• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFoodservice12. 08. 2025 | Mikkel Bækgaard

Københavnerinstitution relanceres: Restaurant l’Alsace går dybere i sin arv

AktueltFoodservice12. 08. 2025 By Mikkel Bækgaard

Efter næsten fem årtier som en institution i det københavnske restaurationsliv skriver Restaurant l’Alsace nu et nyt kapitel i tæt samarbejde med kok og køkkenkonsulent Thomas Rode.

Menukortet revitaliseres – ikke som en genopfindelse, men som en fordybelse. Målet har været klart: at finde ind til kernen og lade familierestaurantens generationslange kærlighed til det østfranske egnskøkken blomstre endnu stærkere.

“Vi har ikke forsøgt at opfinde noget nyt – tværtimod. Alsace er ikke bare et klassisk køkken – det er en hel gastronomisk kultur. Vores arbejde har handlet om at bringe netop dét endnu tydeligere frem. At skrælle det fra, som måske nok hører hjemme på en fransk restaurant, og helt sikkert har været elsket af mange gæster, men som egentlig ikke har rødder i Alsace – og i stedet give plads til et autentisk og personligt menukort.” siger Thomas Rode, som selv har stærke professionelle bånd til Alsace.

Et gastronomisk kulturskifte

Med det nye menukort har man luget ud i de generiske franske klassikere – og i stedet kredses der om det, der definerer Alsace-regionens gastronomi: floder frem for hav, svampe og flæsk frem for saltvandsfisk, surkål og sennep i stedet for smør og citron. Populære retter som rødtunge meunière og moules marinière er ikke længere på menuen. I stedet finder man ferskvandsfisk som sandart og bækforel – og retter som dåvildt med Karl Johan, Coquelet au Riesling eller sauterede frølår pryder nu kortet. Regionale retter som choucroute og tarte flambée har faktisk altid været at finde hos Restaurant l’Alsace, men står nu endnu mere centralt på kortet – og i nye revitaliserede versioner.

“Jeg er opvokset med de her retter. Choucroute er ikke bare en klassiker – det er min barndomsmad. I drømmer ikke om, hvor mange gange jeg har serveret ’Matelote’ som ung kok i Alsace. At få lov at lave den mad igen – midt i København – det er en kæmpe stolthed. Fransk mad er meget mere end bøf bearnaise”, fortæller køkkenchef og partner Franck Dietrich, der selv er født, opvokset og udlært i Alsace og i dag driver restauranten i tæt parløb med Josephine Stockhammer – datter af grundlæggeren Franz Stockhammer, som åbnede stedet i 1978.

Hyldest til regionen: Plateau de Spécialités Restaurant l’Alsace

På Restaurant l’Alsace er det gastronomiske kompas altid rettet mod regionens egne traditioner og råvarer. Den nye menu forener det robuste og det raffinerede – med en kompromisløs tilgang til, hvad der hører hjemme i et alsacisk køkken. Men ét nyt indslag skiller sig ud som restaurantens showstopper: det overdådige Plateau,”Les Sept Soeurs”.

Inspirationen er hentet fra det klassiske franske skaldyrsfad – men her er det løftet til noget helt særligt og gennemsyret af regionens identitet. Her finder du for eksempel tarte flambée, frølår og råmarineret sandart. Men også enkelte af havets råvarer er taget med på nåde – de har fået Alsacisk pas: iklædt fermenteret kål, vinaigrette på Sylvaner, eller svøbt i smagen af Gewürztraminer. Faktisk spiller alle de syv alsaciske ’søstre’ (traditionelle Alsace druer) andenviolin til en ret på plateauet – i saucer, syrer og aromatiske nuancer. Her handler det ikke om at pynte med luksus – men om at fortælle en historie med smag, substans og terroir.

Modet til at forny – med respekt for arven

D. 9 august er det 47 år siden østrigeren, Franz Stockhammer, grundlagde l’Alsace. Dengang fandt han en særlig genklang i Alsaces køkken, hvor flodfisk, vildt, svampe, kastanjer og centraleuropæiske smage spillede sammen med fransk kultur. Men i 1970’ernes København var hverken Spätzle eller Baeckeoffe noget, man forbandt med det fine franske. Så menukortet blev over tid tilpasset gæsternes forventninger – med flere retter, man havde smagt i Paris eller på Côte d’Azur. Nu fører Josephine og Franck arven videre – tilbage til rødderne – og skruer atter op for det autentisk alsaciske.

