEO, at både kokke og gæster har spillet en vigtig rolle i både tilblivelsen og modtagelsen af den nye måde at lave mad på:

”Vi skylder vores kolleger i køkkenerne og vores gæster en stor tak, for det er deres værtskab og nysgerrighed, der gør, at vi kan lykkes med så store forandringer. Og det kræver fortsat fokus, blandt andet på gastronomisk efteruddannelse, når vi skal nå næste målsætning om 50 pct. reduktion i 2030”, siger Jesper Lykke Wacherhausen.

Genoprettelse af biodiversitet som næste skridt

Arbejdet med bælgfrugter og grønnere måltider er både en del af Meyers’ indsats for at reducere CO2, men også for at genoprette biodiversitet:

“Vi ved, at den største og mest afgørende faktor i forhold til genetablering af biodiversitet er reduktion af arealanvendelse til produktion af mad, og det kan eksempelvis opnås ved at indkøbe flere bælgfrugter og mindre kød”, fortæller Jesper Lykke Wacherhausen og slutter:

“Samtidig er det afgørende at have de rette målemetoder til at holde overblik over så komplekse områder og indsatser, og derfor vi gang med at implementere en metode i indkøbssystemerne, så arealanvendelsen fra råvarerne kan måles. Det bliver det næste store skridt i vores bæredygtighedsarbejde og en indsats, jeg ser meget frem til at følge”.

Skrevet i: Foodservice, Frugt og grønt, Miljø og sundhed, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik