• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFoodservice12. 08. 2025 | Mikkel Bækgaard

Københavnerinstitution relanceres: Restaurant l’Alsace går dybere i sin arv

AktueltFoodservice12. 08. 2025 By Mikkel Bækgaard

Efter næsten fem årtier som en institution i det københavnske restaurationsliv skriver Restaurant l’Alsace nu et nyt kapitel i tæt samarbejde med kok og køkkenkonsulent Thomas Rode.

Menukortet revitaliseres – ikke som en genopfindelse, men som en fordybelse. Målet har været klart: at finde ind til kernen og lade familierestaurantens generationslange kærlighed til det østfranske egnskøkken blomstre endnu stærkere.

“Vi har ikke forsøgt at opfinde noget nyt – tværtimod. Alsace er ikke bare et klassisk køkken – det er en hel gastronomisk kultur. Vores arbejde har handlet om at bringe netop dét endnu tydeligere frem. At skrælle det fra, som måske nok hører hjemme på en fransk restaurant, og helt sikkert har været elsket af mange gæster, men som egentlig ikke har rødder i Alsace – og i stedet give plads til et autentisk og personligt menukort.” siger Thomas Rode, som selv har stærke professionelle bånd til Alsace.

Et gastronomisk kulturskifte

Med det nye menukort har man luget ud i de generiske franske klassikere – og i stedet kredses der om det, der definerer Alsace-regionens gastronomi: floder frem for hav, svampe og flæsk frem for saltvandsfisk, surkål og sennep i stedet for smør og citron. Populære retter som rødtunge meunière og moules marinière er ikke længere på menuen. I stedet finder man ferskvandsfisk som sandart og bækforel – og retter som dåvildt med Karl Johan, Coquelet au Riesling eller sauterede frølår pryder nu kortet. Regionale retter som choucroute og tarte flambée har faktisk altid været at finde hos Restaurant l’Alsace, men står nu endnu mere centralt på kortet – og i nye revitaliserede versioner.

“Jeg er opvokset med de her retter. Choucroute er ikke bare en klassiker – det er min barndomsmad. I drømmer ikke om, hvor mange gange jeg har serveret ’Matelote’ som ung kok i Alsace. At få lov at lave den mad igen – midt i København – det er en kæmpe stolthed. Fransk mad er meget mere end bøf bearnaise”, fortæller køkkenchef og partner Franck Dietrich, der selv er født, opvokset og udlært i Alsace og i dag driver restauranten i tæt parløb med Josephine Stockhammer – datter af grundlæggeren Franz Stockhammer, som åbnede stedet i 1978.

Hyldest til regionen: Plateau de Spécialités Restaurant l’Alsace

På Restaurant l’Alsace er det gastronomiske kompas altid rettet mod regionens egne traditioner og råvarer. Den nye menu forener det robuste og det raffinerede – med en kompromisløs tilgang til, hvad der hører hjemme i et alsacisk køkken. Men ét nyt indslag skiller sig ud som restaurantens showstopper: det overdådige Plateau,”Les Sept Soeurs”.

Inspirationen er hentet fra det klassiske franske skaldyrsfad – men her er det løftet til noget helt særligt og gennemsyret af regionens identitet. Her finder du for eksempel tarte flambée, frølår og råmarineret sandart. Men også enkelte af havets råvarer er taget med på nåde – de har fået Alsacisk pas: iklædt fermenteret kål, vinaigrette på Sylvaner, eller svøbt i smagen af Gewürztraminer. Faktisk spiller alle de syv alsaciske ’søstre’ (traditionelle Alsace druer) andenviolin til en ret på plateauet – i saucer, syrer og aromatiske nuancer. Her handler det ikke om at pynte med luksus – men om at fortælle en historie med smag, substans og terroir.

Modet til at forny – med respekt for arven

D. 9 august er det 47 år siden østrigeren, Franz Stockhammer, grundlagde l’Alsace. Dengang fandt han en særlig genklang i Alsaces køkken, hvor flodfisk, vildt, svampe, kastanjer og centraleuropæiske smage spillede sammen med fransk kultur. Men i 1970’ernes København var hverken Spätzle eller Baeckeoffe noget, man forbandt med det fine franske. Så menukortet blev over tid tilpasset gæsternes forventninger – med flere retter, man havde smagt i Paris eller på Côte d’Azur. Nu fører Josephine og Franck arven videre – tilbage til rødderne – og skruer atter op for det autentisk alsaciske.

“Vi har gæster, der har spist de samme retter her siden jeg var barn, og min far stod i køkkenet. At fjerne deres bouillabaisse er ikke en beslutning, man tager let på. Men vi ønskede at tage vores arv alvorligt – og det krævede mod. Jeg er stolt af det, Franck og jeg har skabt med Thomas Rode. Jeg er sikker på, at min far ville have elsket det.” siger Josephine Stockhammer.

I dag er Restaurant l’Alsace en del af Sovino Brands – men identiteten er intakt. Netop dét, understreger Torben Olsen, CEO i Sovino Brands, har været helt centralt for samarbejdet:

“Alsace er ikke bare en restaurant – det er et stykke kulturhistorie. Vores ambition har været at give det sted endnu stærkere rødder, så det kan blomstre videre i en ny tid. Det her handler ikke om at ændre kurs – men om at fordybe sig endnu mere i det, de altid har været. Vores gæster kan få en fantastisk spiseoplevelse, der ikke findes nogle andre steder i byen – med ærlige smage, stærke traditioner og regional fransk gastronomi i særklasse.” siger Torben Olsen, CEO i Sovino Brands.

Skrevet i: Aktuelt, Foodservice

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. For nylig åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit

Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed04. 12. 2025

Dansk akvakultur kan stå over for et markant gennembrud i indsatsen for at reducere brugen af antibiotika. Forskere fra Københavns Universitet leder projektet AQUAPHAGE, der udvikler en virusbaseret teknologi, som kan anvendes som et bæredygtigt og målrettet alternativ til antibiotika i produktionen

Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltDrikkevarer04. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri hædres af Danske Ølentusiaster for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene. Bad Seed Brewing løb med hver femte stemme, da medlemmerne af forbrugerorganisationen

Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ04. 12. 2025

Der er fisk og skaldyr på menuen i årets sidste udgave af branchemagasinet Food&Drink, der nu er på gaden. Vi besøger blandt andet Krogs Fiskerestaurant og hører mere om forædling af fisk, der ikke altid behøves at være pivfrisk. Samme budskab får vi også fra en fiskeopdrætter i

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

Miljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

I forrige uge samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, skulle

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik