• Facebook
  • Instagram
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed07. 11. 2023 | mikkelb

Københavns Universitet: Store klimabesparelser at hente ved at forebygge fødevaretab og madaffald i Europa

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed07. 11. 2023 By mikkelb

Nye beregninger viser, at de europæiske lande har et stort potentiale for at mindske trækket på de globale fødevareressourcer og dertil hørende drivhusgasudledninger. Forskere har estimeret besparelsen på udledningen af klimagasser, som kan opnås, hvis vi frem mod 2030 lykkedes med at halvere fødevaretab og madaffald fra de fødevarekæder, som forsyner fødevareforbruget i Europa.

Ny forskning viser, at det europæiske fødevareforbrug trækker unødigt meget på de globale ressourcer, hvorfor forskerne opfordrer til politisk handling. Mange af de fødevarer, der bliver spist i Europa, dyrkes i lande uden for Europa. Fødevaretabet – og senere i kæden madaffaldet – opstår langs fødevarekæden, fra råvaren bliver dyrket i Europa eller et andet sted i verden, til den mætter munde i Europa.

”En halvering af Europas fødevaretab og madaffald vil sammen med en omfordeling af de globale fødevareressourcer kunne løse udfordringerne med fødevaremangel i verden,” siger forskningsleder og professor i bæredygtige fødevaresystemer ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD) Marianne Thomsen.

Derfor bør der investeres i løsninger til reduktion af fødevaretab og madaffald på alle trin i fødevarekæden, mener Marianne Thomsen.

Gevinster ved at reducere fødevaretab og -affald

Forskernes scenarie-beregninger viser, hvad der vil ske, hvis vi nedsætter det fødevaretab og -affald, som Europas fødevareforbrug skaber både i og uden for Europa, så det bliver halvt så stort. Hvis man halverer fødevaretab og -affald i Europas fødevareforsyningskæder, svarer det til en besparelse på 8 pct. af de drivhusgasudledninger, som fødevareforbruget i Europa forårsager og en tilknyttet besparelse på 6 pct. landbrugsarealer og 6 pct. græsningsarealer – samlet set svarende til 12 pct. landbrugsarealer, da græsningsarealerne bruges til husdyrhold. Hertil kommer en besparelse på 7 pct. af vandforbruget, og 14 pct. af energiforbruget, der går til at producere fødevarer til borgerne i Europa.

Marianne Thomsen peger på måling og indberetning af fødevaretab og madaffald hos alle aktører langs fødevarekæden, som et vigtigt politisk instrument.

”Dette vil, evt. suppleret med yderligere tiltag, udgøre et stærkt incitament for virksomhederne og resten af samfundet til at investere tid og penge i ny teknologi og samarbejde om at forebygge fødevaretab og madaffald i lokale cirkulære fødevaresystemer,” siger hun.

Marianne Thomsen giver også nogle eksempler på, hvor man kan forebygge fødevaretab og madspild:

”Virksomhederne kan samarbejde om bæredygtig innovation i cirkulære symbioser, hvor de udnytter hinandens sidestrømme. Serviceindustrien kan f.eks. anvende ingredienser produceret fra overskud i engroshandlen (upcyclede fødevareingredienser). Den kan også mindske madspildet ved at nudge brugerne til at tage mindre portioner ved at reducere tallerkenstørrelsen,” siger hun. 

En ny vinkel på Europas fodaftryk

Nationale klimaopgørelser tager udgangspunkt i mængden af drivhusgasser, som de enkelte lande udleder fra den fødevareproduktion, som foregår inden for egne geografiske grænser. De nye beregninger gør brug af en forbrugsbaseret opgørelsesmetode, som inkluderer klimaaftrykket fra lokalt producerede såvel som importerede fødevarer til Europa fra resten af verden, mens fødevarer, der er produceret i EU til eksport, er ekskluderet fra beregningerne. Forskerne har i scenarie-beregningerne antaget, at reduktionen i fødevaretab og madaffald sker ved forebyggelse, hvilket i teorien betyder, at Europa kan klare sig med et mindre forbrug af fødevarer og dermed et mindre træk på de globale fødevareressourcer.

