• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktionRåvarer og ingredienserTop13. 05. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Kødfrie dage er kommet for at blive – det stiller krav

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktionRåvarer og ingredienserTop13. 05. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

De kødfrie alternativer vinder mere og mere frem i køkkenerne og snupper plads på buffeterne og menukortet, hvor kød før havde hele pladsen for sig selv. Baggrunden skal blandt andet findes i klimadebatten, som får mange danskere til at efterspørge mere klimavenlige alternativer til kød – i såvel kantinen som på restauranten. Derfor skal køkkenerne tilpasse menuen, så den matcher de ændrede madvaner.

Andelen af danskere, der har skåret ned for mængden af kød på tallerkenen – eller har droppet den helt et par dage om ugen – er voksende. Derfor står storkøkkenerne nu over for den opgave, at de, udover den daglige menu, også skal tilberede vegetariske alternativer til de spisende gæster.

Det handler om at finde grønne alternativer, som ikke stjæler al tiden ude i køkkenerne – og som stadig er af høj kvalitet og smager godt.

Hvorfor vælger flere kødet fra?
I 2018 foretog Vegetarisk Forening i samarbejde med Coop Analyse en undersøgelse blandt 1.514 danske forbrugere, der alle som minimum spiste en kødfri frokost eller et kødfrit aftensmåltid om ugen. Her spurgte man ind til deres motiver for at vælge kødfrie måltider, hvor tallene fordelte sig således:

Sundhed (36 procent)
Heraf Unge 31 procent

Bæredygtighed/miljø/klima (27 procent)
Heraf Unge 39 procent

Dyreetik (19 procent)
Heraf Unge 27 procent

Som tallene afslører, er der en overvægt af unge mennesker (i aldersgruppen 15-34 år), som bekymrer sig om klimabelastningen fra kød og derfor spiser kødfrie måltider – 39 procent. Da intet tyder på, at denne bekymring bliver mindre – nærmere tværtimod med de klimaprognoser, vi ser for øjeblikket – er dette vigtig viden for cateringbranchen. For de unge mennesker er morgendagens forbrugere og medarbejdere og dermed flittige gæster i kantinen såvel som på caféerne/restauranterne. Så cateringbranchen skal stå klar til at imødekomme deres ønsker om flere kødfrie måltider og være i stand til at tilbyde smagfulde, grønne retter i stedet for.

Vegetarretterne skal passes ind i en travl hverdag i køkkenerne
Det er ingen hemmelighed, at der ofte er travlt i køkkenerne rundt om i kantinerne, hvilket efterlader et ønske hos de køkkenfaglige om, at de vegetariske alternativer skal være lette at tilberede og servere. For udfordringen ligger i, at køkkenerne med det vegetariske indtog på buffeterne skal stå med et bredere sortiment til gæsterne uden at have flere ressourcer dedikeret til opgaven. For de mere traditionelle kødspisere, som p.t. stadig tæller størstedelen af gæsterne, skal selvfølgelig også gå glade fra frokost. Så det handler om at finde grønne alternativer, som ikke stjæler al tiden ude i køkkenerne – og som stadig er af høj kvalitet og smager godt.

Burgeren er populær herhjemme, som aldrig før – også i kødfrie varianter

En af de virksomheder, der har grebet stafetten og arbejder for at gøre det lettere at indføre vegetarretter i en travl hverdag i køkkenerne, er Valsemøllen, der har lanceret en økologisk kødfri fars i tre varianter, hvor fokus netop har været på smag og convenience.

– Vores fars, som er baseret på kikærter og kartofler, tager kun et par minutter at røre sammen. Det var et helt bevidst valg, vi traf i udviklingen af produktet, da vi så et behov i markedet for et vegetarisk alternativ, som kan røres sammen i en fart, siger kommerciel direktør Lotte Engsig.

– En voksende andel af os danskere ønsker at skære ned for vores kødforbrug, men i en travl hverdag må det ikke være for bøvlet at efterleve, for så risikerer vi at falde tilbage i gamle vaner. Samtidig er det selvfølgelig alfa og omega, at de vegetariske alternativer smager godt – for smagen må vi aldrig gå på kompromis med, fortsætter Lotte Engsig.Valsemøllen er bestemt ikke ene om at spotte den øgede efterspørgsel i markedet efter kødfrie alternativer, og flere producenter har fået øjnene op for den grønne bølge og tilbyder nu en bred palet af plantebaserede produkter.

Udbuddet af kødfrie produkter vokser støt
Der kommer løbende nye kødfrie- og plantebaserede produkter på markedet, som alle konkurrerer om at finde vej til køkkenerne. Disse produkter kan man groft sagt inddele i to kategorier: De produkter, der ønsker at minde os om kød, og de produkter, der ønsker at finde deres egen plads i køkkenet.
Fordelen ved de kødfrie produkter, som minder os om kød i smag, tekstur og udseende, er, at de er lettere at få ”skeptikerne” til at sætte tænderne i, da de virker genkendelige – og bruges de for eksempel i en chili con carne, vil mange med garanti slet ikke opdage, at der er brugt plantefars frem for almindelig hakket kødfars.
Vælger man derimod andre kødfrie produkter – som for eksempel økologisk kødfri fars fra Valsemøllen – vil man både kunne se og smage, at der er tale om et kødfrit produkt. Her er frikadellen baseret på kikærter og kartofler, hvilket også reflekteres i konsistens og smag. Som Lotte Engsig udtrykker det:
– “What you see is what you get”. Med det mener jeg, at tanken bag vores produkt har været et ønske om at tilbyde et ”ærligt” produkt, hvor man ikke er i tvivl om, hvad man spiser.
Om man foretrækker det ene frem for det andet, er en smagssag – og på den måde er der noget for enhver smag, hvilket jo er det vigtigste. I bund og grund handler det om madglæden ved at spise grønnere.

Læs artiklen i sin helhed i den nyeste udgave af Food&Drink lige her: Food&Drink nr. 4

Skrevet i: Foodservice, Frugt og grønt, Fødevareproduktion, Råvarer og ingredienser, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik