Madspild belaster miljøet og økonomien i storkøkkener, cateringvirksomheder og fødevarevirksomheder. Men hvilke initiativer virker i kampen mod madspild i branchen? Vi har spurgt rådgiver i bæredygtig omstilling hos software- og vidensvirksomheden eSmiley.
”Vej og registrer din virksomheds madspild!” Så simpelt var svaret, da vi spurgte eSmileys rådgiver i bæredygtig omstilling, Mette Toftegaard, hvad der virker i forhold til at nedbringe og forebygge madspild i foodservice.
– Det lyder måske kedeligt, men det, vi kan måle, kan vi også gøre noget ved, uddyber hun og fortsætter:
– Madspildsinitiativer handler ofte om at donere overskudsmad eller genanvende rester. Det er positivt, at man derved undgår at smide mad ud, men reelt er det symptombehandling, og man løser ikke problemet – men udnytter blot konsekvenserne af et langt større problem, nemlig overproduktion af mad.
Mette Toftegaard fortæller, at eSmiley mærker en stigende interesse fra deres kunder i fødevarebranchen i forhold til at nedbringe madspild, men det er først, når køkkener arbejder fokuseret med madspildsmålinger, at de reelt skaber resultater og lykkes.

Madspildsmålinger gør madspildet synligt og ændrer adfærd
Som begrundelse for, hvorfor målinger virker, forklarer Mette Toftegaard, at indtil man begynder at måle på sit madspild, dvs. veje og registrere det, vil madspildet ofte være usynligt.
– Når det smides ud, holder vi op med at tænke på det. Derfor er en madspildsmåling den bedste måde at starte reduktionen af madspild. En måling skaber bevidsthed om madspild og giver svar på, hvor meget madspild køkkenet har i mængde og kroner, og hvor madspildet opstår. På den baggrund kan man iværksætte målrettede forandringer i stedet for at gætte sig til årsager og sammenhænge. Derved kan vi flytte noget! siger Mette Toftegaard.
Digitale madspildsmålinger sikrer brugbare data
Madspildsmålinger kan udføres på mange måder. Nogle bruger pen og papir, andre regneark og skemaer, men Mette Toftegaard slår et slag for at måle madspildet digitalt med eSmileys online FoodWaste-værktøj.
– Med den tilhørende vægt kan køkkenmedarbejderen registrere madspild med få klik på en tablet og hele tiden følge med i udviklingen og aktuelle tal på madspildet, forklarer hun og tilføjer andre fordele, som at systemet giver overblik over priser og mængder og sikrer, at medarbejdere måler ensartet i hele virksomheden.
Det kan eSmileys kunde og køkkenchef Rasmus Rasmussen fra Comwell Hotels i Roskilde nikke genkendende til. Comwell Hotels har i årevis målt madspild som led i hotelkædens bæredygtige ambition, men er for nylig begyndt at bruge eSmileys digitale madspildsværktøj.
– Vi har valgt at bruge eSmileys FoodWaste-modul, fordi det er rigtig nemt, og fordi det sikrer, at vi måler madspildet på samme måde i hele hotelkæden. Vores tidligere madspildsmålinger gjorde vi på papir, men ofte fik vi ikke data, vi kunne bruge til noget. Med eSmileys FoodWaste-værktøj kan vi måle madspildet ens og sammenligne vores 15 hotellers madspild på tværs og dermed bruge ”best-practice” i hotelkæden til at nedbringe vores spild, siger han.
Find fem trin til at komme igang med madspildsmålinger i Food&Drink nr. 8, lige her: Madspildsmålinger skaber resultater.