• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceTop09. 09. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Mere madmod på menuen i de danske kantiner

FoodserviceTop09. 09. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

Tillid til kokken og køkkenet giver medarbejderne mod på at smage på ny mad, så kokkene kan motivere medarbejderne i en kantine til at spise mere bæredygtigt. Som kantineleverandør har vi et ansvar for at præge de voksne i en klimavenlig retning, mener Søren Kanne, direktør for Food by Coor i service management-virksomheden Coor. For nylig deltog han i en livlig debat, om hvorvidt bæredygtige råvarer er hysteri eller sund fornuft.

Som forbrugere i Danmark har vi vænnet os til billige råvarer fra hele verden året rundt. Det sætter et klimaaftryk, men er det altid bedre at vælge dansk? Har vi brug for flere mærkningsordninger? Hvem har ansvaret for at gå forrest? Samtidig er selve begrebet bæredygtighed svært at gennemskue. Til en nylig debat blev der taget kærligt fat på balancen mellem hysteri og sund fornuft. Med i panelet var blandt andet Mikkel Hesselager, som med økoslagteriet Spis Min Gris har markeret sig i forhold til dyrevelfærd, Selina Juul fra Stop Spild Af Mad, og Søren Kanne, som står i spidsen for Food by Coor, hvor man i den grad har en holdning til råvarerne.

Jeg vil ikke sige, at det er vigtigt at tænke bæredygtigt, fordi ordet er så diffust. Men det er vigtigt, at du tager kritisk stilling til dit produkt fra start til slut – fra bonden over leverandøren til madspildspolitikken, siger Mikkel Hesselager, der er glad for Coors tilgang til madspild og ønske om at aftage alle dele af kalven, så hele dyret bliver brugt.

Prøv noget nyt

Netop bedre udnyttelse af råvarer kan Søren Kanne tale med om. Han er divisionsdirektør i Food by Coor, som driver 75 kantiner i Danmark for blandt andet Politiet, Velux og NNIT. Han mener, at man både privat og som professionel skal forholde sig kritisk til råvarerne. I Coors kantiner udfordrer man således bevidst danskerne til at udvide menukortet – for eksempel gennem anvendelse af indvolde, som mange ikke længere spiser.

– Vi kan se, at tillid avler madmod. Jeg er privilegeret, fordi jeg som kantineleverandør kan pådutte gæsterne mad og derigennem præge både voksne og børn. Første gang, vi laver gryderet med hjerter eller tunge, er gæsterne skeptiske, men så finder de ud af, at det smager rigtig godt – og så bruger vi pludselig meget mere af dyret, siger Søren Kanne fra Coor, der ønsker at hæve standarden for dyrevelfærd.

Høj dyrevelfærd er derfor årsagen til, at Coor sidste år indledte samarbejde med Mikkel Hesselager, som i 2014 startede virksomheden Spis Min Gris. Her er dyrevelfærd og økologi hos de tilknyttede landmænd alfa og omega. Blandt andet skal dyrene leve det frie liv og aflives på gården, så levende dyretransport undgås.

– Jeg vil ikke sige, at det er vigtigt at tænke bæredygtigt, fordi ordet er så diffust. Men det er vigtigt, at du tager kritisk stilling til dit produkt fra start til slut – fra bonden over leverandøren til madspildspolitikken, siger Mikkel Hesselager, der er glad for Coors tilgang til madspild og ønske om at aftage alle dele af kalven, så hele dyret bliver brugt.

– Tillid til kokken og køkkenet giver medarbejderne mod på at smage på ny mad, så kokkene kan lokke medarbejderne i en kantine til at spise mere bæredygtigt. Som kantineleverandør har vi et ansvar for at præge de voksne i en klimavenlig retning, udtaler Søren Kanne, direktør for Food by Coor i service management-virksomheden Coor.

Tag ansvar for det, du sælger

For Mikkel Hesselager er drivkraften at hæve barren og påvirke landmænd, lovgivere og forbrugere til at tage mere ansvar for dyrevelfærd og bæredygtighed.

– Det vigtigste for mig er, at der bliver taget ansvar. Det er for nemt at sige, at forbrugeren skal tage ansvar. Men vi lever i et samfund med tillid til autoriteter, og derfor skal det være dem, der sælger varen, der tager ansvar for, om varen er den bedste og mest optimale for forbrugerne og vores sundhed – og for den natur, vi efterlader, understreger Mikkel Hesselager.

Et klogere forbrug

Selina Juul fra Stop Spild Af Mad kom blandt andet ind på, at vi ikke skal forbruge mindre men klogere, ligesom både private og virksomheder kan blive meget bedre til at udnytte råvarerne. Hun nævnte som eksempel de grøntsager, der kasseres, fordi de ikke er kønne nok.

– Stop Spild Af Mad har fået stor indflydelse på bedre udnyttelse af råvarer. For eksempel har vi et samarbejde med Danmarks største tomatproducent, Alfred Pedersen & Søn. Før kasserede de næsten hver femte tomat, men nu bliver de grimme tomater til ketchup, siger Selina Juul.

Bæredygtighed kan dermed også være at bevæge sig væk fra, at alt skal være perfekt. Samtidig er en anden pointe, at udenlandske produkter i nogle perioder faktisk kan være det mest fornuftige valg i forhold til CO2-aftryk. For eksempel bruges der masser af ”sort” strøm på at opbevare danske æbler i løbet af vinteren, så i den sammenhæng kan udenlandske æbler være mere ”bæredygtige”.

Med i debatten var også Thomas Roland, chef for CSR hos Coop Danmark, og Mogens Werge, chef for CSR og Public Affairs hos Dagrofa.

Artiklen er bragt i Food&Drink nr. 7, der netop er kommet på gaden. Bladet kan i øvrigt læses online lige her.

Skrevet i: Foodservice, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik