Kombucha skal være det alkoholfrie alternativ og give alle mulighed for at skåle med – uden at skulle ty til danskvand. I hvert fald hvis du spørger Louise Benkjær Limbach, der for et års tid siden startede kombucha-brygningen med netop dette formål. Nu har hun stiftet København Kombucha og beder danskerne om hjælp til at udleve sin iværksætterdrøm om et lækkert alternativ til alkohol.
Kvaliteten af København Kombucha er lige så stille ved at finde sig vej ud. Til finalen ved årets produktpris ved “Sol over Gudhjem” på Bornholm, vandt København Kombuchas Hidcote Blue flaske en førsteplads. Ligeledes har flere vinkendere udvist stor begejstring for samme flaske og fortæller, at Hidcote Blue med sin friske og aromatiske smag samt lavendel-noter har meget tilfælles med boblende vine og champagner.
Her gik det for alvor op for stifteren af København Kombucha, Louise Benkjær Limbach, at hun nok havde fat i noget rigtigt.
– Måske du også har prøvet det. Du vil så gerne være med til at fejre eller drikke noget lækkert til middagen, men du er ikke lige på alkohol-vognen i aften. Og danskvand er også lige at stramme den, beskriver Louise. Denne situation har hun tit stået i og er grunden til, at hun sidste år startede på at brygge kombucha i sit hjem i Valby. Og nu vil hun styrke samarbejde med restauranterne i og omkring København, så hun kan få spredt kendskabet til København Kombucha endnu mere.

Popper som champagne
Kombucha er en naturligt fermenteret drik, der laves på økologisk te og er fyldt med bobler men uden alkohol. Den præbiotiske drik stammer helt tilbage fra Kina for omkring 2000 år siden, hvor den var kendt som livseliksir og fik et ry for at kurere tæt på alt. Det specielle ved København Kombucha er, at deres kombucha er hældt på smukke flasker. Den popper endda som champagne og er efterfulgt af den velkendte brusen – den ultimative lyd for fejring. Det betyder, at alle kan være med til at fejre små som store øjeblikke.
– Kombucha-bølgen er i de seneste år rullet ind over København, og dråbernes vinøse kvaliteter rammer perfekt ind i en tid, hvor flere efterspørger drikke af høj kvalitet uden alkohol til fejring og som match til mad, fortæller Louise.
I princippet blander man økologisk te, vand og sukker, lægger en SCOBY-svamp i overfladen og lader den fermentere, indtil man opnår den perfekte smag. Det er noget, Louise har brugt lang tid på. Processen med at udvikle den helt rigtige smag og en passende mængde bobler har nemlig taget tid. Helt præcist har Louise eksperimenteret sig frem til, at hendes kombucha kræver flere måneders tid i afkølede lokaler for at nå de rette aromaer.
Beder danskerne om hjælp til projektet
Lige netop dette er grunden til, at Louise og København Kombucha i øjeblikket er en del af Coops crowdfunding-platform, Coop Crowdfunding. Hun mangler nemlig plads til at kunne lagre hendes kombucha optimalt. Med den nye platform skabes et bånd mellem forbrugere og virksomheder, så de i fællesskab kan bidrage til et bedre udbud af fødevarer. Forbrugerne kan her investere i spændende mad- og fødevareinitiativer gennem rewardbaseret crowdfunding og til gengæld få forrentning af deres lån eller nye og spændende produkter ud af det.
Louise og København Kombucha er hoppet med og søger 30.0000 som et samarbejde med forbrugere om at realisere sin drøm og give danskerne et lækkert, alkoholfrit alternativ, til når champagnepropperne skal springe.
– Det her er en måde, hvor jeg kan bede mine forbrugere om hjælp, og hvor de kan være med helt fra starten af. Og jeg glæder mig sådan til at komme i gang, fortæller Louise. Næste step er at få styrket samarbejdet til restauranter i og omkring København.