Nordjyske Lyras A/S er nomineret til prisen EY Entrepreneur of The Year 2020 i kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact. Lyras’ teknologi skærer markant ned på energi- og vandforbrug ved pasteurisering af fødevarer samtidig med, at fødevaresikkerheden hæves og madspild undgås.
– Vores nye teknologi kan årligt spare CO2 i en størrelsesorden, som svarer til mindst 40 millioner tønder råolie – hvis alene den globale mejeribranche gik over til at bruge den. I samme hug ville vi kunne spare drikkevand nok til 45 millioner menneskers behov årligt. Teknologien kan forhindre enorme mængder madspild og nedsætte fødevareindustriens samlede forbrug af energi, vand, stål og kemi. Vi kan virkelig gøre en forskel og styrke den grønne omstilling i industrien. Derfor er vi meget glade for nomineringen til Social Entrepreneurship – Future Impact, siger Rasmus Mortensen, CEO og stifter af Lyras.
Eliminerer bakterier og forhindrer madspild
Lyras’ nyskabende teknologi er baseret på lys og fjerner effektivt bakterier i fx mælk uden opvarmning. Ved at undgå opvarmning og nedkøling af mælken bruges mere end 90 procent mindre energi og cirka 60 procent mindre vand, samtidig med, at mælkens kvalitet og holdbarhed øges. Teknologien gør det også muligt at styre produktion af fx ost bedre, så der bliver mindre spild. Teknologien er allerede solgt til USA, Australien og Spanien og er ved at blive installeret på flere danske og svenske mejerier.
Teknikken kan også bruges på juice, vin, øl og de fleste andre flydende fødevarer.