• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ22. 06. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Lakseproduktion optimeret ved brug af data

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ22. 06. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

En af verdens største fiskefarmere har forbedret og optimeret produktionen af laks ved brug af nyudviklet datateknologi fra danske Blue Unit. Version 2 af dataplatformen er klar og bedre end nogensinde.

Et samarbejde med danske Blue Unit, der producerer data- og visualiseringsteknologi, betyder, at SalMar Settefisk kan opnå bedre kontrol med vandkvaliteten på deres farme og skabe et stabilt og bæredygtigt produktionsmiljø for fiskene. Foto: Blue Unit.

Opdræt af fisk er en branche i vækst med stadig større farme og et stigende fokus på dyrevelfærd. Norske SalMar Settefisk er en af disse virksomheder, der udover at være blandt verdens største lakse- og smoltproducenter, også har stor fokus på effektiv og bæredygtig fiskeproduktion. Et samarbejde med danske Blue Unit, der producerer data- og visualiseringsteknologi, betyder, at SalMar Settefisk kan opnå bedre kontrol med vandkvaliteten på deres farme og skabe et stabilt og bæredygtigt produktionsmiljø for fiskene.

I Norge har SalMar Settefisk tre RAS-farme ved kysten fordelt fra Møre og Romsdal i det sydlige Norge, til Tromsø og Finnmark nord for Polarcirklen. Derudover har de farme i Storbritannien og Island.

Et samarbejde skabes

Samarbejdet mellem SalMar Settefisk og Blue Unit begyndte i 2020, hvor den norske smoltproducent henvendte sig til de danske dataleverandører for at få bedre styr på deres produktion og komme problemer i forkøbet på deres farm i Senja nær Tromsø. De anvendte version 2 af data- og analyseværktøjet Blue Unit Solution, hvor specialdesignede censorer indsamler 12 vitale vandkvalitetsparametre fra op til 12 lokationer på en farm ad gangen. Monitoreringssystemet har desuden en alarmfunktion, der viser hvor og hvorfor, der sker en ændring af vandkvaliteten. Det giver de bedste betingelser for at holde øje med kritiske værdier og optimere opdrættet på det mest oplyste grundlag.

– For os smoltproducenter er det afgørende med præcise målinger i anlæggene for at kunne opnå en stabil vandkvalitet og de bedste miljø- og vækstbetingelser. Med Blue Unit Solution ændredes vores monitoreringsmetoder sig fra at være manuelle målinger et par gange om dagen til at være udført automatisk og løbende gennem hele døgnet. Det giver os helt nye muligheder for at overvåge og tilpasse vores produktion, siger Stein Roar Ernstsen, leder for biologi og vandkemi på SalMar Settefisk afdeling Senja.

Forsætter efter billedet

Blue Unit Solution fra Danske Blue Unit er verdens første centraliserede monitoreringssystem til RAS-anlæg, som måler på 12 vitale vandkvalitetsparametre døgnet rundt. Foto: Blue Unit.

Den største farm i verden

Anlægget i Senja har været under opbygning siden 2017 og er den største af sin slags i verden med licens til produktion af 34 millioner smolt.  Som en del af udviklingsarbejdet gav det mening for både SalMar og Blue Unit, at den nye smolt-farm også skulle være testkapacitet for version 2 af Blue Units datavisualiseringssystem.

I fællesskab har SalMar og Blue Unit derfor skruet og drejet på knapperne, så der kunne skabes de bedst mulige dataindsamlinger og analyser, hvor flere parametre får særlig opmærksomhed.

– Blue Unit giver os blandt andet mulighed for at monitorere CO2 pH, oxygen, salinitet, uklarhed og H2S i vores tanke, som vi ikke har haft adgang til på samme måde før. Det er vigtige indikatorer på vandkvalitet, og med de redskaber forventer vi at blive endnu bedre til at kontrollere vores foderbrug, reducere vores omkostninger generelt, styrke dyrevelfærden og producere en robust smolt.

Samarbejdet med SalMar har også betydet, at Blue Unit har haft muligheden for at gøre værdifulde erfaringer og indsamle data on-site fra to forskellige havmiljøer, så de har kunnet udføre løbende justeringer og optimeringer på systemet.

– Ved at følge SalMars farme så tæt, er vi blevet udfordret med krav og forventninger, der konstant har gjort det nødvendigt at yde optimalt og udvikle os – både med version 1 og version 2. Den viden kan i fremtiden bruges på andre farme verden over, fortæller biolog og grundlægger af Blue Unit, David Owen.

Skrevet i: Aktuelt, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik