• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceTop07. 10. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Madspildsmålinger skaber resultater

FoodserviceTop07. 10. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

Madspild belaster miljøet og økonomien i storkøkkener, cateringvirksomheder og fødevarevirksomheder. Men hvilke initiativer virker i kampen mod madspild i branchen? Vi har spurgt rådgiver i bæredygtig omstilling hos software- og vidensvirksomheden eSmiley.

”Vej og registrer din virksomheds madspild!” Så simpelt var svaret, da vi spurgte eSmileys rådgiver i bæredygtig omstilling, Mette Toftegaard, hvad der virker i forhold til at nedbringe og forebygge madspild i foodservice.

– Det lyder måske kedeligt, men det, vi kan måle, kan vi også gøre noget ved, uddyber hun og fortsætter:

– Madspildsinitiativer handler ofte om at donere overskudsmad eller genanvende rester. Det er positivt, at man derved undgår at smide mad ud, men reelt er det symptombehandling, og man løser ikke problemet – men udnytter blot konsekvenserne af et langt større problem, nemlig overproduktion af mad.

Mette Toftegaard fortæller, at eSmiley mærker en stigende interesse fra deres kunder i fødevarebranchen i forhold til at nedbringe madspild, men det er først, når køkkener arbejder fokuseret med madspildsmålinger, at de reelt skaber resultater og lykkes.

eSmiley er en dansk software- og vidensvirksomhed med speciale i madspild og fødevaresikkerhed og er med 9.000 kunder blandt Nordens førende leverandører af digital egenkontrol til professionelle køkkener. På madspildsområdet tilbyder eSmiley både et registreringsværktøj, workshops og FoodWaste Akademi, der er en ny uddannelse på fem undervisningsdage i madspildsreduktion og måling, udviklet til professionelle i foodservicebranchen. Foto: eSmiley.

Madspildsmålinger gør madspildet synligt og ændrer adfærd

Som begrundelse for, hvorfor målinger virker, forklarer Mette Toftegaard, at indtil man begynder at måle på sit madspild, dvs. veje og registrere det, vil madspildet ofte være usynligt.

– Når det smides ud, holder vi op med at tænke på det. Derfor er en madspildsmåling den bedste måde at starte reduktionen af madspild. En måling skaber bevidsthed om madspild og giver svar på, hvor meget madspild køkkenet har i mængde og kroner, og hvor madspildet opstår. På den baggrund kan man iværksætte målrettede forandringer i stedet for at gætte sig til årsager og sammenhænge. Derved kan vi flytte noget! siger Mette Toftegaard.

Digitale madspildsmålinger sikrer brugbare data

Madspildsmålinger kan udføres på mange måder. Nogle bruger pen og papir, andre regneark og skemaer, men Mette Toftegaard slår et slag for at måle madspildet digitalt med eSmileys online FoodWaste-værktøj.

– Med den tilhørende vægt kan køkkenmedarbejderen registrere madspild med få klik på en tablet og hele tiden følge med i udviklingen og aktuelle tal på madspildet, forklarer hun og tilføjer andre fordele, som at systemet giver overblik over priser og mængder og sikrer, at medarbejdere måler ensartet i hele virksomheden.

Det kan eSmileys kunde og køkkenchef Rasmus Rasmussen fra Comwell Hotels i Roskilde nikke genkendende til. Comwell Hotels har i årevis målt madspild som led i hotelkædens bæredygtige ambition, men er for nylig begyndt at bruge eSmileys digitale madspildsværktøj.

– Vi har valgt at bruge eSmileys FoodWaste-modul, fordi det er rigtig nemt, og fordi det sikrer, at vi måler madspildet på samme måde i hele hotelkæden. Vores tidligere madspildsmålinger gjorde vi på papir, men ofte fik vi ikke data, vi kunne bruge til noget. Med eSmileys FoodWaste-værktøj kan vi måle madspildet ens og sammenligne vores 15 hotellers madspild på tværs og dermed bruge ”best-practice” i hotelkæden til at nedbringe vores spild, siger han.

Find fem trin til at komme igang med madspildsmålinger i Food&Drink nr. 8, lige her: Madspildsmålinger skaber resultater.

 

 

 

 

Skrevet i: Foodservice, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik