• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceTopØkologi og bæredygtighed12. 10. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Køkken sparer 125.000 ved at mindske madspild

FoodserviceTopØkologi og bæredygtighed12. 10. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

På Idrætsefterskolen Oure er det ikke nok at dyste i sportsdiscipliner. Da skolen opdagede det enorme ressourcespild deres madaffald udgjorde, var målsætningen klar: De ville tage kampen op mod madspild!

Oure efterskole sparede 125.000 kroner på et år, ved at mindske madspild
Køkkenpersonalet fortæller om buffetens udvalg. Kendskab til maden hjælper eleverne til at vælge differentieret og søge nye smagsoplevelser.

Oure mistede en kvart million kroner årligt på madspild!

For syv år siden opdagede køkkenpersonalet på Oure Efterskole, at blot transport af madaffald væk fra skolens område kostede op imod en kvart million kroner om året. 250.000 kroner fossede altså ud af skolens budget til den simple opgave at komme af med madaffaldet, og det var Jonathan Sales, medlem af Spisehusets ledelse på Oure, overbevist om, at de kunne gøre bedre.

Selv fandt han en motivationskilde i den enorme besparelse det at reducere madspildet, ville give skolen, og han gik straks i gang med arbejdet.

– Dagligt blev madaffaldet vejet, registreret og noteret, men det var som om, at der ikke skete nogen forandring, forklarer Jonathan.

En sund konkurrence i madspildsreduktion 

Det var et mindretal af køkkenpersonalet, som fokuserede på nedbringelse af madspild, og det var netop her, løsningen på problemet skulle findes: budskabet skulle spredes. Og ikke bare til skolens personale – efterskolens elever skulle også indvies i de fordele, reduktion af deres madaffald har.

Snart havde samtlige lærere fokus på at formidle budskabet i undervisningen, og de nyligt engagerede elever satte for alvor fart på projektet.

– Det er en meget vigtig sag for eleverne, og vi er jo en sportsefterskole, så der er gået lidt konkurrence i, hvem der kan have mindst spild, fortæller Jonathan om inddragelsen af eleverne i arbejdet med madspild.

Nye metoder kom på menukortet

Spredningen af det gode ord var dog ikke nok til at få efterskolens madspild helt i bund. Køkkenpersonalet gik i tænkeboks, og begyndte hurtigt med nye tiltag ved måltiderne:
De så på, hvordan anretningen af de daglige buffeter kunne optimeres til at fremstå endnu mere indbydende.
De store spande til elevernes madaffald blev skiftet ud med markant mindre for at vise dem, hvor hurtigt deres tallerkenrester løb op i kilovis af madspild.
Rester blev et fokuspunkt i køkkenets kamp mod madspild. Hvordan kan vi bruge resterne fra i dag til at skabe nye smagsoplevelser i morgen, blev blot én af personalets nye grubler.

– Det er vigtigt at ”pushe” resterne frem på buffetbordet, fortæller Jonathan og fortsætter:

– Er der en rest, der ikke bruges optimalt den ene dag, giver det blot en rest den næste, uddyber han, og understreger, at det ikke virker blot at sætte samme ret på bordet dagen efter, den skal nytænkes! 

At veje madspild giver mindre madspild

Til at registrere og veje det daglige madaffald, benytter Oure eSmileys digitale FoodWaste-løsning. Her kan de se tal på, hvordan madspildet fordeler sig, og det kan Jonathan se en klar fordel ved.

Han mener, at der er en direkte sammenhæng mellem at veje sit madspild og at nedbringe det.

– For det første giver systemet faktuelle data om vores spild. For det andet kan vi måle vores overproduktion, og for det tredje gør dét, at man måler madspild hver dag, at man rent faktisk forholder sig til spildet hver dag.

Den oplevelse har Mette Toftegaard Rasmussen, fødevarefaglig chef hos eSmiley, hørt mange gange fra andre af eSmileys kunder.

– Måling af madspild bidrager positivt til køkkenets fælles arbejde med at reducere spildet, da det ikke bliver et spørgsmål om, hvad vi tror – men hvad vi ved. Og det vi ved, kan vi gøre noget ved. 

– Rent lavpraktisk er systemet let at benytte, fortæller Jonathan, som førhen oplevede, at størstedelen af de danske industrikøkkener gerne ville have del i det positive ry det at arbejde målrettet med madspild giver, men at opgaven i praksis var besværlig og uoverskuelig. Der var meget snak, ikke så meget data.

Det problem ser Jonathan nu som løst, og han giver digitaliseringen æren for det. 

– Nu er det let at få overblik og let at sammenligne sig med andre køkkener rundt i landet, hvilket giver blod på tanden til yderligere forbedringer, mener Jonathan.

Sparede 125.000 kroner

Oure har med madspildsindsatsen oplevet store forbedringer på området, og deres resultater med at reducere madspild taler for sig selv: Den kvarte million kroner, der før i tiden blev brugt på at transportere madaffald fra skolen, er blevet halveret, og 97 procent af køkkenets råvarer er nu økologiske.

Pengene til mere økologi i køkkenerne er taget fra besparelsen ved at reducere madspildet.

– Ligningen er sådan set meget let: Jo flere penge vi sparer på at kyle ting ud, jo flere penge kan vi bruge på bedre råvarer, siger Jonathan smilende.

Oure er altså ved en målrettet indsats kommet tættere på deres vision om aktivt at bidrage til FN’s 17 verdensmål. De har sparet 125.000 kroner på transport af madaffald og brugt pengene på at finansiere et nu 97 procent økologisk køkken.

Efterskolen stopper ikke kampen mod madspild her

Oure er dog langt fra færdige.

– Vi søger konstant at give vores madaffald en endnu større værdi, siger Jonathan, som blandt andet forestiller sig, at dette kan realiseres ved at benytte madaffaldet som dyrefoder i fremtiden.

Han reflekterer over, hvordan arbejdet med madspild ikke blot er en kortvarig indsats, men et livslangt projekt, som Oure nu har taget del i.

– I år er vores mål en yderligere halvering af vores madspild frem til næste år, og vi vil konstant forsøge at forbedre os i kampen mod madspild, afslutter han.

Skrevet i: Foodservice, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik