Forskere fra Københavns Universitet afprøver ny metode, der skal sikre bedre data, når det kommer til madstudier. Meget forskning i fødevarer beror på deltagernes ærlighed i forhold til, hvad de fortæller, de har spist. Studiet skal blandt andet kunne vise, om testobjektet har indtaget alkohol eller pomfritter.
Det kan være svært både at huske og indrømme, hvad der røg indenbords i går. Blev det til et eller to glas rødvin? Kunne du holde fingrene fra partnerens pomfritter, mens du selv var på særkost?
Nu vil forskere så tage et afslørende kig i din urin, for at sikre, at man ikke ender med at lave forkerte konklusioner i studier, for eksempel om hvor meget junkfood vores kroppe har godt af, hvis man nu ikke har været helt ærlig om indtaget af de før omtalte pomfritter.
– Mange mennesker glemmer- eller har ikke lyst til – at oplyse sandheden om, hvad de har spist, og derfor har vi fundet en metode, som, via urinprøver, undersøger, hvilke stoffer, der er tilstede i kroppen, når vi spiser forskellig mad. På den måde kan vi på sigt være med til at lave bedre og mere objektiv forskning, forklarer Cristian De Gobba, der er adjunkt på Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.
Sammen med amerikanske, italienske og danske forskere fra Institut for Idræt og Ernæring – har Cristian De Gobba analyseret urinprøver fra 10 personer bosat i Danmark for at kortlægge, hvilke stoffer, der er tilstede ved indtag af kartofler, der er tilberedt på forskellige måder.
Kogte kartofler og pomfritter har ikke samme effekt
Ved hjælp af massespektromi, har forskerne analyseret urinprøverne fra de 10 personer, der har været på en særlig kostplan, med fokus på enten kogte kartofler, chips eller pomfritter.
– Vi målte på massen af de enkelte molekyler, hvilket gjorde det muligt at analysere tusindvis af stoffer på én gang og opdele dem i forskellige grupper. Vores undersøgelse viste, at der er nogle stoffer, der er tilstede i højere grad for pomfritter og chips, end for kogte kartofler, forklarer Christan De Gobba.
Eksempelvis var visse stoffer i stofgruppen ’pyrroler’, der er associeret med manglende nærringsværdi og som potentielt kan skade vores evne til at regulere sukker i kroppen, tilstede i større antal i urin fra gruppen, der havde spist friturestegte kartofler sammenlignet med de kogte.
Ikke et svar på, om fødevarer er sunde eller ej
Men selvom der er indikationer på, at stofferne i den friturestegte mad er usunde for os, mangler forskerne stadig meget viden for at kunne kortlægge sundhedseffekterne af stofferne, de fandt i urinen.
– Vi mangler at finde ud af, om stofferne er specifikke for kartoffelprodukterne, eller om de også findes i alle mulige andre opvarmede produkter. Vi kan heller ikke med sikkerhed sige, om de her stoffer indebærer en forhøjet risiko for helbredsproblemer, siger Lars Ove Dragsted, der er professor og sektionsleder på Institut for Idræt og Ernæring på KU.