“Vi har gæster, der har spist de samme retter her siden jeg var barn, og min far stod i køkkenet. At fjerne deres bouillabaisse er ikke en beslutning, man tager let på. Men vi ønskede at tage vores arv alvorligt – og det krævede mod. Jeg er stolt af det, Franck og jeg har skabt med Thomas Rode. Jeg er sikker på, at min far ville have elsket det.” siger Josephine Stockhammer.

I dag er Restaurant l’Alsace en del af Sovino Brands – men identiteten er intakt. Netop dét, understreger Torben Olsen, CEO i Sovino Brands, har været helt centralt for samarbejdet:

“Alsace er ikke bare en restaurant – det er et stykke kulturhistorie. Vores ambition har været at give det sted endnu stærkere rødder, så det kan blomstre videre i en ny tid. Det her handler ikke om at ændre kurs – men om at fordybe sig endnu mere i det, de altid har været. Vores gæster kan få en fantastisk spiseoplevelse, der ikke findes nogle andre steder i byen – med ærlige smage, stærke traditioner og regional fransk gastronomi i særklasse.” siger Torben Olsen, CEO i Sovino Brands.

Skrevet i: Aktuelt, Foodservice

Seneste nyt fra redaktionen

Også med dansk deltagelse: Sveriges største restaurantmesse tager til Malmø

FoodserviceMesser og konferencer12. 08. 2025

Skal der hentes inspiration fra kokke, beslutningstagere, trendspottere og over 150 udstillere, så kan det være oplagt at krydse Øresund den 24.-25. september. Her finder FFCR – Fast Food & Café & Restaurant Expo – nemlig sted i Malmø. Det er Sveriges vigtigste restaurantmesse, der i år også

Københavnerinstitution relanceres: Restaurant l’Alsace går dybere i sin arv

AktueltFoodservice12. 08. 2025

Efter næsten fem årtier som en institution i det københavnske restaurationsliv skriver Restaurant l’Alsace nu et nyt kapitel i tæt samarbejde med kok og køkkenkonsulent Thomas Rode. Menukortet revitaliseres – ikke som en genopfindelse, men som en fordybelse. Målet har været klart: at finde ind

Dansk Akvakultur: Professor bør holde sig til fakta og løsninger – ikke polarisering

CertificeringFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 08. 2025

ASC Nordics svarer på kritik fremsat af professor Stiig Markager, Aarhus Universitet. Professor Stiig Markager har i et tidligere debatindlæg rettet kritik mod åbne havbrug i Danmark og blandt andet sammenlignet næringsstofudledninger fra havbrug med urenset spildevand. Han sætter også

Ismageriet og Copenhagen Cooking lancerer ny is

AktueltKonfektureMesser og konferencer12. 08. 2025

Hvordan smager sensommeren? Det giver Ismageriet og Copenhagen Cookinget bud på med en helt ny is, der blev lanceret mandag d. 11. august. Isen er udviklet særligt til festivalen med udvalgte ingredienser fra både Danmark og Provence, og den ny variant forhandles eksklusivt hos Ismageriet i hele

Gejst på Hotel- og Restaurantskolen: Nyt undervisningslaboratorium med fokus på nye, eksperimenterende og kreative læringsmiljøer

Forskning og uddannelseTop12. 08. 2025

Tuborgfondet og Hotel- og Restaurantskolen vil skabe undervisning i verdensklasse og inspirere erhvervsuddannelser i hele landet. Det sker med Gejst, et nyt undervisningslaboratorium med fokus på nye, eksperimenterende og kreative læringsmiljøer. Grøn gastronomi, sanseværksteder og sanketure.

Frokostbordet: Hver 10. voksne dansker føler sig svært ensom – nyt partnerskab tager kampen op

FoodserviceMiljø og sundhed07. 08. 2025

For at modvirke ensomhed lanceres det nye initiativ Frokostbordet, der skal samle danskerne om frokosten. Med tips og opskrifter fra det danske kokkelandshold bliver det lettere at lave et indbydende måltid. I et nyt initiativ, Frokostbordet, er det danske kokkelandshold gået i partnerskab med

En sejr for havet – sardinfiskeriet er igen MSC-certificeret takket være et grænseoverskridende samarbejde

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed07. 08. 2025

Den iberiske sardin - en ikonisk art i den gastronomiske arv i både Spanien og Portugal - kan igen bære det blå MSC-miljømærke. Denne velsmagende lille fisk, der fiskes langs den iberiske halvøs kyster, er ikke kun en elsket klassiker på tapasmenuer, men også en vigtig del af det marine økosystem.

Lagkagehuset lancerer nyheder til frokostbordet 

AktueltBrød og kagerDetailhandel og en gros07. 08. 2025

Der er nyheder på vej til frokostbordet og madpakken. Lagkagehuset udvider deres sortiment med det saftige surdejsrugbrød Mørkt Kernerug og et helt friskt udvalg af sandwiches med blødt og lækkert foccaciabrød.  Sensommeren byder på nyheder til frokostbordet hos Lagkagehuset. I slutningen af

Nu kommer det gode høstvejr: DLG melder alt klar til at få høsten i hus

AktueltFødevareproduktionLandbrug07. 08. 2025

Efter en uge med ustadigt vejr, hvor det har været svært for landmændene at få gang i mejetærskerne, så ændrer billedet sig den kommende tid. Vejrudsigterne lover godt høstvejr, og det kommer på det helt rigtige tidspunkt for landmændene. Afgrøderne er de fleste steder i landet helt klar, og nu skal

Just Eat lancerer fri levering i hele landet med nyt leveringskoncept

FoodserviceTop07. 08. 2025

Den dansk-stiftede leveringsplatform Just Eat øger presset på konkurrenterne og tilbyder nu fri levering fra alle platformens 4.000 spisesteder og butikker med nyt leveringstilbud. Der er godt nyt til danskere, der elsker hurtig levering af god mad og dagligvarer, men er trætte af

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

  • Alflow Scandinavia A/S

    “Vi sender ikke bare ventiler over Øresund – vi sender ekspertviden med”

  • DENIOS ApS

    Ny certificering: Vores batteriskabe bestod testen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer verdens største tørtløbende og luftkølede vakuumpumpe: COBRA NC 2500 C

  • Kastberg Is ApS

    Start et gourmet-ishus med minimal investering – under 15.000 kr.

  • DENIOS ApS

    Tip: Sådan bør du udnytte sommerperioden

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions opnår SBTi-validering af mål for emissionsreduktion

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Også med dansk deltagelse: Sveriges største restaurantmesse tager til Malmø

    12.08.2025

  • Københavnerinstitution relanceres: Restaurant l’Alsace går dybere i sin arv

    12.08.2025

  • Dansk Akvakultur: Professor bør holde sig til fakta og løsninger – ikke polarisering

    12.08.2025

  • Ismageriet og Copenhagen Cooking lancerer ny is

    12.08.2025

  • Gejst på Hotel- og Restaurantskolen: Nyt undervisningslaboratorium med fokus på nye, eksperimenterende og kreative læringsmiljøer

    12.08.2025

  • Frokostbordet: Hver 10. voksne dansker føler sig svært ensom – nyt partnerskab tager kampen op

    07.08.2025

  • En sejr for havet – sardinfiskeriet er igen MSC-certificeret takket være et grænseoverskridende samarbejde

    07.08.2025

  • Lagkagehuset lancerer nyheder til frokostbordet 

    07.08.2025

  • Nu kommer det gode høstvejr: DLG melder alt klar til at få høsten i hus

    07.08.2025

  • Just Eat lancerer fri levering i hele landet med nyt leveringskoncept

    07.08.2025

  • Tjenerikon og legendarisk ‘opvarter’ er død

    05.08.2025

  • Københavnsk paella-kok i finalen ved World Paella Day Cup i Valencia

    05.08.2025

  • “Den smager pissegodt”: Plantebaseret burger overrasker på populær sønderjysk grillbar

    05.08.2025

  • Bagerikæden emmerys leverer historisk stærkt driftsresultat – investerer rekordhøjt i fremtidens økologiske bageri

    05.08.2025

  • Forskere er lykkedes med at gøre sukkerpulp til superfood

    05.08.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik