En ny måde at visualisere kostrådene skal gøre det nemmere at se, hvor meget fx bælgfrugter skal fylde i forhold til kød, hvis man vil spise sundt og klimavenligt. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu Kostrådscirklen.
Med en cirkel, skulle det være nemmere at visualisere en optimal sammensætning af mad på en sund og klimavenlig måde. Derfor bliver Kostpyramiden til en Kostrådscirkel.
Kostrådscirklen er en visuel guide til, hvordan man kan sammensætte sin kost over en periode på f.eks. et par uger, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen:
– Vi vil gerne gøre kostrådene så konkrete som muligt for forbrugeren, så det bliver nemt at spise efter dem. Det er et langt, sejt træk at ændre en madkultur. Jeg håber, at Kostrådscirklen finder vej til mange danske hjem, og at den vil inspirere til, hvordan man kan sammensætte en sund og klimavenlig kost, siger hun.
Kornprodukter fylder meget – kød fylder meget lidt
Forbrugerne kan rykke meget på klimaaftrykket, hvis de spiser efter De officielle Kostråd. Klimarådet har vurderet, at danskerne kan være med til at reducere klimaaftrykket fra kosten med 31-45 % om året ved at følge kostrådene.
At se fødevaregrupperne sat op imod hinanden fremmer forståelsen for, hvordan kostrådene kan anvendes i praksis – og kan måske ændre forbrugerens idé om, hvor meget en bestemt madvare skal fylde i forhold til en anden, siger Anne Pøhl Enevoldsen:
– Jeg tror faktisk, mange vil blive overrasket over at se, hvor meget kornprodukter som brød og pasta fylder i en sund og klimavenlig kost.