Hvordan dækker vi fremtidens proteinbehov på en bæredygtig måde? Dette spørgsmål er i fokus på en konference ”Proteiner for fremtiden”, som Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram holder den 3. februar 2022.
Græs, hestebønner, fårekyllinger og østershatte kan være nogle af de alternative proteinkilder, der kommer på din tallerken i fremtiden. Proteiner fra planter, alger, svampe og insekter kan supplere eller erstatte kød i en mere klimavenlig kost.
De alternative proteinkilder kan også anvendes i foder til grise, køer, fjerkræ og fisk som et klimavenligt alternativ til for eksempel importeret soja og majs.
GUDP støtter både projekter, der udvikler alternative og klimavenlige proteiner til fødevarer og foder, og projekter der forbedrer klimaaftrykket fra proteiner i kød og fisk.
Stort markedspotentiale i alternative proteiner
Alternative proteiner kan give mange nye muligheder for både forbrugerne og fødevareerhvervet.
Stadig flere forbrugere erstatter eller supplerer kød med fødevarer baseret på alternative proteinkilder. Aktører i hele fødevaresektorens værdikæde kan udnytte den stigende efterspørgsel.
Efterspørgslen på alternative proteinkilder til foder i Danmark stiger også og kan føre til en god forretning.
Deltagerne på banen
Deltagerne får lejlighed til at bidrage med forslag og ideer og gå i dialog med repræsentanter fra hele fødevaresektorens værdikæde: Forbrugerne, detailhandlen, forarbejdningsindustrien og primærproduktionen.
-Deltagerne på vores konferencer er kompetente mennesker fra virksomheder, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, brancheorganisationer og andre centrale aktører i fødevaresektoren, og derfor lægger vi vægt på dialog og inddragelse. På den måde får vi bedst nye tanker og innovative idéer frem, og det er væsentligt for hele sektoren og også for vores arbejde i GUDP, siger GUDP’s formand Mikael Thinghuus.
GUDP støtter alternative proteiner
GUDP støtter udviklings- og demonstrationsprojekter, som kan fremme en grøn og bæredygtig udvikling inden for landbrug, fiskeri, akvakultur og fødevareindustri. Projekterne kan være inden for både primærproduktion, forarbejdning og afsætning.
Nogle GUDP-projekter udvikler teknologier, metoder og produkter, som kan føre til velsmagende produkter baseret på planter, tang eller insekter.
I 2020 fik tre nye projekter tilsammen 23 millioner kroner til at udvikle proteinrige fødevareingredienser på basis af græs, lupiner, lucerne, hestebønner og østershatte. Andre GUDP-projekter ser på alternativer til soja i foder til dyr.
GUDP-konferencen foregår i Centralværkstedet i Aarhus den 3. februar 2022 kl. 9.30-16.00. Tilmelding kan ske her.