Med hjælp fra eksperter inden for bæredygtighed sætter køkkenmaskine-eksperten Kenwood nu fokus på at reducere madspild i køkkenet. Med initiativet “Let’s Make Food, Better” vil Kenwood inspirere med anderledes opskrifter og nye måder at kombinere råvarer og ingredienser.

Madspild er et globalt problem og bare Danmark alene genererer årligt madspild på mange hundrede tusind tons. Samtidig er madspild et oplagt sted at kigge hen, hvis der skal findes flere penge i husholdningsbudgettet.
Derfor vil man hos Kenwood gerne inspirere til mindre madspild.
”Hos Kenwood er vi meget passioneret omkring madlavning og bagning og vil gerne vise, at der rent faktisk findes mange muligheder for at reducere madspild i hverdagen. Med det globale initiativ ‘Let’s Make Food, Better’ ønsker vi at inspirere til at udnytte alle råvarer, når man står i køkkenet samt til at genanvende rester i nye retter i stedet for at smide dem ud”, fortæller Margita Westeus, senior kategorichef for Kenwood i Norden.
Kenwoods 5 bedste tips til at reducere madspild
1. Forlæng holdbarheden med fermentering
Syltning og fermentering er ikke kun trendy, det er også en smart måde at konservere grøntsager og andre råvarer, som du ikke får brugt med det samme. Lav kimchi, pickles, coleslaw og surkål af dine rester og gør noget godt for dine tarme på samme tid. – De fermenterede råvarer kan holde i flere måneder.
2. Udnyt skrællen
Skrællen på de fleste frugter og grøntsager er fyldt med antioxidanter, fibre og vitaminer. At skrælle grøntsager er ikke kun spild af tid og penge, det bidrager også til tonsvis af madspild hvert år. Hvis du ikke kan lade være med at fjerne skrællen, så gem den og brug den i andre opskrifter. Kartoffelskræller kan bages til sprøde snacks, og skrællen fra rodfrugter kan koges til en bouillon. Appelsinskal eller citronskal kan bruges som smagsstof til både bagværk og madlavning.
3. Skrab krukken ren og kig bagerst i (køle)skabet
Madspild opstår ikke kun fra friske råvarer. Der står ofte en del ”glemt” kolonial i køkkenskabet eller bagerst i køleskabet. Rester af nødder, frø og havregryn kan bruges til at lave hjemmelavet mel, som er ideelt til fx nøddeagtige småkager eller stenalderbrød. Har du fundet en næsten tom krukke med peanutbutter? Så tilføj det til dine overnight oats af havregryn eller lav en lækker sataysauce til salaten.
4. Opbevar maden korrekt
For at forhindre, at dine indkøb bliver dårlige før tid, er det vigtigt at opbevare maden efter anvisningerne. Friske råvarer såsom kartofler, løg og tomater bør du fx opbevare ved stuetemperatur. Vær forsigtig med at placere bananer ved siden af andre frugter i frugtskålen, da det kan fremskynde modningsprocessen. Og glem ikke, at “bedst før”-datoen ikke nødvendigvis betyder, at maden ikke længere er spiselig, den indikerer blot, hvornår produktet er på sit absolut bedste.
5. Giv dine madrester nyt liv
Meget af den mad, der smides ud, kunne i stedet komposteres. Grøntsags- og frugtskræller, æggeskaller og kaffegrums kan alle tilføjes til en kompostbeholder for at nære din have eller gøde dine planter på altanen. Du kan også bruge rester af kaffegrums til at eksfoliere dit ansigt eller lave en krydret marinade. Så vær kreativ med dine madrester og udnyt deres egenskaber i din have eller i dit køkken.