”At opnå en 50 procent reduktion af fødevaretab og madaffald forårsaget af Europas fødevareforbrug kræver politisk intervention, og også at interventionerne tilpasses nationale omstændigheder og specifikke regionale og lokale udfordringer,” siger Marianne Thomsen.

Beregningerne viser nemlig, at der er store regionale forskelle på, hvor det bedst kan betale sig at sætte ind, hvis vi skal nå i mål med en 50 pct. reduktion af det globale fødevaretab og madaffald. Vesteuropæerne kan spare mest, herunder især Frankrig, Tyskland, Belgien og Holland. Men også lande med et lavere bruttonationalprodukt, som f.eks. Grækenland, Kroatien, Bulgarien og Rumænien har potentiale til at forebygge fødevaretab- og affald. Landbruget er den sektor, hvor der samlet set er størst potentiale for at nedbringe klimaaftrykket, mens det største potentiale for at spare på energiforbruget i fødevarekæden findes i serviceindustrien, der omfatter kantiner, hotel- og restaurationsvirksomheder.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Miljø og sundhed, Råvarer og ingredienser, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo fejrer jubilæum med flere spændende nyheder

FoodserviceMesser og konferencer07. 12. 2023

Områderne Outdoor og Butikstorvet hører til nyhederne, når den tiende udgave af Foodexpo løber af stablen i MCH Messecenter Herning 17.-19. marts 2024. Og blandt udstillerne er forventningsglæden allerede nu stor forud for næste års udgave af Nordens største fødevaremesse. Menuen tager form:

Kvæg på mark i Irland med vindmølle i baggrunden

Irsk græsfodret oksekød tildeles status som beskyttet geografisk betegnelse af EU

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug07. 12. 2023

Irsk græsfodret oksekød er blevet tildelt status som beskyttet geografisk betegnelse (BGB) af Europa-Kommissionen i anerkendelse af dets unikke egenskaber og geografiske oprindelse. Europa-Kommissionen tildeler specifikt BGB-status til produkter, der har tilknytning til et bestemt område i EU.

Otto Brøns-Petersen Foto: Jakob Melgaard

CEPOS-analyse: Afgift i køledisken har næsten ingen effekt på dansk CO2-udledning

AktueltKød, fisk og fjerkræLandbrugPolitik og eksport07. 12. 2023

En afgift på forbrug af oksekød og mejeriprodukter giver stort set ingen effekt i forhold til de politisk valgte klimamål og Danmarks internationale forpligtelser, viser ny CEPOS-analyse. Landbruget bør derfor omfattes af en generel CO2-pris på udledninger fra produktionen, fremfor en

Hænder masserer kål

Flere vender ryggen til klimavenlig mad

AktueltForskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed07. 12. 2023

Mens kriserne står i kø, opgiver mange at spise med klimaet in mente, viser ny, stor undersøgelse. Sundhed og pris er i stedet øverst på dagsordenen, når vi skal købe ind til de daglige måltider. Jeg vil gerne spise klimavenligt! Sådan lød det næsten samstemmigt fra unge i hele Danmark efter

Carsten Lind Pedersen i verdens største fluestald

Nu åbner Nordeuropas største insektfabrik

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed07. 12. 2023

I går åbnede Enorm Biofactory dørene til Nordeuropas største insektfabrik, som årligt skal producere over 10.000 tons insektmel via sidestrømme fra fødevareindustrien. 22.000 kvadratmeter, 100 tons larver om dagen og godt 10.000 tons insektmel om året. Det er nogle af de tal, der beskriver

Grønne fødevarevirksomheder får boost på 20 millioner fra Industriens Fond

Frugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed05. 12. 2023

Det sker gennem projektet Turbo Plant, der skal sætte tempo på den grønne omstilling i fødevaresektoren. Målet er gøre fødevarevirksomheder, der udvikler plantebaserede produkter mere konkurrencedygtige og bidrage til udviklingen af en dansk styrkeposition på området. En fødevareproduktion der

Startskuddet for HORECA-branchen 2024

Messer og konferencer05. 12. 2023

Den 31. januar 2024 går dørene i to dage igen op for Sveriges største messe for HORECA-branchen. FFCR (Fastfood & Café & Restaurant Expo) i Stockholm bliver startskuddet for året, hvor branchen præsenterer trends og nyheder for 2024. FFCR er nu en årligt tilbagevendende messe i

Fødevareemballage

Nye krav til fødevarebranchen om indberetning af emballage er lige om hjørnet

AktueltEmballagePolitik og eksport05. 12. 2023

Danske fødevarevirksomheder bliver i det nye år mødt med krav om at registrere sig og indberette al den emballage, de forventer at sende på markedet i 2024. Kravene om registrering og indberetning er første step i implementeringen af nye regler om klimavenlig emballage, hvor virksomheder får

Æble i hånd på grå baggrund

Frugt og grønt under lup: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel

AktueltForskning og uddannelseFrugt og grøntMiljø og sundhed05. 12. 2023

Dansk frugt, grønt, korn og kød indeholder færre sprøjtemiddelrester end tilsvarende udenlandske, viser den danske pesticidkontrol. Når du køber dansk frugt og grønt er det meget sjældent, at indholdet af sprøjtemiddelrester er højere end de tilladte grænseværdier. Det viser den årlige

Forsiden af Food&Drink nr 9, 2023

Fisk og skaldyr i seneste udgave af Food&Drink

Detailhandel og en grosDrikkevarerFoodserviceForskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMarkedsføringMejeriMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed05. 12. 2023

Er der et nyt østerseventyr på vej i Limfjorden? Hvordan arbejder Restaurant Studio med bæredygtigt fangede fisk? Og hvad dækker MSC-mærket egentlig over? Det er meget andet kan du læse om i årets sidste udgave af magasinet Food&Drink, der nu er på gaden. Udover fisk og skaldyr kommer vi

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    35 krav du ikke må misse for din udendørs gasflaskeopbevaring

  • Beckhoff Automation ApS

    TwinCAT Core Boost for mere computing performance i realtid

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch vakuumløsninger bygger ny produktionsfabrik i Kina

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor ombygning af Dagrofa Foodservice-butikken i Aarhus blev fejret

  • DENIOS ApS

    Afholder kulden dig fra at opbevare dine gasflasker udendørs om vinteren?

  • Beckhoff Automation ApS

    Servoteknologi til ekstrem perfomance og dynamiske krav

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Gratis e-bog: Klassiske juleretter i nye klæder

  • DENIOS ApS

    Dét kan afholde din nødbruser fra at virke i vintermånederne

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff modtager bæredygtighedspris

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer nye vakuumteknologiske løsninger på Ajour 2023

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo fejrer jubilæum med flere spændende nyheder

    07.12.2023

  • Irsk græsfodret oksekød tildeles status som beskyttet geografisk betegnelse af EU

    07.12.2023

  • CEPOS-analyse: Afgift i køledisken har næsten ingen effekt på dansk CO2-udledning

    07.12.2023

  • Flere vender ryggen til klimavenlig mad

    07.12.2023

  • Nu åbner Nordeuropas største insektfabrik

    07.12.2023

  • Grønne fødevarevirksomheder får boost på 20 millioner fra Industriens Fond

    05.12.2023

  • Startskuddet for HORECA-branchen 2024

    05.12.2023

  • Nye krav til fødevarebranchen om indberetning af emballage er lige om hjørnet

    05.12.2023

  • Frugt og grønt under lup: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel

    05.12.2023

  • Fisk og skaldyr i seneste udgave af Food&Drink

    05.12.2023

  • MENY: Donation er godt for fokus på bælgfrugter

    30.11.2023

  • Finanslov støtter grønt topmøde på Madens Folkemøde

    30.11.2023

  • København topper liste over kulinariske destinationer

    30.11.2023

  • Dagrofa Foodservice indgår landsdækkende samarbejdsaftale med Stop Spild Lokalt

    30.11.2023

  • Smagsoverraskelse: Vertikalt dyrket grønt smager lige så godt som økologisk

    30.11.2023

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik